Războiul din Ucraina, ziua 306. Lupte crâncene se duc la Bahmut. Regimentul Azov și-a comemorat eroii. Putin caută ajutorul Chinei. Video

Sursa foto. Twitter

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 306. Forțele armate ale Ucrainei au respins mai multe atacuri rusești în zona orașului Bahmut, din Donețk. Artileria ucraineană a lovit mai multe aglomerări de trupe într-un sat din apropiere și a ucis în jur de 150 de militari ruși. Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a explicat ce semnifică atacurile cu drone asupra aerodromului strategic din orașul rus Engels. Pe de altă parte, Vladimir Putin a anunțat că dorește să discute cu omologul său chinez, Xi Jinping, înainte de sfârșitul anului.

Luptele din provincia ucraineană Donețk se desfășoară cu îndârjire în aceste zile, chiar dacă este vorba de Crăciun. Forţele ucrainene au anunțat că au respins mai multe atacuri ruseşti în regiunea din jurul oraşului Bahmut în provincia Doneţk. Informația a fost prezentată de Statul Major ucrainean, care este citat de dpa.

Conform sursei citate, artileria ucraineană a lovit mai multe trupe rusești în satul Polovinkino din provincia vecină Lugansk. În urma acestor lovituri de artilerie, aproximativ 150 de militari și ofițeri ruși au fost uciși sau răniți.

Un alt atac de artilerie a fost lansat de forțele ucrainene în provincia Herson, asupra unei unități militare ruse. Bombardamentul s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi şi 100 de răniţi, se arată într-un raport al armatei ucrainene.

sursa foto. Twitter

Ceremonie spectaculoasă dedicată eroilor regimentului Azov

Militarii din Regimentul Azov și-au comemorat camarazii care au căzut în luptele de la începutul  acestui război din Ucraina. O înregistrare video spectaculoasă a apărut pe rețelele de socializare și prezintă un ceremonial desprins, parcă, dintr-un film cu vikingi.

Omagiul inedit pare să fi fost organizat la inițiativa unora dintre militari, membri ai regimentului și nu a avut un caracter oficial. De altfel, filmarea nu a fost distribuită pe pagina oficială a Regimentului Azov.

Această unitate a fost relocată și reformată la sfârșitul lunii mai în orașul ucrainean Harkov după ce luptătorii săi s-au predat la jumătatea aceleiași luni în Mariupol. Aceștia au apărat uzina Azovstal, ultima redută ucraineană în orașul-port de la Marea Azov. Asediul a făcut înconjorul presei internaționale care a relatat despre condițiile de dificile de luptă ale soldaților ucraineni.

Ulterior, pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări video cu militarii regimentului în acțiune. Vehicule ale unității au fost văzute inclusiv în timpul reocupării malului de vest al râului Nipru după retragerea trupelor rusești din Herson.

Eroii de la Azovstal, inclusiv comandanți ai Regimentului Azov, au fost eliberați de Rusia pe 22 septembrie într-un schimb de prizonieri. Rusia l-a primit pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Putin aprobă pașapoarte pentru locuitorii din regiunile anexate

Vladimir Putin a aprobat acordarea de pașapoarte locuitorilor din cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia, Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Decretul prezidențial include reglementări pentru solicitarea și eliberarea de documente de identitate rusești destinate celor ce renunță la cetățenia ucraineană. Printre aceștia se numără și copiii cu vârsta sub 14 ani, care pot deveni automat cetățeni ruși, relatează TASS.

Pașaportul nu va fi acordat în cazul în care locuitorii acestor patru regiuni anexate refuză să jure credință statului rus. Solicitanții trebuie să primească pașaportul în mână în cel mult zece zile de la depunerea documentelor necesare, potrivit decretului.

La sfârșitul lunii septembrie, Vladimir Putin a semnat anexarea celor patru regiuni ucrainene în timpul unei ceremonii la Kremlin, după ce acestea au organizat referendumuri privind integrarea în Federația Rusă, ale căror rezultate nu au fost recunoscute nici de Kiev, nici de comunitatea internațională. Armata rusă, care a trebuit să se retragă din mai multe teritorii în ultimele luni în fața superiorității numerice a inamicului, nu controlează toate aceste patru teritorii, după cum relatează El Pais.

Sursa foto: administratia-prezidentiala

India face apel la Volodimir Zelenski pentru oprirea războiului

India reia apelul către președintele ucrainean Volodimir Zelenski să facă demersuri pentru încetarea ostilităților cu Rusia. Premierul indian Narendra Modi a avut o convorbire telefonică la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ambele părți implicate în conflict, a spus premierul indian, „trebuie să se întoarcă la dialog și diplomație pentru a găsi o soluție de durată la diferendele lor”, conform biroului său de presă.

În conversația cu Zelenski, Modi a transmis „sprijinul Indiei pentru orice eforturi de pace” și a asigurat angajamentul New Delhi de a „continua să ofere asistență umanitară populației civile afectate”.

Modi și Zelenski au discutat, de asemenea, despre „oportunitățile de a consolida cooperarea bilaterală”, se arată în comunicat, precum și despre preocuparea Indiei ca studenții indieni nevoiți să părăsească Ucraina după izbucnirea conflictului să-și poată continua studiile. De asemenea, au profitat de ocazie pentru a sublinia principalele priorități ale președinției indiene a G20, de la 1 decembrie. Între acestea se află necesitatea „a da glas preocupărilor națiunilor în curs de dezvoltare cu privire la probleme precum securitatea alimentară și energetică”, încheie comunicatul citat de EFE.

Sursă: Twitter

Vladimir Putin vrea să discute cu Xi Jinping

Vladimir Putin dorește să discute cu omologul său chinez, Xi Jinping, înainte de sfârșitul acestui an, a informat agenția TASS, citând purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El nu a oferit detalii despre formatul conversației – prin telefon sau o întâlnire față în față.

„De fapt, contactul este în prezent în curs de pregătire”, a spus Dmitri Peskov.

Relațiile dintre cele două țări sunt considerate bune, în ciuda războiului pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei, subliniază DPA.

Kremlinul a precizat că nu intenționează să intre în contact cu statele occidentale, potrivit lui Peskov care a spus că nu este programată nici o convorbire cu președintele Franței, Emmanuel Macron în zilele următoare. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a adăugat că nici anul acesta nu va fi trimisă vreo felicitare de Anul Nou președintelui american Joe Biden.

Explicațiile consilierului președintelui Zelenski despre atacul de la baza Engels

Consilierul președintelui Vladimir Zelenski, Mihail Podolyak, a arătat că motivul exploziilor de la aerodromul strategic din orașul Engels, regiunea Saratov, arată că Rusia a pierdut controlul aerian. El a menționat că Forțele Armate ale Ucrainei au dreptul legal deplin de a lichida instalațiile militare rusești de pe terenurile capturate de ruși, inclusiv în peninsula Crimeea.

„Distrugem tot ce are legătură cu Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei, adică pe teritoriile ocupate”, a spus consilierul.

Potrivit lui Podoliak, incendiile frecvente de la bazele militare și de la instalațiile de infrastructură critică sunt cauzate și de faptul că Federația Rusă nu are acces la echipamentele și piesele de schimb necesare.

„Rusia nu are posibilitatea de a primi consultările necesare de la specialiști străini. Federația Rusă este un stat netehnologic, așa că nu știe să gestioneze instalațiile”, a adăugat Podolyak.

Pe 26 decembrie au izbucnit explozii în orașul rusesc Engels, regiunea Saratov, iar Federația Rusă a anunțat un atac al unei drone ucrainene și a raportat trei morți. Potrivit canalului de telegrame Baza, o dronă kamikaze ar fi fost doborâtă, după care a început un incendiu în oraș.