Război nuclear și lupte în spațiu, în 2035. Studiul care sperie lumea

Război nuclear și lupte în spațiu, în 2035. Studiul care sperie lumeabomba nucleara / Sursa foto: dreamstime.com

Un nou război mondial, posibil nuclear, sau încheierea războiului din Ucraina în favoarea Rusiei sunt câteva dintre scenariile anticipate de peste 350 de experți consultați de Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate al Atlanticului pentru pregătirea raportului Global Foresight 2025, studiu care analizează modul în care ar putea evolua lumea în următorul deceniu.

Cum s-a ajuns la concluzia privind probabilitatea unui război nuclear

Rezultatele au fost obținute printr-un sondaj realizat între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie 2024 în rândul profesioniștilor specializați în prognoză și strategie globală.

Potrivit site-ului web al raportului, 55% dintre respondenți erau din Statele Unite și erau legați de instituții academice, agenții guvernamentale și ei anticipează în general o înrăutățire a perspectivei internaționale.

Unul dintre cele mai alarmante puncte este posibilitatea ca rivalitatea dintre puteri să ducă la un al treilea război mondial, idee susținută de 40,5% dintre experți.

63% dintre cei chestionați cred că un război nuclear este foarte probabil

Dintre aceștia, 63% se așteaptă ca cel puțin una dintre părțile implicate să recurgă laarme nucleare, iar 60% cred că o parte a conflictului ar putea avea loc în spațiu.

Printre cele mai probabile scenarii de război, respondenții au indicat o posibilă încercare a Chinei de a prelua definitiv Taiwanul sau un conflict direct între NATO și Rusia.

De fapt, din grupul care crede că un nou război mondial este iminent, 69% prevăd o ciocnire între Rusia și Alianța Atlantică. În ambele cazuri, cifrele care reflectă îngrijorarea au crescut comparativ cu ediția anterioară a raportului.

De asemenea, temerile legate de o proliferare nucleară au crescut în ultimele luni, alimentate de escaladarea războiului din Ucraina, utilizarea de rachete cu rază medie și lungă de acțiune și amenințările din partea Rusiei.

Bomba nucleară

Bomba nucleară. Sursa foto: Pixabay

Cine va mai avea arme atomice

În conformitate cu această îngrijorare, 88% dintre respondenți cred că cel puțin o nouă țară va achiziționa arme nucleare în următorul deceniu și potrivit tututor indiciilor acea țară va fi Iranul.

Având în vedere această posibilitate, experții au în vedere două scenarii: o lovitură preventivă împotriva instalațiilor nucleare ale Iranului sau o nouă rundă de negocieri diplomatice. În plus, alte națiuni precum Coreea de Sud, Arabia Saudită și Japonia apar și ele ca posibile candidate pentru dezvoltarea armelor nucleare.

În ciuda acestor îngrijorări, 51,6% dintre experți consideră că armele nucleare nu vor fi folosite în următorii 10 ani, deși această cifră a scăzut cu aproape 10 puncte față de anul precedent. Rusia și Coreea de Nord par să fie țările cel mai probabil să le folosească, cu o probabilitate de 25,9%, respectiv 24,2%.

Previziuni pentru războiul din Ucraina

Un alt punct abordat în raport este rezultatul războiului din Ucraina, iar perspectivele nu sunt încurajatoare pentru Kiev. Doar 4% dintre experți cred că conflictul se va încheia în condiții favorabile pentru Ucraina, în timp ce 47% prevăd că Rusia va beneficia de acordul final.

Cu toate acestea, nu toate prognozele sunt negative. 58% dintre respondenți consideră că inteligența artificială va avea un impact pozitiv asupra societății, iar un număr similar consideră că va fi consolidată cooperarea internațională pentru combaterea schimbărilor climatice.

(Articol de Marta Gallardo, La Razon; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News