Autoritățile din Constanța se întrec în a ieși la rampă, după incidentul în care opt elevi olimpici găsiți de poliție în curtea unei școli au fost luați cu duba și amendați, dar subiectul este abordat din punct de vedere politic, nedreptatea la care au fost supuși copiii fiind, potrivit părinților, ignorată.
Revoltat că elevii care au fost surprinși, vineri seara, discutând în curtea școlii generale 29 au fost luați de poliție și amendați, directorul instituției, Ion Denys Ciorogaru și-a dat, luni, demisia din funcție, „în semn de protest față de abuzul poliției care i-au dus pe copii cu duba”.
El confirmă faptul că cei opt au fost elevi ai școlii, cu rezultate foarte bune, respectuoși, care întreabă dacă pot sta în curte. „Polițiștii puteau găsi variante mai simple, să li se dea, eventual, un avertisment, nu să fie ridicați ca orice infractor”, spune directorul demisionar.
El nu are mari așteptări de la Ministerul de Interne, care, după mediatizarea cazului, a trimis Corpul de Control la Constanța, mai ales că, din start, ar părea să dea dreptate polițiștilor constănțeni, care procedaseră la „înștiințarea tinerilor în cauză despre faptul că vor fi conduși la sediul poliției în vederea legitimării și luării măsurilor legale”.
Ce nu știe MAI este că înainte cu o zi, în curtea aceleași școli intraseră mai mulți indivizii, amenințându-i pe copiii aflați în pauză. Un elev a fost agresat, iar ceilalți au fugit în școală.
Directorul a cerut ajutorul poliției. Iar polițistul care a venit, în loc să verifice imaginile de pe camerele de supraveghere puse la dispoziție de director, pentru a-i verifica pe agresori, l-a informat că cineva a depus o sesizare, se pare că direct la IGPR, despre faptul că e gălăgie în curtea școlii.
„Înregistrările sunt și acum la mine, polițiștii nu au fost curioși să le preia. Au procedat abuziv pentru că au vrut doar să dea un exemplu, au luat niște copii cu duba, dar despre problematica reală a școlii, nu se interesează nimeni”, a declarat, indignat, Ion Denys Ciorogaru.
Zădărnicirea combaterii bolilor, faptă sugerată de ISJ?
Rezolvarea „nedreptăților”, prin care au trecut elevii ridicați, duși la poliție și amendați cu câte 250 de lei, a rămas, se pare, doar în sarcina părinților. Ei vor contesta, în instanță, amenzile, și vor căuta un avocat pentru a se îndrepta împotriva polițiștilor.
„În mod normal ar fi trebuit să ne cheme pe noi, părinții, înainte, nu să îi ia cu dubele. Copiii stăteau pe bancă, se jucau cu telefoanele. I-au înconjurat, au început să țipe la ei, să urle, că ce căutau acolo”, a povestit tatăl unui băiat. De menționat că școala nu are echipe de pază, iar poarta era deschisă.
Conducerea ISJ Constanța pare să fie de partea poliției. Inspectorul general școlar, Sorin Mihai, a chemat presa în fața școlii cu un scop precis: „Ceea ce ne interesează pe noi, în mod special, este să atenționăm relativ la faptul că, în această perioadă, Ordinul comun semnat de ministrul Educației și de Ministru Sănătății stabilește că accesul în unitățile de învățământ este interzis pentru persoane străine Copiii respectivi erau foști elevi ai unității de învățămân. Mai mult decât atât, erau în afara orelor de program”.
Iar vina pentru ceea ce s-a întâmplat aparține deopotrivă, managerilor de școli și părinților, susține generalul: „Ceea ce mă interesează pe mine să transmit, cu precădere, managerilor este să se asigure că școlile rămân închise pentru persoanele străine pentru că trebuie să ne luăm toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina răspândirea SARS COV-2. Iar părinții trebuie să ne fie alături și să înțeleagă că același lucru ar trebui, într-un fel, să se întâmplă și după ce elevul pleacă din școală”, a declarat inspectorul general Sorin Mihai.
Curțile școlilor, capital politic pentru candidați
Seful ISJ a dat asigurări că va fi rezolvată și problema gardului care înconjoară școala 29, după ce în ultimii ani ar fi fost făcute mai multe sesizări la primăria Constanța. Gardul trebuie reparat și înălțat dar fostul primar nu ar fi făcut nimic. „Eu am discutat deja cu primarul ales (Vergil Chițac-PNL) și mi-a dat confirmarea că va avea tot sprijinul pentru această unitate de învățământ și că situația se va remedia în cel mai scurt timp, situație care trenează de cel puțin patru ani de zile”, a precizat inspectorul general, numit tot de PNL.
O reacție imediată vine și din partea USR Constanța. „Este chiar școala la care am învățat și eu și unde mergeam foarte des în vacanțe sau după ore pentru a juca baschet sau fotbal. Oameni buni, ce vreți să se întâmple cu acești copii? Să îi ținem închiși în case? Să se joace printre mașini sau prin parcări? Să le punem plasturi la gură ca să nu mai scoată niciun sunet? Să prefere să meargă la păcănele în loc să stea în aer liber și să facă sport? Printre primele proiecte pe care le vom propune vor fi cele referitoare la deschiderea curților școlilor pentru copii. Nenegociabil”, a scris, deputatul Stelian Ion, pe Facebook.
Corpul de Control al MAI, trimis, luni, la Constanța, și-a încheiat deja verificările. Surse din anchetă spun că, în principiu, polițiștii care i-au sancționat pe elevi au respectat toate procedurile legale. Aceleași surse arată însă că polițistul care a decis aducerea copiilor la secție a dat dovadă de „exces de zel”, elevii putând fi sancționați, eventual, la fața locului. În cazul copiilor s-ar fi discutat chiar și despre dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă mult mai gravă decât tulburarea ordinii și liniștii publice. A ieșit din calcul. Rezultatele controlului vor fi prezentate, cel mai probabil, marți, la MAI.
(Sursa Foto-Arhiva EVZ)