Războiul interior: Teroriștii iranieni sunt invitați la CNN să-l înjure pe Trump
- Adrian Pătrușcă
- 8 ianuarie 2020, 12:30
Ca orice canal anti-Trump care se respectă, CNN acordă din belșug spațiu de emisie liderilor iranieni. Fie ei și teroriști dovediți.
Luni, Christiane Amanpour a realizat un lung interviu cu un oficial al regimului de la Teheran, Massoumeh Ektebar. Șefa secției de corespondenți de la CNN nu și-a dat prea multă osteneală pentru a combate afirmațiile invitatei, conform cărora uciderea lui Qassim Soleimani a fost o „acțiune teroristă”, scrie Daily Caller.
De asemenea, Amanpour a ignorat că Ektebar a fost purtătoarea de cuvânt a unui grup de studenți iranieni care au luat și ținut ostatici 52 de diplomați americani de la ambasada SUA din Teheran timp de 444 de zile, între 1979 și 1981.
Într-un interviu din 1979, invitata căreia CNN i-a oferit cu generozitate microfonul afirma că ea personal ar dori să pună o armă la capul unuia dintre ostatici și să apese pe trăgaci.
Massoumeh Ektebar are acum 59 de ani și este vicepreședinta Iranului pentru Afacerile Femeilor și ale Familiei.
„Președintele american a comis o gravă eroare de calcul, a făcut o mare greșeală asasinând, printr-o acțiune teroristă, pe comandantul Soleimani. Și sunt sigură deja ce a făcut”, a spus Ektebar.
„Acest lucru a creat o nouă stare de spirit în Republica Islamică Iran și în multe țări din lume printre toți cei care îi sprijină pe doritorii de libertate, și printre toți cei care îi sprijină pe cei oprimați. Deoarece este foarte clar că Iranul a fost atacat, iar Soleimani a fost ales pentru că a dorit această dreptate împotriva ISIS.”
Amanpour a găsit de cuviință să replice doar că Soleimani nu era binevăzut în afara Iranului din cauza campaniei sale acerbe din Siria și Irak, care a dus la moartea a sute de soldați americani.
Ziarista de la CNN a comentat astfel activvitatea de teroristă a invitatei sale: „Ați fost, și sunteți, o revoluționară dedicată. Ați avut un rol activ în primele zile ale revoluției islamice, dar ați devenit și o reformistă, sprijinind negocierile pentru un acord nuclear și demersurile diplomatice pentru rezolvarea diferitelor probleme.”
Amanpour nu i-a cerut explicații lui Ektebar despre interviul din 1979, când a declarat că i-ar împușca personal pe ostatici dacă Statele Unite ar încerca să-i salveze printr-o operațiune de comando.
„Ați declarat într-o conferință de presă, alaltăieri, că... dacă ar exista un atac asupra acestei ambasade, îi veți ucide pe ostatici. Chiar ați putea să faceți asta?”, a întrebat-o un reporter pe Ektebar într-un interviu difuzat pe 12 iunie 1979.
„Da, am putea”, a răspuns femeia.
„Ați putea dumneavoastră personal să ridicați o armă, să o puneți la capul unuia dintre acești oameni și să apăsați pe trăgaci?”
„Da”, a replicat Ektebar.
Opt militari americani au murit pe 24 aprilie 1980, cu ocazia unei tentative de eliberare a ostaticilor, într-o criză politici gestionată mizerabil de Jimmy Carter.
Ostaticii au fost eliberați pe 20 ianuarie 1981, la câteva ore după învestirea oficială a lui Ronald Reagan.