România, decisă să combată războiul hibrid şi dezinformarea

Organizarea unei reuniuni speciale privind războiul hibrid şi dezinformarea reprezintă una dintre prioritățile României, anunțată la Consiliului Afaceri Externe, de la Bruxelles.

Aspectele externe ale planului de acţiune privind combaterea dezinformării, prezentat în luna decembrie de Comisia Europeană, au constituit una dintre temele abordate luni de miniştrii de externe din statele membre.

''Există o declaraţie adoptată de UE. Eu am insistat pe ideea că acum trebuie să stabilim care sunt mijloacele şi resursele pe care le avem pentru a pune cu adevărat în funcţie o strategie de combatere a dezinformării. Din acest punct de vedere, am promis că în timpul mandatului Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene vom prezenta un proiect de foaie de parcurs în legătură cu măsurile pe care le propunem pentru ca într-adevăr lupta contra dezinformării să cunoască rezultate concrete şi mai ales vrem să ştim foarte clar cine ce face, care sunt responsabilităţile şi mijloacele şi resursele pe această temă'', a spus ministrul de Externe român, Teodor Meleşcanu, citat de Agerpres.

El a menţionat că la nivelul UE există o preocupare foarte mare, mai ales în contextul alegerilor europarlamentare, obiectivul demersurilor ţărilor membre fiind ca UE să devină unul dintre liderii mondiali în combaterea dezinformării.

Un alt aspect evidenţiat de Teodor Meleşcanu a fost importanţa pe care România o acordă Parteneriatului Estic, oficialul român anunţând că ţara noastră s-a angajat să contribuie serios la organizarea unei reuniuni ministeriale pe această temă.