Războiul Rece, varianta 2.0. Din inamic, Rusia a devenit un potential aliat pentru SUA?

Războiul Rece, varianta 2.0. Din inamic, Rusia a devenit un potential aliat pentru SUA?

În urma pandemiei de coronavirus, naționalismul populist american i-a luat în vizor pe chinezi.

Pe de altă parte, protestele pro-democrație începute în iunie 2019 la Hong Kong împotriva legii privind extrădarea suspecților în China, dar și tensiunile care au urmat nu sunt încă pe deplin controlate de către Beijing.

 Ce ne interesează pe noi (turcii n.r.)?

În acest proces, nici Rusia și nici Turcia nu au ales vreo tabără. Pandemia a început să lovească și Rusia, nu știm cum va evolua situația. Însă este în general dificil ca țările prinse între doi poli de putere să rămână la mijloc într-un asemenea câmp de atracție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locul în care a ajuns Turcia din punct de vedere economic și al politicii externe o face să profite de oportunități mai degrabă decât să aleagă tabăra.

Din perspectiva paradigmei de securitate, suntem sub umbrela NATO însă proiectul care reînsuflețește Drumul Mătăsii și asigură transportul foarte rapid al mărfurilor din est în vest, nu este ceva de lepădat pentru Turcia.

Deja, președintele Erdoğan spune în fiecare discurs că noua normalitate va fi foarte diferită. Este la fel pentru toată lumea. Și în cadrul acestei noi normalități, Turcia și Rusia vor deveni o ancoră a noii ordini, prin poziția politică pe care o vor adopta. Și nu vor face acest lucru alegând părți, ci jonglând cu abilitate diplomatică între părți.