Război pe tema consultației la medicul specialist

Război pe tema consultației la medicul specialist

Medicii din ambulatoriu acuză Ministerul Sănătății și CNAS că sprijinul fi nanciar pentru servicii medicale mai bune sunt doar vorbe în vânt.

Un ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) referitor la normele de aplicare a Contractului-cadru în vigoare de la 1 iunie este pe punctul să dea naștere unui nou scandal în Sănătate.

Medicii specialiști din ambulatoriu susțin că la 1 august, când au primit raportările de la CNAS, au constatat că 30% din consultațiile acordate bolnavilor cu afecțiuni cronice nu mai sunt decontate. Surprinși, medicii au citit cu atenție normele în cauză și așa au descoperit că bolnavii cu afecțiuni cronice au dreptul la o singură consultație pe lună la medicul specialist, când ar fi nevoie de minimum două. Măsura lovește în veniturile medicilor care vor avea încasări mai mici, iar bolnavii vor fi puși în situația de a scoate bani din buzunar pentru o a doua consultație, comentează dr. Dan Perețianu, medic endocrinolog la Policlinica Povernei din București și președinte al Camerei Federative a Medicilor.

„Nu așa am discutat cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei. Nici măcar nu e vorba despre o consultație pentru o singură boală, ci o consultație pentru fiecare pacient. Și dacă are mai multe boli cronice?”, întreabă dr. Perețianu.

Medicul spune că pentru a pune diagnosticul unui pacient cardiac, de exemplu, este nevoie de un EKG, motiv pentru care specialistul îl trimite pe bolnav să facă această investigație medicală. Apoi, mai este nevoie ca medicul să vadă rezultatul investigației și, în funcție de acesta, să prescrie un tratament sau altul. „Este evident pentru oricine că medicul trebuie să revadă pacientul după ce i-a recomandat efectuarea probelor cerute. Este evident că medicul trebuie să evalueze dacă modificarea dozelor a fost eficace, dacă noile medicamente sau proceduri au fost corect cu o boală cronică are dreptul la consultația ulterioară unor astfel de investigații (la fel cum pacientul are dreptul şi la o a doua opinie – vezi legea drepturilor pacientului). Această a „doua consultație” se poate realiza în aceeaşi lună calendaristică”, detaliază medicul endocrinolog.

Prin urmare, situația este complet anormală adaugă el și îngrădește, practic, dreptul pacientului la servicii medicale. Care ar fi alternativa? Aceea ca pacientul să scoată din buzunar între 50 și 200 de lei, costul celei de-a doua consultații la medicul specialist, în funcție de tariful fiecăruia, mai spune Perețianu.

Patru asociații profesionale și sindicate ale medicilor au întocmit un protest prin care semnalează demagogia autorităților care, pe de o parte, clamează sprijinul logistic și financiar pentru servicii medicale mai bune, iar pe de alta taie accesul bolnavilor la aceste servicii.

CNAS: „Nu s-a modificat nimic”

Reprezentanții CNAS spun că sunt nedumeriți de protestul medicilor. „Și vechile norme de aplicare prevedeau o consultație pe lună sau pe trimestru, în funcție de decizia medicului specialist. Pentru asigurații cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital se mai pot acorda maximum două consultații în ambulatoriu în cadrul aceleiași luni, ca și în vechile norme.În cazul în care afecțiunea se acutizează, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, indiferent dacă a beneficiat de o consultație ca pacient cronic cu schema terapeutică bine stabilită. Singura modificare adusă de noile norme este rețeta fracționată pentru pacienții cronici. Rețeta poate fi emisă pe 60 sau 90 zile, iar pacientul poate ridica ridica lunar”, a declarat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS.

Medicii specialiști au amenințat că vor face presiuni asupra MS și CNAS pentru a schimba prevederea din ordinul comun.