Războiul care a început în România și care provoacă panică la nivel național. Ce stă în spatele informațiilor false

Mulțime. Sursa foto: Arhiva EVZ

România este prinsă într-un asediu al informațiilor false în această perioadă, iar fake news-urile sunt speculate de anumite persoane. Explicații despre acest război informațional a dat economistul Adrian Negrescu.

Scumpirea carburanților, o informație care a paralizat, miercuri, România, și a creat panică. Foarte mulți șoferi au luat cu asalt benzinăriile, pentru a alimenta la prețurile de dinaintea posibilelor măriri. Despre această situație a vorbit și analistul economic Adrian Negrescu, cel care a explicat că aceste știri false sunt lansate de persoane care caută să facă un profit de pe urma lor.

Care este scopul propagării fake news-urilor legate de creșterea prețurilor la carburanți

„Încă un fake news. Că, de la miezul nopții, benzinăriile cresc prețurile la 10 lei/litru. Ar trebui ca dl Popescu de la Energie să iasă public și să calmeze oamenii, că s-au format cozi de aiurea la pompe. La fel și Consiliul Concurenței! Apropo, există o aplicație a instituției care arată situația reală din piață - monitorulpreturilor.info. E la fel ca în cazul zvonurilor cu cursul valutar, cu scosul banilor de la bancă. Suntem în plin război informațional din care unii caută să facă profit”, a scris Adrian Negrescu pe pagina de Facebook.

Benzina și motorina au înregistrat creșteri semnificative. Prețul per litru a ajuns în unele stații peco la 11 lei, iar șoferii se plâng că o creștere de 2,10 lei a fost înregistrată în doar câteva minute.

S-a creat panică miercuri, șoferii au luat cu asalt benzinăriile

Miercuri, șoferii au dat buzna în benzinării, stând la cozi infernale chiar și zeci de minute. Prețul la carburant crește semnificativ, iar miercuri, în jurul orei 14:00, acesta a ajuns chiar și la 11 lei la o stație peco din Beiuș. Cea mai ieftină benzină a fost vândută cu 7,67 lei/litru, la Gazprom. Cel mai mic preț era la Rompetrol, unde un litru de benzină costa cu aproape 50 de bani mai puți, 7,26 lei, notează monitorulpreturilor.info.

Conform sursei citate anteriorul, prețul la motorină l-a depășit pe cel al benzinei. Cel mai mic preț la stațiile peco a fost de 7,35 lei/litru la stațiile Rompetrol din Oradea. În schimb, prețul maxim ajunge la 7,76 lei/litru la MOL Episcopia și Gazprom.

Majorările nu au fost înregistrate în toate orașele din România. În Capitală, prețul carburanților a rămas același, însă nu este exclus ca zilele următoare să fie înregistrate și aici creșteri.

Criza provocată de războiul din Ucraina a dus prețul barilului de petrol a sărit pragul de 122 de dolari. Acesta arată că prețul pentru carburați nu ar trebui să depășească 8 – 9 lei/litru. Tocmai din acest motiv, premierul Nicolae Ciucă a cerut să fie efectuate controale la benzinăriile din țară, conform Antena 3.