Toate unităţile militare ucrainene sunt în stare de alertă, după ce trupele ruseşti au invadat Crimeea. Peninsula va vota în câteva săptămâni, într-un referendum, să se rupă de restul ţării.
Administraţia interimară de la Kiev a decretat ieri mobilizarea generală a rezerviştilor şi a pus toate unităţile militare în stare de alertă, în replică la mişcările de trupe din Crimeea. De asemenea, spaţiul aerian al ţării a fost închis pentru orice avion militar, a anunţat Oleksandr Turcinov, cel care asigură interimatul în funcţia de preşedinte al Ucrainei, el cerând şi ajutor internaţional pentru a securiza instalaţiile nucleare ale ţării. Turcinov a mai dezvăluit presei că toate unităţile militare ucrainene din Crimeea sunt blocate de trupe ruse. "Suntem în pragul unui dezastru", a reacţionat şi premierul interimar Arsenii Iaţeniuk, care a denunţat "declaraţia de război" făcută Ucrainei de Moscova, după ce sâmbătă Parlamentul rus a avizat desfăşurarea de trupe pe teritoriul Ucrainei, la cererea preşedintelui Vladimir Putin. Crimeea, doar începutul Între timp, prezenţa militară rusă se consolidează în Peninsula Crimeea, locuită de o populaţie majoritar rusofonă. Toate obiectivele strategice sunt păzite de soldaţi înarmaţi până în dinţi, în timp ce noi nave de război apar în zona de coastă, alături de convoaie de camioane militare pe şoselele din regiune. În Crimeea au fost detaşate şi contingente de veterani ai războiului din Afganistan precum şi membri ai bandei de motociclişti "Lupii nopţii". Ofensiva rusă din Crimeea a fost explicată sec de Vladimir Putin într-o discuţie telefonică cu omologul american Barack Obama: Moscova îşi rezervă dreptul de a-şi proteja interesele şi pe cele ale populaţiei rusofone din peninsulă. Liderul de la Kremlin a mai atras atenţia că, dacă violenţele se extind şi în estul Ucrainei, atunci Rusia va interveni şi acolo pentru "că există ameninţări reale la viaţa şi sănătatea cetăţenilor ruşi". Putin a făcut, probabil, referire la violenţele de la Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina şi situat în regiunea rusofonă din estul ţării, unde pro-europenii s-au ciocnit cu rusofilii.
- Inapoi la Razboiul Rece? Vladimir Putin, Ucraina si Occidentul
Risc pentru Europa În tot acest haos, liderul parlamentului regional din Crimeea a anunţat ieri că, pe 30 martie, locuitorii peninsulei vor fi chemaţi la vot într-un referendum pentru a schimba statutul provinciei şi să devină "stat". În condiţiile în care aproape 60% din populaţie este rusofonă, acest obiectiv, ruperea efectivă a Crimeei de restul Ucrainei, pare uşor de atins. În aceste condiţii, ceea ce face acum Rusia în sudul Ucrainei ameninţă securitatea şi pacea din Europa, a avertizat ieri tranşant secretarulgeneral NATO, Anders Fogh Rasmussen, după reuniunea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic. Rusia se comportă exact ca în secolul al XIX-lea, a reacţionat şi secretarul american de Stat, John Kerry. "Este o alertă roşie. Nu e o ameninţare, ci o declaraţie de război faţă de ţara mea." ARSENII IAŢENIUK, premierul ucrainean interimar Precedentul Georgia din 2008 Scenariul în derulare în Crimeea seamănă izbitor cu cel din Georgia, implicată într-o scurtă confruntare militară cu Rusia acum şase ani. Moscova a invadat atunci o bună parte din teritoriul fostei republici sovietice, în replică la un atac lansat de armata georgiană, asupra Osetiei de Sud, regiune separatistă din interiorul graniţelor Georgiei. Prin ofensiva din august 2008, Rusia a vrut să îşi reafirme superioritatea militară şi influenţa într-o regiune pe care o consideră în sfera sa de control şi, mai ales, să blocheze traseul pro-occidental al Georgiei (ţara era atunci în negocieri de aderare la NATO).
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În Criza din Crimeea, naționalismul ucrainean – unul dintre cele mai tembele din Europa de azi - chiar n-are nici o vină?!
Occidentul vrea să dea Rusia afară din G8 Mulţi privesc spre Occident - SUA şi UE - în aşteptarea unui răspuns ferm în criza ucraineană. Preşedintele american Barack Obama a avertizat deja Rusia că "vor exista costuri" dacă invadează Ucraina, fără să precizeze despre ce consecinţe va fi vorba. Deşi opţiunile de răspuns în această situaţie sunt limitate, aşa cum a fost şi în cazul crizei georgiene din 2008, în cursul zilei de ieri reacţia internaţională a început să prindă contur. Fără summit la Soci SUA, Canada, Marea Britanie şi Franţa şi-au suspendat participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8 pe care îl va găzdui Rusia la Soci, în vară. "Preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu mai aibă un summit G8 la Soci, ar putea chiar să nu mai fie în G8 dacă continuă", a avertizat John Kerry, şeful diplomaţiei americane. "Ţările din G8 şi alte câteva sunt pregătite să meargă până la capăt pentru a izola Rusia după această invazie" în Crimeea, a insistat el. Excluderea Rusiei din clubul celor mai puternice ţări de pe glob ar fi o puternică lovitură dată Moscovei în plan diplomatic şi ar priva-o de un instrument puternic în procesul decizional mondial. De asemenea, fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, a evocat posibilitatea impunerii de sancţiuni economice Rusiei care să pună presiune pe mediul de afaceri rus şi, ulterior, pe cercurile politice de la Moscova. La rândul său, Barry Pavel, fost consilier de securitate la Casa Albă, a declarat că NATO ar putea trimite trupe în România şi Polonia pentru a transmite un mesaj de forţă Kremlinului. CITIŢI ŞI:
- UPDATE. Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu Barack Obama: Îmi rezerv dreptul să apăr interesele Rusiei în Crimeea şi estul Ucrainei | VIDEO
- New York Times: Rusia pare pregătită să-şi asume riscurile unei intervenţii militare în Ucraina
- Război la graniţa României? Tratatul care ar putea obliga SUA şi Marea Britanie să intre în RĂZBOI cu Rusia
- Război la graniţaRomâniei? Lideri europeni, ÎNGRIJORAŢI de situaţia din CRIMEEA
- Război la graniţa României? Parlamentarii ruşi cer retragerea ambasadorului rus din SUA
- Război la graniţa României? Băsescu: Prezenţa trupelor Federaţiei Ruse fără acordul Ucrainei poate fi considerată o agresiune