Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 160. Luptele pe frontul din Donbas continuă, iar ucrainenii susțin că au eliberat mai multe localități din regiunea Herson. Aici este în curs de desfășurare o contraofensivă prin care Kievul intenționează să reia controlul asupra acestui teritoriu de o importanță strategică deosebită. În timp ce luptele pe front continuă, Gazprom a redus producția de gaze naturale. Se întâmplă în contextul temerilor că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa. Pe de altă parte, Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de dolari. Sunt echipamente militare, dar și muniție pentru lansatoarele de tip HIMARS. Un analist specializat în securitatea din Federația Rusă estimează că războiul din Ucraina va avea consecințe grave asupra forțelor militare ale Moscovei.
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a intrat în cea de-a 160 a zi. Luptele dure continuă pe fronturile din Donbas. Forțele militare ucrainene au recucerit peste 40 de așezări în regiunea Herson, în timp ce Kievul încearcă să respingă trupele ruse într-o contraofensivă. Majoritatea localităților recâștigate de Ucraina se află în partea de nord a regiunii, în timp ce altele sunt situate în partea de sud, aproape de Marea Neagră și de regiunea puternic bombardată Nikolaev.
Anunțul a fost făcut de guvernatorul local. Moscova a reușit să preia controlul în acest teritoriu, foarte important din punct de vedere economic și strategic, datorită vecinătății cu peninsula anexată Crimeea, în primele zile ale invaziei. În ultimele săptămâni, armata ucraineană, întărită de livrările de armament occidental, a pregătit o contraofensivă. Forțele Kievului au efectuat lovituri asupra depozitelor militare rusești și asupra pozițiilor din spatele liniei frontului. De asemenea, cu rachetele HIMARS au lovit poduri care acționează ca rute cruciale de aprovizionare pentru trupele Moscovei în orașul Herson.
Între timp, rușii își repoziționează trupele, mutând o parte dintre acestea în sudul Ucrainei pentru a-și întări pozițiile, anunță ministerul britanic al apărării. Se așteaptă ca războiul să intre într-o nouă fază.
Gazprom reduce producția de gaze naturale
În timp ce luptele pe front continua, Gazprom a redus producția de gaze naturale, în contextul temerilor că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa. Compania rusească a pompat luna trecută 774 de milioane de metri cubi de gaz pe zi - cu 14% mai puțin decât în iunie - potrivit unei analize realizate de Bloomberg.
Producția totală pentru întregul an a fost de 262,4 miliarde de metri cubi, în scădere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Încetinirea producției vine ca urmare a deteriorării relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană de când Vladimir Putin a ordonat trupelor să invadeze Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
Dronele ucrainene fac diferența pe front
Războiul din Ucraina a scos în evidență importanța dronelor în conflictele armate modern. Navele aeriene fără pilot sunt folosite pentru prima dată într-un război pe scară largă. Anterior au mai fost utilizate de forțele armate americane pentru lovituri de precizie împotriva insurgenților din Orientul Mijlociu.
Ucrainenii au primit mii de drone fabricate în Occident, pe lângă cele Bayraktar TB2 produse în Turcia. Acestea s-au dovedit cruciale în oprirea avansurilor armatei ruse în prima fază a războiului, când au încercat să cucerească Kievul și alte orașe ucrainene importante.
Rusia încearcă să obțină drone militare, de la țările care îi sunt apropiate, însă momentan fără succes. Astfel, în urmă cu câtva timp, presa din Statele Unite a relatat că oficialii Moscovei au încercat să achiziționeze drone militare din Iran. După apariția materialelor de presă, oficialii iranieni au negat că ar intenționa să ofere astfel de echipamente armatei lui Putin.
De asemenea, președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a relatat că Vladimir Putin i-ar fi cerut să înființeze o fabrică de drone Bayraktar pe teritorul rusesc.
Ucraina a primit noi sisteme HIMARS
Luni, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov a anunțat că Ucraina a primit încă patru sisteme americane de înaltă precizie HIMARS. Sistemele HIMARS au o rază de acţiune mult mai mare şi sunt mai precise decât sistemele de artilerie ucrainene, care datează din perioada sovietică. Acestea permit forţelor ucrainene să lovească ţinte ruseşti care anterior erau inaccesibile.
De asemenea, Kievul a anunţat recepţionarea primelor lansatoare multiple de rachete autopropulsate MARS II, de la fabricantul Krauss-Maffei Wegmann din Germania.
„Al treilea frate din familia cu rază lungă de acţiune, MLRS MARS II, a sosit în Ucraina din Germania”, a indicat Reznikov într-un mesaj separat pe Twitter, mulţumindu-i pentru aceasta omologului său german, Christine Lambrecht.
Berlinul comunicase săptămâna trecută că va furniza Kievului trei astfel de lansatoare de rachete, care, în funcţie de muniţia folosită, pot lovi ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri.
Statele Unite anunță un nou ajutor pentru Ucraina
Statele Unite au anunţat luni, 1 august că vor trimite noi arme forţelor militare din Ucraina, care luptă împotriva invadatorilor din Rusia. Casa Albă va debloca un ajutor militar în valoare de 550 milioane de dolari, care va conține inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete HIMARS. Acestea au început să facă diferența pe front datorită preciziei loviturilor și distanței mari pe care acționează, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Acest ajutor va „include în special mai multă muniţie pentru sistemele (...) Himars”, a confirmat, în faţa presei, unul dintre purtătorii de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
Sursa foto. Twitter
Ce va conține noul pachet de asistență militară
Cu noul ajutor asistența militară acordată de Statele Unite statului ucrainean se ridică la la peste 8 miliarde de dolari, a spus purtătorul de cuvânt.
În noul transport de echipament militar vor fi incluse și 75.000 de cartuşe de 155 mm, pentru artilerie, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
„Statele Unite vor continua să lucreze cu aliaţii şi partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacităţi cheie”, a subliniat Pentagonul.
Sistemele Himars, extrem de mobile, lansează rachete ghidate prin GPS cu o bătaie de 80 de kilometri. Acest lucru permite Ucrainei să atingă ţinte ruseşti care nu se aflau în raza de acţiune pieselor de artilerie, notează AFP. Experții militari au estimat, încă de la începutul războiului din Donbas, că artileria va fi decisivă pe fronturile deschise. Armatele ucraineană şi rusă sunt angajate într-un război de uzură al muniţiilor, astfel că stocurile acestora sunt cruciale.
Viitorul sună rău pentru forțele militare din Rusia
Dara Massicot, o cercetătoare de la RAND Corporation specializată în strategia de securitate a Rusiei, oferă o evaluare sumbră asupra viitorului forțelor armate ruse, afirmând că problemele cauzate de războiul din Ucraina le vor măcina timp de ani de zile. Problemele cauzate de războiul din Ucraina vor avea consecințe negative, care se vor întinde pe mulți ani, asupra forțelor militare din Rusia. Este evaluarea pe care o face Dara Massicot, o cercetătoare la RAND Corporation specializată în strategia de securitate a Rusiei.
„Prejudiciile pe termen lung provocate armatei ruse, pușcașilor marini, trupelor aeropurtate de către acest război nu pot fi supraestimate. Ele merg mai departe de numărul de oameni uciși și echipamente distruse. Aceasta va fi de asemenea o poveste a unei generații militare degradată sau dispărută și a celor care vor supraviețui”, afirmă Massicot pe pagina sa de Twitter.
Pierderile grele de soldați profesioniști și ofițeri de rang mediu afectează întreaga generație a celor care s-au înrolat în ultimii 10 – 15 ani, când armata rusă a încercat să se reformeze. Toți acești militari care au pierit în războiul din Ucraina sunt cei care aveau cunoștințe militare modern, diferite de cele dinainte de 1990.
„Când acest război se va sfârși, cei care vor forma forțele armate ruse vor fi recruții și acei ofițeri și soldați profesioniști în care rușii n-au avut încredere. Viitoarea armată a Rusiei va fi formată din militarii cantonați în garnizoanele de pe teritoriul țării, ofițeri seniori din perioada sovietică și cei care au supraviețuit în Ucraina”, a continuat Massicot.
Supraviețuitorii vor aduce în cazarme problemele cu care se confruntă
Potrivit spuselor sale, supraviețuitorii din ultima categorie vor aduce înapoi în cazarme stresul posttraumatic, traumele psihice și infracționalitatea.
„Aceasta va fi o combinație toxică pentru viitorii recruți timp de ani de zile. Fără supraveghere corespunzătoare, abuzurile ar putea scăpa de sub control”, a mai subliniat cercetătorul RAND Corporation.
La toate acestea se mai adaugă și pierderile masive de vieți omenești cu care armata rusă nu s-a mai confruntat de la al Doilea Război Mondial.
„Pentru a concluziona, numărul de pierderi suferite de ruși este suficient de sever dar pagubele care vor ricoșa înăuntrul acelor ramuri ale forțelor armate când acest război se va sfârși vor fi mai grave”, conchide cercetătoarea.