Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 120 -a zi, cu o intensificare a confruntărilor din Donbas. Aviația Rrusă a dat mai multe lovituri asupra unor localități din apropierea orașului Sievierodonețk. Statul Major Ucrainean anunță că forțele militare ruse au pierdut în jur de 34.000 de soldați de la începutul invaziei și până în prezent. Costurile războiului devin din ce în ce mai ridicate, inclusiv pentru statele occidentale care susțin Ucraina cu armament și echipament militar. Un oficial britanic susține că țara sa va avea nevoie de cinci până la zece ani ca să-și refacă stocurile de armament la nivelul celor dinainte de război. Pe de altă parte, Germania anunță că va furniza Ucrainei un număr de 12 obuziere autopropulsate de tip Panzerhaubitze 2000, dar și sisteme de rachete Mars II MLRS.
Războiul din Ucraina a intrat în ziua a 120-a. Au trecut aproape șase luni de la invazia declanșată de Rusia, fără ca forțele sale armate să fi obținut vreun succes evident. Lupte grele se duc în Donbas, unde Rusia încearcă să preia controlul regiunilor Lugansk și Donețk.
Forţe ucrainene care apără oraşele Lisiceansk şi Severodoneţk sunt pe punctul de a fi încercuite, după săptămâni de lupte foarte dure. Informația a fost prezentată, la televiziunea rusă, de un reprezentant separatist prorus, locotenent-colonelul Andrei Marociko.
Pe 22 iunie, forțele aeriene ruse au lovit mai multe așezări din apropierea orașului Sievierodonețk, regiunea Lugansk, a declarat Statul Major al Ucrainei. De asemenea, aviația rusă a dat mai multe lovituri aeriene asupra a șapte sate din apropierea orașului Bakhmut, regiunea Donețk.
Și Ministerul de război Britanic a observat că bombardamentele grele continuă, Rusia presând pentru a învălui zona Severodonețk prin Izium în nord și Popasna în sud. Britanicii estimează că Rusia să se pregătească pentru a desfășura un număr mai mare de unități din trupele de rezervă în Donbas.
În replică, Ucraina a trimis întăriri în zona Severodonețk, încercând să reziste cât mai mult presiunii rusești. Se încearcă oprirea ofensivei ruse pe această linie.
Rusia a pierdut peste 34 de mii de soldați în Ucraina
Rusia ar fi pierdut, de la începutul invaziei, un număr de 34.230 de soldați, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citate de postul de televiziune Nexta. Potrivit acestor date, în ultima zi, numărul militarilor ruși morți în război ar fi crescut cu 130.
Ministerul britanic al Apărării estimează că pierderile sunt foarte grele în rândul trupelor separatiste pro-ruse. Numărul morților și al răniților din rândul forțelor pro-ruse ale autoproclamatei republici Donețk este de peste 50% din forța sa inițială.
Autoritățile ruse nu au făcut public numărul victimelor militare în Ucraina. În schimb, autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) publică cifrele privind numărul de soldați pe care forțele sale armate le-au pierdut în luptă.
Pe de altă parte, primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a anunțat miercuri, 22 iunie, într-o conferință de presă, că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au murit în bombardamentele rusești care au lovit orașul, de la începutul invaziei. Bilanțul prezentat de primar a fost preluat de canalul Nexta, pe Twitter.
Costurile războiului sunt din ce în ce mai mari
Costurile acestui război sunt din ce în ce mai mari, atât pentru cele două state implicate direct, cât și pentru țările occidentale care susțin Ucraina cu armament greu și echipament militar.
Astfel, Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, a spus că va dura cinci până la zece ani până când Regatul Unit își va reface stocurile de arme și muniție la cele dinainte de războiul ucrainean.
Marea Britanie sprijină în mod activ Ucraina, trimițând rachete antitanc, vehicule blindate și rachete sol-aer.
Cinci femei ucise într-un atac de mortier rusesc
Cinci femei au fost ucise într-un atac de mortier rusesc asupra satului Pryshyb din regiunea Harkiv.
Stepan Maselsky, șeful administrației districtului Izyum din regiunea Harkiv, a declarat pentru televiziunea Suspilne, că trupele ruse au bombardat femeile în timp ce intrau într-o clădire rezidențială cu mai multe etaje.
Germania furnizează echipamente militare în Ucraina
Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunțat că Germania și Țările de Jos au furnizat Ucrainei un număr de 12 obuziere autopropulsate de tip Panzerhaubitze 2000.
Germania va începe pregătirea trupelor ucrainene, în iunie, pentru a opera echipamentele de tip Mars II MLRS. Ulterior, aceste sisteme de rachete vor fi predate Ucrainei, a mai spus ministrul Apărării de la Berlin, Christine Lambrecht.
În acest context, Christine Lambrecht a declarat că a primit asigurări de la oficialii ucraineni că aceste echipamente nu vor fi folosite pentru a lansa atacuri pe teritoriul rus. Ea a precizat că Ucraina a asigurat țările occidentale că nu va ataca teritoriul Rusiei și că va folosi armele furnizate de Occident doar pentru propria apărare.
La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a declarat că un parteneriat cu o Rusie agresivă imperialist, condusă de Vladimir Putin este de neconceput pentru viitorul apropiat. Cancelarul german a cerut să se respecte sancțiunile impuse împotriva Rusiei și ritmul livrărilor de arme convenite la nivel internațional către Ucraina, „până când Putin își va recunoaște greșeala sa colosală”.