Gazprom, gigantul energetic de stat rus Gazprom, a declarat că o scurgere de petrol a determinat compania să oprească furnizarea de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, care ar fi trebuit să se redeschidă sâmbătă. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a calificat această măsură drept "o dovadă a cinismului Rusiei", în contextul în care temerile legate de o închidere prelungită a conductei de gaz cresc în Europa.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică va stabili o prezență "permanentă" la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a declarat vineri șeful agenției. Măsura de a monitoriza constant instalația a fost luată după luptele grele dintre Rusia și Ucraina, care au stârnit temeri în rândul liderilor mondiali cu privire la o potențială catastrofă nucleară.
Transportul de gaze de-a lungul gazoductului Nord Stream 1, care leagă vestul Rusiei de Germania, a fost complet oprit, a anunțat vineri compania energetică rusă de stat Gazprom. Conducta cheie a fost oprită în ultimele zile pentru ceea ce gigantul energetic rus a descris drept "întreținere de rutină".
Într-o declarație de vineri, Gazprom a precizat că o scurgere de petrol a fost descoperită la o stație de compresoare în timpul lucrărilor de întreținere, astfel că conducta nu se va redeschide sâmbătă, așa cum era planificat.
Doi inspectori rămân la fața locului
Doi inspectori ai AIEA vor rămâne la centrala nucleară Zaporojie în mod "permanent", a declarat vineri seară șeful agenției, Rafael Mariano Grossi, în cadrul unei conferințe de presă la Viena, după vizita sa la instalație. Mihail Ulianov, trimisul Rusiei la agenție, a declarat vineri mai devreme pentru The Washington Post că autoritățile ruse "salută această intenție". Război Ucraina și temerile românilor.
Grossi a condus joi o delegație de 14 persoane într-un tur de inspecție a instalației capturate de Rusia. Cei doi experți care urmează să rămână vor fi ochii și urechile agenției la fața locului, oferind un acces mult mai fiabil la informații despre siguranța sitului, a declarat Grossi.
Grossi a declarat că "integritatea fizică a uzinei" a fost încălcată "de mai multe ori", adăugând că a văzut găuri de impact și semne pe clădiri în urma bombardamentelor. El a calificat atacurile asupra uzinei drept "inacceptabile", citat de Washington Post.
Cine bombardează?
Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații pentru bombardamentele asupra uzinei în ultima lună. Grossi a declarat că sistemele de siguranță și de securitate de la sit au fost funcționale, iar generatoarele diesel de rezervă au funcționat normal. Unele sisteme de monitorizare a radiațiilor și de răspuns în caz de urgență funcționează bine, după întreruperi. Grossi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lucrătorii ucraineni care continuă să lucreze într-o atmosferă de "tensiune latentă" sub supravegherea rușilor și a lăudat profesionalismul acestora.
Riscul unui accident nuclear va rămâne atâta timp cât luptele din jurul sitului vor continua, a declarat Grossi. "Am fost îngrijorat, sunt îngrijorat, voi fi îngrijorat, atâta timp cât nu avem o situație stabilizată în mod permanent", a spus el.
Agenția nu se amestecă
Dar directorul AIEA a respins apelurile ucrainenilor ca agenția să își ofere sprijinul pentru crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei, argumentând că nu este treaba agenției să se amestece în politică. "Sincer vorbind, există destui jucători politici în acest joc", a spus el.
Lituania a cerut crearea unei zone sigure "impuse la nivel internațional" în jurul uzinei Zaporojie. Ministrul lituanian de externe a declarat că aceasta este "singura modalitate de a preveni" un dezastru nuclear, după ce adjunctul comisarului de poliție al țării s-a oferit să trimită ofițeri în Ucraina în cazul în care se va forma o forță de menținere a păcii a ONU.