Războiul din Ucraina - ziua 379. Bahmut rezistă asaltului furbind al rușilor. Șeful trupelor terestre a vizitat orașul și trupele care îl apără

Război Ucraina. Sursa foto: Statul Major General/Ucraina

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 379. În orașul Bahmut, din regiunea Doneţk, au loc cele mai sângeroase bătălii din acest război. Ucrainenii spun că situația este critică.

Bilanțul militar al zilei de vineri, oferit de Ucraina, arată pierderi mari suferite de armata rusă. Astfel, 765 de soldați ruși au fost uciși, opt tancuri și 15 transportoare blindate fiind distruse. În plus, patru sisteme de artilerie și patru lansatoare de rachete cu țevi au fost lovite de armata ucraineană și scoase din uz.

De partea cealaltă, Rusia nu a comunicat nicio cifră oficială.

De asemenea, un avion de luptă al Federației Ruse, un Suhoi 34, folosit pentru misiuni de bombardament a fost lovit de o rachetă antiaeriană.

Avionul s-a prăbușit, cei doi piloți reușind să se catapulteze. Unul dintre ei a murit, iar al doilea a suferit răni grave.

În acest caz, există și surse indepente care susțin că avionul a fost doborât de un ”rachetă prietenă”, trasă chiar de armata rusă.

Bahmut încă rezistă. Ucrainenii au trimis trupe

Luptătorii Brigăzii 93, din armata ucraineană, una dintre cele mai experimentate brigăzi de luptă, care se află pe front din prima zi a invaziei, a ajuns la Bahmut. Soldații folosesc mortiere MO-120-RT, de fabricație franceză, foarte eficace în lupta urbană.

sursa foto: Statul Major al Fortelor Terestre

Deși șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin a anunțat în cursul zilei de azi că orașul este încercuit, lucrurile nu stau deloc așa.

Trupe importante ale Ucrainei au ajuns în zona Bahmut, unde luptă la nord și la sud de oraș, pentru a evita încercuirea.

Șeful trupelor terestre ucrainene este la Bahmut

Comandantul Grupului de forțe estic, general-colonel Oleksandr Syrskyi (foto jos, centru - n.n.), se află în punctul de comandă al unităților care coordonează apărarea orașului Bahmut.

sursa foto: Statul Major al Fortelor Terestre

”În Bahmut, generalul ucrainean a ascultat rapoartele comandanților cu privire la starea de fapt în unitățile subordonate, s-a familiarizat cu problemele problematice legate de creșterea capacității de apărare a unităților noastre de pe linia frontului”, transmite Statul Major al Trupelor Terestre.

Japonia ajută Ucraina cu 160 de miloane de euro

Ucraina va primi un împrumut de 170 de milioane de dolari din partea Japoniei. Acordul privind programul „Planul de reînnoire rapidă a Ucrainei” a fost semnat astăzi de ambasadorul japonez Matsuda Kuninora și viceprim-ministrul Ucrainei Oleksandr Kubrakov.

Acești bani vor fi folosiți pentru deminare, și refacere a infrastructurii rutiere și energetice, dar și pentru agricultură.

Ajutor militar important trimis de SUA

Casa Albă va anunța furnizarea unui pachet de ajutoare Ucrainei în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, anunță CNN.

Pachetul va include muniție pentru instalațiile de rachete HIMARS și diferite sisteme de artilerie, cum ar fi 155-mm și 105-mm. Și, de asemenea, poduri mobile blindate.

Pe de altă parte, China nu a renunțat la ideea de a trimite arme Rusiei. John Kirby, reprezentantul oficial al Consiliului de Securitate Națională al SUA, a spus acest ajutor este posibil oricând.

„Nu credem că au scos această problemă din considerare”, a spus Kirby.

Militarii ucraineni instruiți în Germania

În Germania, soldații ucraineni învață să foloseacă sistemul avansat de apărare antiaeriană IRIS-T SLM. Aproximativ 40 de militari participă la un curs de pregătire la IRIS-T SLM. Sistemul, care are o rază de acțiune de aproximativ 40 km, și deja și-a demonstrat deja eficacitatea în Ucraina.

„Cu câteva zile în urmă, comandantul Forțelor noastre Aeriene a spus că IRIS-T a atins 51 de ținte din 51, acesta este un indicator de 100% pentru dronele Shahed și rachetele de croazieră”, a spus  un ofițer superior ucrainean.

Rusia construiște un zid pe țărmul Peninsulei Crimeea

Peste 4 km de tranșee au fost construite de-a lungul coastei peninsulei, semn că se feresc de un posibil desant marin, venit pe mare, dinspre Crimeea.