Evenimentul Zilei > International > Războiul care ar putea deveni devastator pentru întreaga planetă. Ce le-a pregătit China, Statelor Unite
Războiul care ar putea deveni devastator pentru întreaga planetă. Ce le-a pregătit China, Statelor Unite

Războiul care ar putea deveni devastator pentru întreaga planetă. Ce le-a pregătit China, Statelor Unite

China construiește o armată convențională formidabilă, care se bazează pe o combinație de apărare antiaeriană și rachete convenționale și nucleare cu rază lungă de acțiune. Există îngrijorări tot mai mari privind marile platforme navale americane, în special portavionul, care vor fi tot mai vulnerabile în cazul în care vor intra în raza de acțiune a rachetelor balistice chineze.

Singura soluție, rachetele cu rază lungă de acțiune

Această amenințare îi obligă pe înalții oficiali ai Apărării din Statele Unite, care caută să lupte împotriva amenințărilor chineze la adresa aliaților lor din Pacificul de Vest, să adopte o altă strategie militară. Rivalii Statelor Unite, în special Rusia și China, construiesc rețele care să interzică forțelor aeriene și navale americane, accesul în Europa de Est și în insulele Pacificului de Vest.

Prin urmare, forțele americane ar trebui să opereze la distanțe mari de teatrele actuale de război, forțate să desfășoare o campanie pentru a compromite forțele adversarului, înainte de a încerca să avanseze pentru a elibera teritoriile pe care adversarul le deține. Datorită avantajelor pe care le au în apropierea țintelor, dar și a superiorității militare locale, Rusia și China și-ar putea realiza obiectivele operaționale înainte ca SUA să poată implementa o strategie de utilizare a rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Marina și Corpul Marin al SUA sunt convinși că rachetele cu rază lungă de acțiune vor domina conflictele viitoare, astfel încât sunt pregătiți să cedeze Pacificul de Vest, Chinei, în cazul unui conflict. Există totuși cinci motive pentru care un conflict între marile puteri, în Pacificul de Vest, nu poate duce la bun sfârșit un război cu rachete cu rază lungă de acțiune.

  1. Teritoriile care formează lanțul de insule

Principalii aliați și prieteni ai SUA din regiune, inclusiv Coreea de Sud, Japonia, Filipine și Taiwan, se află aproape de continentul asiatic. Așa-numitul First Island Chain, linia de bază de apărare împotriva oricărei încercări a Beijingului de a domina regiunea, include teritorii care aparțin mai multor dintre aceste țări. Dacă poate controla acest lanț de insule, China va putea să intimideze, să constrângă și chiar să domine aceste țări. Dacă Statele Unite vor ca aliații din Pacificul de Vest să facă față amenințărilor chineze, trebuie să fie clar că această țară le va fi un sprijin.

  1. Adversarii Statelor Unite sunt pregătiți pentru succese rapide

Timpul și distanța îi favorizează pe adversarii Statelor Unite. Strategia lor este să efectueze un atac rapid, iar mai apoi să consolideze acele câștiguri, în timp ce își folosesc forțele pentru a ține SUA la distanță. Dacă reușește o astfel de ofensivă, alianțele Statelor Unite vor fi distruse și se va pune presiune pe țările din Pacificul de Vest să se alieze cu China.

Cele două elemente, timpul și distanța, vor lucra împotriva eforturilor depuse de Statele Unite pentru a-și apăra aliații. Mai simplu spus, China își poate consolida forța mai repede decât se pot deplasa forțele Statelor Unite în Pacific.

  1. Lipsa resurselor Statelor Unite

Dincolo de dificultatea de a încerca să descurajeze China în a efectua un atac asupra unui aliat al SUA, Statele Unite nu dispun de forțele necesare pentru a sprijini o campanie prelungită împotriva Chinei și de a crea o contraofensivă pentru eliberarea teritoriului ocupat. A descuraja agresiunea chineză înseamnă a-i refuza orice opțiune pentru o victorie rapidă, „fără sânge”.

  1. Rapoartele au fost exagerate

După cum a susținut dr. Loren Thompson, portavioanele americane nu sunt nici pe departe atât de vulnerabile în fața rachetelor chineze, așa cum au sugerat unele rapoarte. Armata Chinei nu dispune de capacitățile de informații, supraveghere și recunoaștere, și nici de sistemele de comandă și control necesare pentru a desfășura o campanie împotriva forțelor americane. Senzorii cu rază lungă de acțiune sunt vulnerabili la atac, în special în cazul platformelor înarmate cu arme aer-sol.

  1. Statele Unite pot câștiga lupta

O apărare a lanțului de insule, susținută de forțele americane și aliate care operează în Pacific, este cea mai bună metodă pentru a descuraja agresiunea Chinei sau a Rusiei asupra acestei zonei. După cum au arătat o serie de studii, o combinație de rachete balistice și de croazieră cu rază lungă de acțiune și aeronave de generația a cincea, poate complica semnificativ atacul asupra țintelor chineze. Descurajarea Chinei și a Rusiei trebuie să se bazeze pe o strategie puternică, letală, dar și de supraviețuire pentru forțele americane.