Războiul din Ucraina a adus amenințarea privind agravarea foametei pe planetă
- Maria Miron
- 12 aprilie 2022, 10:07
Războiul din Ucraina a creat o furtună perfectă pe piața alimentelor, care a contribuit la agravarea foametei în cele mai sărace regiuni ale planetei. Este încă o tragedie care va trebui să intre în contul lui Vladimir Putin, pe lângă toate distrugerile, agresiunile la adresa drepturilor omului și a deceselor asociate invaziei, conform publicației braziliene O Globo.
Rusia vinde îngrășăminte în străinătate și, împreună cu Ucraina, exportă grâu. În ciuda faptului că au o pondere mare în exporturile globale (25%), nu ar trebui să existe penurie. Nu doar pentru că alți producători promit recolte mai mari, ci și din cauza părții mici din producția mondială care nu va mai fi vândută în străinătate (0,9%).
Scumpirile atacă masa cetățeanului
Chiar și așa, impactul războiului asupra piețelor materiilor-prime a fost imediat, accelerând creșterea cotaţiilor care s-a produs deja în ultimele luni ale anului trecut. Comparativ cu nivelurile de la sfârșitul lunii decembrie 2020, grâul era cu 63% mai scump în urmă cu o săptămână, porumbul cu 64% și soia cu 38%.
Creșterea cotaţiilor se injectează automat într-o infinitate de alimente (pâine și orice produs din făină de grâu). Porumbul, soia și derivatele obişnuiesc, de asemenea, să urmeze creșterea. Creșterile de cost ajung la furajele pentru animale, făcute din cereale.
Nu se poate scăpa de inflația alimenτelor, iar dacă veniturile familiei sunt scăzute, aceasta reduce consumul și se apropie de pragul foametei. Pentru cei care au trecut deja de acest punct, foamea se va agrava. Iată lanțul declanşat din momentul în care primul tanc rusesc a intrat în Ucraina.
Insecuritate alimentară în Brazilia
La sfârșitul anului trecut, Rețeaua Braziliană de Cercetare pentru Suveranitatea și Securitatea Alimentară și Nutrițională (Penssan) a intrat pe teren, a vizitat 2.180 de gospodării din toată Brazilia și a constatat că cel puțin 19 milioane (9% din populație) se confruntau cu insecuritatea alimentară - nu erau siguri că vor avea ce mânca la masa următoare - și 43,4 milioane (20,5%) nu se hrăneau bine pentru că nu aveau cantităţi suficiente de alimente.
În total, 116,8 milioane de brazilieni (55%) nu aveau acces deplin și permanent la alimente. Putin a înrăutățit situația pentru toți, precum și pe cea a familiilor cu venituri mici din orice țară.
Există, de asemenea, incertitudini cu privire la următoarele recolte. Războiul continuă, Ucraina se află în afara pieţei grâului, Rusia se confruntă cu sancțiuni și a suspendat exporturile de îngrășăminte importate de Brazilia.
Ministerul Agriculturii a trimis emisari în Canada pentru o alternativă la grâu și la îngrășăminte. Iranul și Marocul pot aproviziona şi ele ţara cu îngrășăminte chimice.
Războiul servește la trezirea națiunilor cu privire la interdependența lor. Exemplele nu se epuizează aici. Reducerea producției de soia din Brazilia ar putea scumpi carnea de porc în China și ar putea goli farfuria cu mâncare a familiilor sărace din Asia. De aici și necesitatea ca țara să mențină o rețea globală de relații care să poată rezista șocurilor, informează Rador.