Războiul hepatitei, între MAE și agențiile de turism

Războiul hepatitei, între MAE și agențiile de turism

Operatorii de turism arată cu degetul spre Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în scandalul privind riscul infectării cu hepatita A pe litoralul bulgăresc. MAE denunță însă lipsa de comunicare a oficialilor de la Sofia.

În urma apariției informațiilor privind riscul infectării cu virusul hepatitei A, mulți dintre românii care și-au rezervat locuri în hotelurile bulgărești de la malul Mării Negre și au plătit contravaloarea sejururilor au contactat agențiile românești de turism, cerând anularea rezervării și returnarea banilor. Însă, în lipsa unei confirmări oficiale privind existența acestui risc, românii nu-și vor putea primi banii înapoi, dacă renunță la rezervare. „Pentru anularea vacanțelor trebuie să existe o situație de risc acceptată oficial de autorități şi o comunicare corectă şi dublată de acte, astfel încât să fim în măsură să liniştim turiştii sau să anulăm vacanţele cu restituirea integrală a banilor plătiţi. Este o problemă de responsabilitate și așteptăm reacția fermă a autorităților din România”, spune președinta Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu.

300 de euro pe sejur

În lunile iulie și august, peste 140.000 de români sunt așteptați de hotelierii bulgari de pe litoralul Mării Negre. Aceștia au plătit, în medie, aproximativ 300 de euro pentru un sejur de șapte nopți într-un hotel bulgăresc, potrivit datelor furnizate de ANAT, la cererea EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Niciunul dintre partenerii ANAT nu pare să fie de acord să anuleze rezervările turiştilor români fără penalităţile de retragere prevăzute în contracte, deoarece informațiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calității apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna și Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetați sunt în conformitate cu cele legale. Astfel, potrivit ANAT, nu există un risc de sănătate pentru populație și pentru turiștii care aleg să-și petreacă concediile în țara vecină.

O singură zonă, Plaja Ofițerească din orașul Varna, ar fi înregistrat depășirea normelor admisibile, autoritățile bulgare impunând interdicția temporară de îmbăiere în acest loc. În plus, potrivit autorităților bulgare, starea apelor din 23 de stațiuni turistice de pe litoral, printre care Nisipurile de Aur, Constantin și Elena, Sunny Day și Riviera, nu pune în pericol turiștii.

MAE: risc doar la Varna

MAE a explicat, ieri, că atenționarea de călătorie emisă pe 4 iulie s-a bazat pe avertismentul șefului secției de hepatologie de la spitalul ”Sf. Ivan Rilski” din Sofia și al Inspecției Regionale de Sănătate Varna. MAE ceruse încă din 1 iulie informații oficiale de la autoritățile bulgare, însă aceastea nu au răspuns la solicitare. „Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătății, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna și nu sunt afectate alte stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre”, a mai subliniat MAE, într-un comunicat remis ieri. (A contribuit Paul Ciocoiu)