Tiruri regulate de arme grele puteau fi auzite în centrul Doneţkului în timpul întregii nopţi, intensificându-se şi mai mult după orele 06.00, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului.

Cea mai mare parte a tirurilor au vizat aeroportul "Serghei Prokofiev", însă de cel puţin de două ori obuze au căzut extrem de aproape de oraş, unde transportul public a încetat să funcţioneze astăzi, iar magazinele au fost închise, la fel ca în cartierele situate în apropiere de aeroport.

La primele ore ale dimineții, "trupele ucrainene au primit ordin şi au deschis în mod masiv focul contra poziţiilor separatiste", a notat pe pagina sa de Facebook un consilier al preşedintelui ucrainean Poroşenko, Iuri Biriukov, aflat lângă linia frontului.

În ajun, armata ucraineană, cu ajutorul a cel puţin zece tancuri, a oprit ofensiva rebelilor şi a creat un coridor pentru trimiterea de întăriri către aeroport şi pentru evacuarea victimelor – doi sau trei morţi şi circa 20 de răniţi, potrivit mass-media ucrainene. Cel puţin un tanc al forţelor rebele a participat la lupte, potrivit rapoartelor armatei ucrainene, citate de Agerpres.

"Militarii ucraineni au desfăşurat o operaţiune pentru a sufoca poziţiile de artilerie ale adversarului, care lansa tiruri împotriva celor ale ucrainenilor" pe aeroport, s-a limitat să anunţe serviciul de presă al operaţiunii ucrainene în estul separatist.

Autorităţile separatiste din Doneţk au anunţat astăzi moartea a celor puţin 2 civili şi rănirea altor 5, în ultimele 24 de ore, în timp ce locuitorii au precizat că bombardamentele s-au abătut peste cartierele din nord-vestul oraşului.

Conflictul din Ucraina a provocat, până în prezent, moartea a 4.800 de persoane, de la debutul său, în aprilie. Un nou armistiţiu, menit să pună capăt ostilităţilor, a fost încheiat la 9 decembrie, înainte de deveni "muribund" la începutul lui ianuarie.

Te-ar putea interesa și: