Războiul din Ucraina. Joe Biden: Scurgerile de informații trebuie să se oprească

Victorie importantă pentru Joe Biden. Proiect de lege pentru reducerea inflației a fost aprobat Sursa foto: EPA/YURI GRIPAS / POOL

Președintele Joe Biden le-a spus recent oficialilor săi responsabili de securitatea națională că scurgerile de date despre partajarea informațiilor americane cu ucrainenii nu sunt utile și trebuie să se oprească, potrivit unui oficial familiarizat cu conversația.

Săptămâna trecută, după ce Casa Albă a negat furnizarea de informații directe ucrainenilor „cu intenția de a ucide generali ruși”, Joe Biden a vorbit separat cu secretarul Apărării Lloyd Austin, directorul CIA William Burns și directorul Serviciului de Informații Naționale Avril Haines.

El le-a spus că nu este util să devinp publice informațiile împărtășite între SUA și forțele ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse; informații tansmise de un oficial care a subliniat că scurgerile de informații cu privire la astfel de informații trebuie să înceteze.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni reporterilor că președintele a fost „nemulțumit” de scurgeri și le-a considerat „inexacte”.

Psaki, care a refuzat să confirme apelurile dintre președinte și echipa sa, a declarat reporterilor că opinia lui Biden este că „a fost o exagerare a rolului nostru, o declarație inexactă și, de asemenea, o subestimare a rolului ucrainenilor și a conducerii lor, și [...] nu a simțit că sunt constructive (scurgerile informaționale)”.

Războiul din Ucraina. Până acum, informațiile au contribuit la lovituri de succes împotriva liderilor ruși

Oficialii americani au fost sinceri cu privire la schimbul de informații cu ucrainenii, dar au spus, de asemenea, că există o linie în ceea ce este împărtășit cu ei. Pe lângă trimiterea de arme pe câmpul de luptă, oficialii au furnizat și informații „pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și apere țara”, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Oficialii administrației au insistat anterior că există limite clare asupra informațiilor care se împărtășesc cu Ucraina, inclusiv interzicerea furnizării de informații cu precizie pentru țintirea liderilor ruși de rang înalt. Aceste limite fac parte dintr-un efort al Casei Albe de a evita trecerea unei linii pe care Moscova o poate considera prea escalativă.

Eforturile de schimb de informații s-au dovedit utile. Până acum, informațiile au contribuit la lovituri de succes împotriva liderilor ruși de rang înalt și a navei Marinei Ruse, Moskva, au declarat anterior pentru CNN surse familiare cu schimbul de informații.

Până acum, Rusia nu a întreprins nicio acțiune directă cunoscută împotriva Statelor Unite sau a NATO ca răspuns la sprijinul militar și de informații în curs.

Rusia nu a luat măsuri pentru a lovi Kievul în timpul vizitelor unei mulțimi de lideri americani, de la purtătorul de cuvânt, Nancy Pelosi, până la secretarul de stat Antony Blinken.

De asemenea, rușii nu au încercat să lovească transporturile de arme care trec prin Polonia, o țară din NATO. Recent, însă, Rusia a început să vizeze căile ferate din interiorul Ucrainei despre care se crede că poartă arme occidentale la luptă.

Biden a propus un nou pachet de ajutor de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pe care l-a trimis Congresului luna trecută, pentru a fi dezbătut. SUA au precizat clar că intenționează să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei, iar pachetul propus săptămâna trecută a fost de peste două ori mai mult decât infuzia de 13,6 miliarde de dolari de ajutor militar și umanitar pe care Congresul a aprobat-o luna trecută.