Războiul cu China "se va sfârși prost" dacă aviația SUA renunță la supremația aeriană

Războiul cu China "se va sfârși prost" dacă aviația SUA renunță la supremația aeriană

Statele Unite ale Americii sunt în pericol real de a pierde un potențial război cu China, dacă Forțele Aeriene ale SUA nu vor renunța la echipamentele învechite.

Declarațiile au fost făcute de generalul Mark D. Kelly, din cadrul Air Combat Command, în fața participanților la conferința AFA's Air, Space & Cyber. Ele au dus imediat la ideea că SUA au abandonat rapid planurile din Afganistan, fapt ce a stârnit anumite reacții în NATO și printre aliații strategici care se gândesc acum că vor fi abandonați oricând.

„Trebuie să ne concentrăm forța noastră de luptă la realitățile de bază ale unui nou mediu de amenințare. Iar acest lucru necesită ca forța de luptă să se schimbe pentru a avea succes. SUA are nevoie de superioritate aeriană și nu știe cum să lupte sau să funcționeze fără ea - astfel încât acest domeniu de misiune ar trebui să aibă prioritate pentru resurse”, a spus Kelly în discursul său ASC21.

Kelly a explicat conceptul planului "patru plus unu" pentru viitoarea forță de luptă aeriană a SUA. Este vorba despre un F-22 îmbunătățit, care face o "predare la cald" către Next Generation Air Dominance în jurul anului 2030, F-35 ca "piatră de temelie" a flotei și F-15E și F-15EX ca purtători de "arme mari". La final, vin celebrele F-16 pentru a asigura capacitatea, în special în conflicte de nivel inferior, și A-10 ca "plus unu", cu o flotă de 218 avioane pentru sprijin aerian apropiat care se termină la începutul anilor 2030.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armele trebuie îmbunătățite

Oficialul american a mai spus că SUA deține mult armament care nu mai impresionează China, care este acum un adversar de vârf, capabil să lupte de la egal la egal cu SUA și care are capacități vaste în operațiunile din spectrul electromagnetic.

„Foaia de parcurs a avioanelor de luptă reprezintă o schimbare. Realitatea rece și dură este că Forțele Aeriene au fost excelent pregătite și antrenate pentru a învinge un adversar de același nivel - Rusia - în urmă cu 30 de ani, apoi au obținut o victorie extrem de dezechilibrată în Irak, a spus Kelly. Dar în ultimii 20 de ani, USAF a fost optimizată pentru luptă într-un "mediu permisiv" care nu a testat forța. În același timp, China s-a concentrat complet pe lupta de nivel înalt, și pe lupta cu noi”, a mai spus generalul Kelly.

Structura și sistemele de forță ale Chinei sunt concepute pentru a provoca mai multe pierderi în primele 30 de ore de luptă decât a înregistrat SUA în ultimii 30 de ani, în Orientul Mijlociu.

Pe măsură ce inventarul Forțelor Aeriene a îmbătrânit și s-a diminuat, balanța cu China a înclinat mai mult spre Beijing. Kelly a spus că Rusia a reușit să anexeze Crimeea și China a revendicat părți din Marea Chinei de Sud "fără să tragă un foc de armă", deoarece contestarea acestor situații a devenit mai dificilă datorită apărării aeriene a adversarilor.

Ce trebuie să facă SUA

Pentru a recâștiga avantajul - "pentru a fi o putere mondială hotărâtă" - SUA, prin intermediul Forțelor Aeriene, trebuie să fie capabile să pătrundă în "spațiul aerian suveran foarte contestat", a afirmat Kelly.

Parafrazându-l pe generalul britanic Bernard Montgomery, Kelly a spus: "Dacă pierdem războiul în spectrul electromagnetic, pierdem războiul în aer, și îl pierdem rapid".

De asemenea, China "nu dezbate valoarea superiorității aeriene de generația a șasea" în cadrul conducerii sale superioare, a spus el, până în punctul în care există un "minister guvernamental" dedicat obținerii capacităților de generația a șasea și smulgerii dominației aeriene de la SUA.

„Superioritatea aeriană este un loc teribil pentru a primi o medalie de argint. SUA ar trebui să considere recâștigarea superiorității aeriene "cu marjă" ca fiind prioritatea sa militară de top, meritând un "fel de Proiect Manhattan" ca obiectiv, finanțare și accent”, a mai spus generalul.