Războiul Rece, varianta 2.0. Din inamic, Rusia a devenit un potential aliat pentru SUA?

Războiul Rece, varianta 2.0. Din inamic, Rusia a devenit un potential aliat pentru SUA?

Se spune că America ar putea considera aceste despăgubiri în contul datoriilor pe care le are față de China.

Pe de altă parte, subiectul despăgubirilor este în actualitate și în Europa. Nu printre politicieni ci printre teoreticieni.

Sumele despre care se vorbește sunt uimitoare. Potrivit presei din Anglia, Beijingul ar trebui să plătească Uniunii Europene o sumă de peste trei trilioane de dolari.

Cum reacționează China? În mod normal, dezminte aceste acuzații. Responsabili din cadrul ministerului chinez de Externe spun că nu există nicio dovadă că virusul ar fi fost produs în mod artificial. Și Organizația Mondială a Sănătății continuă să sprijine China în această privință.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce continuă acuzațiile reciproce, China reproșează Statelor Unite că "Epidemia de gripă H1N1 și SIDA, care au apărut prima dată în America, au luat mai multe vieți decât coronavirusul".

 Trump ar putea reține cele 1,1 trilioane de dolari?

Cu siguranță, specialiștii în finanțe internaționale se întreabă ce va fi dacă Trump, care trebuie să înscrie un gol în fața Chinei înaintea alegerilor, va spune că nu plătește datoria de 1,1 trilioane de dolari. Î

ntr-o analiză publicată în urmă cu două zile de Reuters, subiectul a fost dezbătut pe larg. Dacă Trump spune că nu plătește datoria, va fi haos pe piața de obligațiuni în valoare de 18 trilioane de dolari iar în Constituție este interzis din punct de vedere tehnic ca guvernul să declare intrarea în default.

Însă, dacă se dorește, poate fi creat un "default artificial" și se poate anunța că nu pot fi făcute plăți către anumiți creditori. Legislația SUA îi permite comandantului suprem "să înghețe bunurile aparținând unor țări care generează amenințări extraordinare, să oprească plățile și creditarea".

Pentru asta, SUA trebuie să creeze o nouă paradigmă securitate/amenințare și va fi suficient să își actualizeze instituțiile. Ieri toți inamicii erau "terrorști islamiști", mâine pot fi "bioteroriști".

Spațiul de manevră al Chinei

Potrivit publicațiilor internaționale, în interiorul administrației președintelui chinez Xi Jinping există temeri că grupuri apropiate Statelor Unite vor lansa provocări la adresa puterii Partidului Comunist.

Agenția Reuters scrie că în rapoarte de studiu cu circuit închis realizate de Ministerul Siguranței Naționale se arată că China ar putea fi nevoită să se confrunte din punct de vedere militar cu Statele Unite.