Războiul dintre Rusia și Ucraina l-ar putea aduce pe Joe Biden în Europa. "Un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor"

Războiul dintre Rusia și Ucraina l-ar putea aduce pe Joe Biden în Europa. "Un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor"Sursa foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Joe Biden ar putea veni în Europa în orice moment. Din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, oficialii Casei Albe analizează la sânge această deplasare, mai ales într-o perioadă în care țările NATO au nevoie de sprijin și încurajare.

Oficialii Casei Albe au luat în considerare deplasarea lui Joe Biden în Europa. Liderul SUA ar putea vizita mai multe țări din cauza războiului provocat de Vladimir Putin. Potrivit CNN, călătoria lui Biden este discutată după ce vicepreședintele Kamala Harris a mers în Polonia și România.

Casa Albă nu a făcut declarații despre vizita lui Biden în Europa, iar autoritățile europene sunt pregătite pentru discuții. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat vineri, la București, că cine atacă o țară NATO va intra în conflict și cu țările din Alianța Nord-Atlantică.

"Trebuie să repet că SUA sunt angajate față de România şi acest angajament include trupe, cel mai recent fiind desfășurate forțele batalionului Striker.

Așa cum știe poporul român, așa cum știm cu toții, este o situație dinamică, pe care o evaluăm permanent. Referitor la ce s-ar putea întâmpla cu comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, dar noi suntem foarte fermi și este clar, ca membri NATO, că un atac împotriva unei țări este un atac împotriva tuturor", a transmis vicepreşedintele SUA.

Sursa:EPA/JIM LO SCALZO / POOL

Președintele Klaus Iohannis a asigurat populația că România nu este încă pe lista neagră a rușilor, iar un atac este puțin probabil.

Klaus Iohannis, despre întâlnirea cu Kamala Harris

România a întâmpinat-o cu toată atenția pe Kamala Harris, vicepreședintele american la București. Klaus Iohannis a garantat că s-au luat o serie de măsuri importante în această vizită și s-a discutat despre haosul provocat de Putin. Sunt șanse ca Joe Biden să viziteze România.

„Am evaluat împreună cu doamna vicepreședinte implicațiile pe termen lung ale agresiunii din Ucraina și ale prezenței militare ruse în Belarus asupra securității europene și euro-atlantice, inclusiv asupra posturii NATO. Am stabilit să cooperăm pentru a continua consolidarea măsurilor de apărare pe Flancul Estic, cu accent pe partea sa sudică, în regiunea Mării Negre.

Am subliniat, în acest context, că este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă NATO pe teritoriul României. În ansamblu, evaluarea strategică a României este că devine necesară regândirea fundamentală a conceptului, a structurii și a elementelor constitutive ale posturii NATO pe Flancul Estic, având în vedere că circumstanțele actuale sunt substanțial diferite față de momentul în care a fost conturată actuala abordare de pe Flancul Estic. Avem nevoie de o prezență înaintată unitară și coerentă cât mai curând posibil”, au fost o parte din declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu Kamala Harris.