În vreme ce majoritatea iubitorior de tenis sunt cu ochii pe teren, în culisele turneului de la Wimbledon se duce un adevărat război. Există numeroase controverse legate de participarea sportivilor ruși la competiții în condițiile în care nu s-au dezis de războiul pe care l-a declanșat Vladimir Putin în Ucraina. Mulți dintre aceștia sunt susținători declarați ai Kremlinului, iar în cazul unuia a fost demonstrată chiar și o legătură cu o companie care finanțează agresiunea rusă.
În timp ce marii jucători ai lumii se confruntă pe terenurile de la Wimbledon, responsabilii tenisului mondial se întreagă cum să gestioneze situația jucătorilor ruși. Este vorba, în special, despre cei care ocupă primele locuri ale clasamentelor. În același timp, sportivii ucraineni se declară dezamăgiți de lipsa măsurilor împotriva rivalilor ruși. Cu atât mai mult cu cât își declară public susținerea pentru războiul lui Putin.
Declanșarea războiului, de către Vladimir Putin, în Ucraina, a declanşat dispute chiar și între jucătorii ruşi, în vestiar. Astfel, la un turneu din Belgrad, în aprilie 2022, Karen Haceanov - în prezent nr. 11 mondial - l-a luat la rost pe compatriotul său Andrei Rublev, care își exprimase dorința ca între cele două state să se încheie pacea.
Un personaj familiarizat cu disputa dintre cei doi a spus că Haceanov a susţinut că Rusia ar trebui să-şi demonstreze puterea prin conflictul din Ucraina şi să-şi arate măreţia în faţa lumii. Această dispută, despre care nu s-a vorbit până acum, pune în evidență susținerea pe care unele vedete ale tenisului rusesc o acordă războiului declanșat de Putin împotriva Ucrainei.
Responsabilii tenisului nu vor să-i suspende pe ruși
În aceste condiții, sportivii ucraineni și-au arătat iritarea în condițiile în care, în competițiile de tenis au fost admiși sportivi din Rusia și Belarus. Jucătorii ucraineni sunt dezamăgiți având în vedere că țara lor este supusă unor bombardamente constante, iar familiile lor sunt atacate cu rachetele şi dronele ucigaşe ruseşti.
„Cel mai mare stres pentru noi a fost invazia în sine, aşa că a fost dificil să vedem aproape reprezentanţi ai acestor ţări. De aceea, am cerut conducerii WTA să clarifice poziţia jucătoarelor din ţările agresoare. Trebuia să înţelegem ce se întâmplă în jurul nostru. Sunt multe jucătoare cărora le place şi răspândesc propaganda sau care au jucat la turnee demonstrative pentru bani murdari de la Gazprom.
Dar, după cum am aflat de la şeful WTA, Steve Simon, susţinerea războiului este acceptabilă. Este ceva normal. Aşa cum a spus el, este opinia lor. Şi nu ar trebui să mă deranjeze. Bunăstarea noastră morală nu interesează pe nimeni. Pentru mine, este un mare stres să văd la turnee oameni care susţin în mod deschis agresiunea rusă”, a declarat, pentru Politico, Lesia Ţurenko, numărul 60 mondial din Ucraina.
Sportivă sponsorizată de o firmă ce finanțează războiul
La Wimbledon, jucătorii ruși și belaruși au fost admiși, anul acesta, după ce s-a revenit asupra interdicţiei impuse în 2022, cu condiţia să semneze o declaraţie prin care să se angajeze că nu susţin regimul Putin. Un număr de 18 jucători din Rusia şi Belarus au fost prezenţi pe tabloul de simplu.
Șefii tenisului mondial au ignorat, de exemplu, legătura dintre Veronika Kudermetova, fost cap de serie nr. 12 pe tabloul feminin la Wimbledon, și Tatneft, o companie rusă de combustibili fosili. Compania a fost acuzată că a finanţat direct efortul de război al Rusiei, furnizând combustibil şi anvelope. O filială a acestei firme, Management Company Tatneft-Neftekhim LLC, a fost sancţionată de Uniunea Europeană.
Kudermetova a mulţumit în mod deschis Tatneft şi liderului Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, pentru sprijinul acordat în obţinerea rezultatelor care au dus-o în Top 10 mondial.
Asociaţia de Tenis Feminin (WTA), principalul organism organizator al tenisului feminin, nu are niciun control asupra brandurilor pe care le promovează participantele din circuit.
Omagiu pentru mercenarii Wagner
Grupul de mercenari Wagner a găsit sprijin şi în rândul sportivilor ruși. Un mercenar care a luptat - şi a murit - pentru grupul Wagner a fost onorat la un turneu de tenis pentru juniori din Rusia. Competiția a fost susținută de tatăl Anastasiei Pavliucenkova, o jucătoare din circuitul feminin care a câştigat o medalie de aur la dublu mixt la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo din 2021.
Pavliucenkova are legături profunde cu Kremlinul și a primit un premiu în iulie 2022 de la ministrul rus al Sportului, după ce a fost nominalizată de însuşi Putin.
Pavliucenkova a ajuns şi în sferturile de finală la Roland Garros în iunie, dar nu participă la Wimbledon. Ea s-a înscris la Australian Open şi la Roland Garros pe aşa-numitul clasament protejat, dar nu a primit un wild card de la Wimbledon.
Anastasia Pavliucenkova este într-o situaţie delicată în ceea ce priveşte Kremlinul. Ea a postat un mesaj anti-război pe reţelele de socializare la sfârşitul lunii februarie a anului trecut, la doar câteva zile după ce a început invazia la scară largă - dar ulterior l-a şters. A negat că decizia sa a avut legătură cu poziţia tatălui său în cadrul structurilor tenisului rusesc.
Nu toţi jucătorii ruşi îl susţin pe Putin
Daria Kasatkina s-a pronunţat împotriva lui Vladimir Putin şi a făcut public faptul că este gay. Kasatkina a descris războiul ca fiind „un coşmar în toată regula”, chiar dacă familia ei se află încă în Rusia.
Daniil Medvedev, cap de serie nr. 3 la Wimbledon, foloseşte, de asemenea, un limbaj ultraprudent în privinţa războiului. El spune că îl consideră „foarte supărător” şi că este „pentru pace”. Are grijă să nu-și exprime opinia cu privire la cine este vinovat pentru război şi dacă Rusia ar trebui să se retragă din Ucraina.