Războiul din planul doi. Cum luptă „războinicii” cibernetici în Ucraina

Războiul din planul doi. Cum luptă „războinicii” cibernetici în Ucraina Sursa: Facebook

Războiul provocat al Rusiei în Ucraina s-a intensificat pe toate fronturile. În timp ce Ucraina se confruntă cu vârful suliței rusești la sol, în aer și în Marea Neagră, ea luptă și cu Rusia în spațiul cibernetic. Odată cu izbucnirea conflictului cinetic în toată Ucraina, mulți se așteptau ca atacuri cibernetice semnificative să coincidă cu sau chiar să precedă invazia inițială. Până acum, însă, nu au apărut rapoarte de atacuri majore, paralizante ale infrastructurii. Dar asta nu înseamnă că frontul cibernetic a fost liniștit.

Războiul cibernetic din Ucraina

Războinicii cibernetici au fost implicați în criza din Ucraina încă de la început. Înainte ca invazia să înceapă, hackerii ruși au implementat HermeticWiper, malware care distruge datele, probabil într-un efort de a împiedica aplicarea legii ucrainene, telecomunicațiile, site-urile web ale statului și organizațiile sociale. Pagubele cauzate de această campanie au fost semnificative, dar departe de atacurile pe care mulți se așteptau să le însoțească valul inițial al trupelor ruse de peste graniță. Adevăratul motiv pentru aceasta rămâne necunoscut. Poate că planurile inițiale de atac ale lui Vladimir Putin au fost dejucate de scurgerile de informații ale administrației Biden, sau poate, așa cum a sugerat miercuri secretarul de presă de la Pentagon, John Kirby, Ucraina a fost ajutată de priceperea cibernetică a SUA.

Senatorul Mark Warner a postulat: „Se poate ca Putin și forțele ruse să fi fost atât de încrezători încât să-i poată răsturna pe ucraineni, ei vor să țină acele instrumente în rezervă. Nu vrei să arăți cele mai bune lucruri decât dacă ai nevoie de cele mai bune lucruri.” Este posibil ca „Echipa A” a Rusiei, a spus Warner, să fie rezervată pentru scenarii de escaladare ulterioare, dacă acestea se întâmplă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, Ucraina a primit o serie de atacuri Distributed Denial of Service (DDoS) care au împiedicat conexiunea la internet în anumite localități și au perturbat serviciile bancare și alte platforme online, deși doar temporar. Mai târziu, Casa Albă a atribuit, în mod public, aceste atacuri informaționale ruse, deși întreruperile de acest calibru mediu sunt cel mai adesea opera unor actori cibernetici de nivel inferior.

Apărătorii cibernetici ai Ucrainei păreau oarecum pregătiți pentru salvarea inițială a atacurilor DDoS. Prin trecerea traficului către alți furnizori de rețea, Kievul s-a dovedit a fi destul de rezistent la aceste lovituri. Alte întreruperi care au trecut prin părți ale Ucrainei care au înregistrat cel mai mare carnagiu în ultimele zile au probabil mai mult de-a face cu distrugerea infrastructurii, deplasarea populației și controlul comercial al stațiilor de energie decât cu atacurile cibernetice, potrivit The National Interest.

Implicarea lui Anonymous

Într-adevăr, nu sunt doar guvernele în lupta cibernetică din Ucraina. Kremlinul a deputat banda de ransomware Conti, iar hackerii din Belarus au condus o campanie de spear-phishing împotriva țintelor militare ucrainene. Pentru a nu fi mai prejos, Kievul a făcut apel la hackerul său să apere infrastructura critică a țării și să spioneze trupele ruse.

sursa: Facebook

Chiar și infamul colectiv Anonymous s-a alăturat luptei, declarând că este „oficial în război cibernetic împotriva guvernului rus”. Grupul susține că a încălcat producătorul de arme din Belarus Tetraedr și a scurs 200 de gigaocteți de e-mailuri, ca răzbunare pentru că a ajutat cu sprijinul logistic pentru forțele lui Putin. Mai mult, susține că a spart rețelele de televiziune rusești și a redat înregistrări explicite din primele linii, pentru a sparge întreruperea media rusă a deficiențelor campaniei lui Putin.

Mai aproape de treptele de vârf ale conflictelor cibernetice, nu există nicio îndoială că echipele cibernetice oficiale ale statului urmăresc îndeaproape și acționează după cum consideră de cuviință. Putin a instruit operatorii săi de infrastructură critică să fie atenți la „atacuri informatice”.

Un lucru pare sigur – după un început jenant al campaniei, Putin își va intensifica eforturile de a prelua Kievul prin orice mijloace este necesar. În timp ce cetățenii se pregătesc producând cocktail-uri Molotov și strângând puști emise de guvern, Ministerul de Interne i-a îndemnat pe cetățeni să dezactiveze funcțiile de geolocalizare de pe dispozitivele lor mobile de teama ca spionii cibernetici ruși să urmărească grupurile de luptători urbani.