China a anunţat marţi „represalii” după decizia Washingtonului de a interzice exporturile de materiale de apărare sensibile către Hong Kong
După ce Departamentul de Stat american a anunţat luni încetarea exporturilor de echipamente de apărare sensibile către Hong Kong, în semn de protest faţă de creşterea controlului autorităţilor de la Beijing asupra acestui teritoriu autonom, China vine cu replica şi ameninţă cu represalii Washingtonul.
„Nu mai putem face diferenţa între exportul acestui (tip de) material către Hong Kong şi restul Chinei”, a afirmat într-un comunicat secretarul de stat american Mike Pompeo.
Ignorând apelurile statelor occidentale, parlamentul a votat acest proiect de lege care vine la un an după debutul manifestaţiilor uriaşe din fosta colonie britanică împotriva influenţei guvernului central.
Washingtonul acuză China că a pus sub semnul întrebării angajamentele sale internaţionale şi principiul „O ţară, două sisteme” care acorda acestui teritoriu de 7,5 milioane de locuitori o vastă autonomie după retrocedarea sa de către Londra în 1997. Pentru a protesta împotriva înăspririi controlului asupra teritoriului de către Beijing, Washingtonul a anunţat luni că pune capăt exporturilor sale de materiale de apărare sensibile spre Hong Kong.
Replica Chinei
„Statele Unite nu vor reuşi niciodată să limiteze eforturile Chinei pentru a face ca legislaţia honkongheză în materie de securitate naţională să avanseze”, a reacţionat în faţa presei Zhao Lijian, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.
Măsura vizează armamentele şi echipamentele de apărare americane al căror export necesită un acord de la Departamentul de Stat şi nu trebuie să facă obiectul unei opoziţii a Congresului.
„Nu mai putem face distincţie între exportarea acestui material către Hong Kong sau către restul Chinei”, a explicat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo.
Guvernul american va lua de asemenea măsuri pentru a impune, în legătură cu Hong Kong, aceleaşi restricţii asupra tehnologiilor americane de apărare şi dublei utilizări, civilă sau militară, pe care le impune pentru China.
Administraţia americană vizează noua lege de securitate pe care Beijingul doreşte să o impună în Hong Kong
Preşedintele american Donald Trump a deschis deja calea unei chestionări a statutului preferenţial de care beneficia Hong Kong din partea SUA
Reamintim că Washingtonul acuză China deoarece a pus sub semnul întrebării angajamentele sale internaţionale şi principiul „O ţară, două sisteme” care acordau fostei colonii britanice o autonomie largă după retrocedarea sa Chinei de către Marea Britanie, în 1997. Nemulţumirea administraţiei americane vizează noua lege de securitate pe care Beijingul doreşte să o impună în Hong Kong, conform celor relatate de Agerpres.