Războiul coloșilor, la un pas de a fi oprit. Vine pacea pentru 2,5 miliarde de oameni

Miniștrii de externe ai Indiei și Chinei au căzut de acord să retragă trupele de la graniță în regiunea Ladakh și să surmonteze tensiunile în relaţiile dintre cel două ţări, care s-au deteriorat constant în ultimele luni, soldându-se cu victime.

Reprezentantul guvernului indian, S. Jaishankar, respectiv al guvernului chinez Wang Yi au avut o întrevedere joi noaptea, în cadrul Organizației de cooperare de la Shanghai, care mai cuprinde state ca Pakistan, Rusia, Kazahstan, Kîrgîrstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Înalții oficiali au ajuns la concluzia că „actuala situație în zonele de graniță nu este în interesul niciunei părți”, conform unei declarații comune date publicității vineri.

De săptămâna trecută, giganții asiatici s-au acuzat reciproc că au trimis forțe armate pe teritoriul rivalei și au tras focuri de armă ca avertisment pentru prima oară după 45 de ani, încălcându-se astfel un acord de restricţionare a utilizării armelor de foc.

Oficialii celor două țări nu au indicat o agendă pentru dezactivarea zecilor de mii de soldați în cadrul unui acord semnat în luna mai, dar au convenit ca ambele state să respecte toate acordurile în vigoare, inclusiv protocolul care reglementează afacerile de la graniță, precum și să mențină pacea și siguranța în zonele de graniță.

La începutul săptămânii, Jaishankar a descris actuala situație ca fiind „foarte serioasă” și a precizat că situația de la graniță nu poate fi separată de statutul relației reciproce a celor două state. Într-o declarație separată, omologul său chinez a opinat joi că „relațiile dintre China și India au ajuns din nou la o răscruce” și a pledat pentru nevoia unei escaladări a neînțelegerilor.

China acuză trupele indiene că au traversat ilegal frontieră disputată şi au tras focuri "provocatoare" asupra soldaţilor care patrulau. Gărzile chineze au fost "forţate să ia măsuri". Fiecare parte o acuză pe cealaltă de comportament „provocator”, inclusiv pătrunderea ilicită pe teritoriul vecin.

Un acord semnat în 1996 de ambele ţări interzice utilizarea armelor şi a explozivilor pe Linia de Control, aşa cum este cunoscută graniţa în litigiu. Acuzațiile vin la doar câteva zile după ce armata Indiei i-a alertat pe oficialii chinezi despre rapoarte conform cărora 5 civili indieni au fost răpiţi de trupele chineze dintr-o zonă din apropierea frontierei.

Tensiunile au crescut în iunie, când 20 de soldați iranieni au fost uciși într-o luptă violentă cu forțele chineze. Atunci nu au fost folosite arme de foc.

În august, India a acuzat China că a provocat tensiuni militare la frontieră de două ori în decurs de o săptămână. Ambele acuzaţii au fost respinse de China, care a spus că starea de tensiune a fost „în întregime” vina Indiei.

Disputa de la granița de 3.500 de kilometri care separă două dintre cele mai populate țări ale lumii se întinde din regiunea Ladakh din nord până la statul indian Sikkim.  Cele două națiuni au construit o frontieră în timpul războiului din 1962, când India a suferit o înfrângere considerată umilitoare. însă de atunci trupele de la graniță au menținut porțiunea în litigiu într-o zonă a neutralității, informează Euronews.