Israelul, care își intensifică atacurile împotriva pozițiilor iraniene din Siria, a suferit un atac cibernetic împotriva rețelei sale hidraulice, atribuit Teheranului. O reuniune secretă a cabinetului israelian de securitate a avut loc.
Ședința secretă a avut loc săptămâna trecută, joia. În timp ce Israelul și-a început ieșirea din izolare în urmă cu două săptămâni, cabinetul de securitate s-a reunit pentru prima dată de mai multe luni pentru a evoca un subiect grav: un atac cibernetic iranian ar fi lovit rețeaua de apă din Israel, la 24 și 25 aprilie.
Anunțat în această duminică de postul israelian Channel 13, atacul, care a vizat mai multe sisteme de comandă și control ale apei, nu ar fi făcut prea multe daune, dar a fost perceput în Israel ca un eveniment major, dată fiind natura civilă a țintelor vizate.
„Acest atac reprezintă o amenințare strategică gravă pentru Israel, mai ales că a vizat infrastructura civilă”, a declarat Ely Karmon, cercetător în probleme strategice și contra-terorism la Centrul Interdisciplinar din Herzliya (Israel).
„A fost luat foarte în serios de guvernul israelian, care ar putea decide să riposteze”.
Potrivit canalului american Fox News, primul care a dezvăluit informațiile, joi, hackerii iranieni ar fi folosit servere informatice situate în Statele Unite pentru a-și realiza atacul.
„Atât Iranul cât și Israelul sunt în prezent angajați în război cibernetic unde fiecare tabără își arată mușchii”, spune un cunoscător al cercurilor de securitate ale țării.
„Dacă responsabilitatea iraniană este confirmată, atunci ar fi prima dată când Iranul atacă o infrastructură civilă israeliană”, a spus Raz Zimmt, cercetător la Institutul pentru Studii de Securitate Națională (INSS).
„Un atac cibernetic ar fi pentru Iran o modalitate mult mai practică – mai ieftină și mai puțin expusă – de a ataca Israelul. Ar putea reprezenta un răspuns la loviturile israeliene care îl vizează în Siria”.
Acest incident nu este decât cel mai recent episod din războiul latent dintre Republica Islamică și statul evreu. În ultima lună, Israelul și-a intensificat operațiunile militare împotriva Iranului în Siria, efectuând cel puțin șapte atacuri aeriene împotriva pozițiilor iraniene și pro-iraniene, care au ucis cel puțin 30 de persoane.
La 31 martie, aviația israeliană a vizat ținte în provincia Homs, în centrul Siriei. La 20 aprilie, armata israeliană a atacat posturile militare iraniene și ale Hezbollah-ului libanez în deșertul central din Palmyra, ucigând nouă persoane, inclusiv șase mercenari străini, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
La 27 aprilie, atacurile israeliene nocturne la sud de Damasc au ucis patru persoane, potrivit aceleiași surse.
La 1 mai, aeronavele israeliene au lovit un depozit de rachete și muniții al Hezbollah în provincia centrală Homs, precum și poziții militare ale regimului sirian și ale milițiilor pro-iraniene din provinciile Deraa și Qouneitra, în sudul țării.
La 4 mai, atacurile israeliene au vizat un centru de cercetare din provincia Alep (nord-vestul Siriei), precum și poziții ale milițiilor pro-iraniene în deșertul Mayadin și în localitățile din al-Salihiya și al-Kawriya (Est), ucigând 14 luptători iranieni și irakieni, scrie Le Point.
Operațiunile israeliene au fost posibile deoarece Rusia, gardianul cerului sirian, este mult mai neutră între Israel, pe de o parte, și Iran și Bashar al-Assad, pe de altă parte ”, a declarat Ely Karmon.
De la începutul conflictului sirian, în 2011, Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene în Siria împotriva Iranului și a aliaților săi. Dacă rareori comentează operațiunile sale în străinătate, statul evreu a indicat că nu va lăsa Iranul, principalul susținător al forțelor lui Bashar al-Assad (împreună cu Rusia) , să profite de recucerirea teritoriului de către președintele sirian pentru a se stabili durabil în Siria și să amenințe Israelul.