Războiul Rece pe Frontul Secret

Spionaj în Elveția. Mai mulți chinezi ar fi urmărit aeroportul militar cu avioane F35. Sursa foto arhiva EVZ

Războiul Rece pe Frontul Secret. Serviciile de spionaj ale statelor occidentale și cele sovietice se confruntau pe un imens front secret.

Războiul Rece pe Frontul Secret. Pilotul american Gary Powers, doborât deasupra URSS în timp ce pilota un avion secret U2 de spionaj (americanii nu știau că sovieticii puteau doborî avioane care zburau în stratosferă) a fost schimbat pe Podul Glienicke de peste Râul Havel,  care separa Berlinul de Vest de Berlinul de Est, contra spionului sovietic colonelul Rudolf Abel. Rudolf Abel , care aflase importante secrete americane de război.

Frontul Secret și dosarele sale explozive

În 1961, ofițerul de contraspionaj român Mihai Caraman a reușit să îl racoleze pe  funcționarul NATO Robert van der Wiehle (acesta lucra ca documentarist la biroul Dispoziții). Acesta i-a furnizat circa 60 de dosare a căror clasificare era Top Secret.

Unele dintre aceste dosare conțineau date despre bugetul militar al statelor membre NATO, sistemul de alarmă al NATO, logistica utilizată pe timp de pace și război. A fost unul dintre primii funcționari ai NATO care aveau să cadă pradă rețelei conduse de Mihai Caraman.

Un alt funcționar, Francis Roussilhe a sustras în anul  1963,  pentru Mihai Caraman și rețeeaua sa,  documente esențiale ale NATO cum ar fi strategia de apărare care avea ca termen anul 1975, procesele verbale ale şedinţelor unor organisme esențiale: Comitetul  Militar, Grupul Permanent.

Ceușescu, tolerat de URSS

Multe date obținute de rețeaua Caraman au fost oferite și  URSS ceea ce a dus la o tolerare de către URSS a vecinului răzvrătit Nicolae Ceaușescu. Lovitura dată de generalul de azi Mihai Caraman NATO a determinat schimbarea sediului de la Paris la Bruxelles.

Nu a fost singura lovitură a serviciilor secrete sovietice în timpul Războiului Rece. Când omul politic gemran Willy Brandt, Cancelarul Germaniei Federale a inițiat politica sa Ostpolitik, URSS a dorit compromiterea acestei politici.

STASI, poliția secretă est-germană condusă de legendarul Markus Wolf, supranumit ”omul cu o mie de fețe” a reușit să îl compromită pe Willy Brandt, deoarece s-a descoperit că omul său de încredere Gunther Guillaume era agent secret STASI.

În 1974, cancelarul Willy Brandt a demisionat din postul de Cancelar, deși niciodată nu s-a dovedit că ar fi fost cumva șantajat sau recrutat de STASI. Astfel, destinderea și dialogul Est-Vest au fost încetinite și cancelarul Helmuth Kohl, într-un alt context va culege roadele semințelor plantate de predecesorul său, cancelarul Willy Brandt.