Război mondial pentru țițeiul Venezuelei

Statele Unite, de o parte, Rusia, Turcia și China de cealaltă, se ciocnesc pe uriașul câmp petrolifer care este Venezuela, pentru a-și impune favoritul la putere. După o bâlbâială de câteva zile, UE s-a plasat alături de SUA.

Îmbărbătat de sprijinul internațional crescând, Juan Guaido, autoproclamatul președinte al Venezuelei, se comportă tot mai mult ca un adevărat șef al statului, în vreme ce Nicolas Maduro se cramponează cu disperare de putere.

„Continuăm să înregistrăm progrese, astăzi vocea acestui popor a fost auzită de întreaga lume care, asemenea nouă, luptă pentru libertate și democrație”, a scrie pe Twitter tânărul șef al Parlamentului, în care Opoziția deține majoritatea.

Guaido a promis amnistierea tuturor militarilor și funcționarilor care îl lasă din brațe pe Maduro și se alătură noii puteri. „Militarii și polițiștii care contribuie la restabilirea ordinii democratice se vor putea reîncadra în viața democratică a țării”, prevede proiectul legii amistiei, care „oferă toate garanțiile constituționale funcționarilor civili și militari” care fac acest pas, scrie AFP.

În această crâncenă bătălie pentru putere, armata, care îl sprijină pe Maduro de la venirea sa la putere în 2013, deține rolul crucial. Deși și-a anunțat joia trecută sprijinul necondiționat pentru acesta, în rândurile armatei au început să apară fisuri.

Atașatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul Jose Luis Silva, a anunțat sâmbătă că nu îl mai recunoaște pe Nicolas Maduro ca președinte legitim și a făcut un apel către „frații militari” să-l sprijine pe Juan Guaido.

Rocio San Miguel, expert militar citat de AFP, crede că este logic gestul președintelui autoproclamat de a lansa un „apel către atașații militari ai Venezuelei în străinătate pentru ca aceștia să înceteze formal să-l mai recunoască pe Maduro, tratându-l ca uzurpator, în schimbul oportunității de a-și păstra postul și de a începe să colaboreze pentru tranziție”.

 

Inflație de 10.000.000%

Nicolas Maduro pare insensibil la orice presiuni. „Nimeni nu ne dă nouă termene, nici nu ne spune că trebuie să convocăm alegeri sau nu”, a tunat la ONU ministrul venezuelean de Externe, Jorge Arreaza.

Regimul de la Caracas acuză Washingtonul că a pus la cale o lovitură de stat, iar Maduro a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu SUA. În același timp, Juan Guaido a solicitat într-o scrisoare adresată secretarului general ONU, Antonio Guterres, un „răspuns internațional la urgența umanitară din Venezuela”. „Situația de urgență din țara noastră face milioane de victime, care suferă lipsiți de accesul la sistemul de sănătate, lipsiți de siguranță alimentară, de educație, de securitate și din cauza înaltului nivel de violență cronică”, scrie el.

Venezuela, a șaptea țară din lume din punct de vedere al rezervelor de petrol, se află de mulți ani în colaps economic, după președinția catastrofală a comunistului Hugo Chavez (1999-2013), a cărui linie este continuată până azi de Maduro. Inflația prognozată de FMI pentru 2019 este de 10.000.000%, iar țara se confruntă cu o gravă penurie alimentară și de medicamente. Milioane de oameni au fugit în țările vecine, alungați de foamete.

În ultima săptămână, în protestele împotriva lui Maduro, au fost ucise 29 de persoane, iar 350 de persoane au fost arestate.

 

Maduro, sprijinit de 400 de mercenari ruși

„Lumea este alături de Venezuela”, a scris pe Twitter deputatul opoziției, Julio Borges, care trăiește în exil în Columbia. Și nu este departe de adevăr. În ultimele zile, curg declarațiile de spriijin în favoarea noii puteri.

După ce Statele Unite, urmată imediat de Brazilia condusă de noul președinte de dreapta Jair Bolsonaro, l-au recunoscut pe Juan Guaido, de 35 de ani, ca șef al statului, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a adresat la sediul ONU o solicitare către toate țările „să fie alături de forțele libertății” și „să pună capăt tranzacțiilor financiare cu regimul lui Nicolas Maduro”.

Luată prin surprindere de evoluția evenimentelor din Venezuela, Uniunea Europeană s-a bâlbâit într-o primă fază, oscilând între Maduro și Guaido, pentru ca, în final, Berlinul, Parisul, Madridul, Londra, Bruxelles-ul și Lisabona să-i dea un ultimatum lui Maduro de a organiza alegeri în opt zile. Dacă acesta nu se conformează, aceste state au anunțat că îl vor recunoaște pe Guaido.

Totuși, unele membre UE, precum Grecia comunistului Alexis Tsipras, și-au reiterat sprijinul pentru Nicolas Maduro. Acesta are și aliați și mai puternici, printre care Rusia, China, Turcia (Erdogan rupe din nou rândurile NATO!).

Moscova, în special, a cerut să se „pună capăt (...) ingerinței cinice și nedisimulate în afacerile unui stat suveran”.

Potrivit unor surse, citate de Reuters, în Venezuela s-ar afla mai mulți mercenari ruși pentru a-l susține pe Maduro. Evgheni Șabaiev, liderul unei organizații locale de cazaci, a declarat că, după știința sa, numărul lor ar fi în jur de 400.