Evenimentul Zilei > International > Război la granița de est a Ucrainei
Război la granița de est a Ucrainei

Război la granița de est a Ucrainei

Regiunea rusofonă stă să se rupă de restul țării, iar agitațiile separatiste sunt abia la început. Ieri a curs pentru prima dată sânge în confruntarea armată dintre forțele pro-ruse și cele guvernamentale.

Estul Ucrainei s-a transformat, ieri, într-un câmp de luptă, un scenariu previzibil după tensiunile care mocneau de mai bine de o săptămână în regiunea rusofonă. Forțele speciale ucrainene au luat cu asalt pozițiile controlate de separatiști în orașul Slaviansk, căzut, sâmbătă, în mâinile activiștilor care militează pentru unirea cu Rusia, după scenariul Crimeii.

Cel puțin cinci alte orașe din estul Ucrainei erau controlate de manifestanții pro-ruși, iar numărul risca să crească de la oră la oră, determinând Kievul să acționeze în forță, scrie BBC. Vineri, premierul Arsenii Iațeniuk dăduse o ultimă șansă dialogului, dar militanții pro-ruși, care ocupă sedii ale instituțiilor statului și în Donețk, au refuzat să îl întâlnească. Cel puțin o persoană a murit, iar alte cinci au fost rănite în asaltul lansat de poliția ucraineană asupra pozițiilor insurgente din Slaviansk. Bilanțul era așteptat să crească după ce forțele de ordine s-au regrupat și pregăteau o nouă ofensivă. Kievul a anunțat că un ofițer a fost ucis de separatiștii care au deschis focul asupra trupelor guvernamentale. În spatele baricadelor ridicate în special din cauciucuri, femeile din tabăra pro-rusă pregăteau cocteiluri Molotov pentru a răspunde atacurilor.

Provocările Rusiei

Statele Unite au denunțat, în contextul frământărilor separatiste din estul Ucrainei, o „campanie concertată” susținută de Rusia, avertizând cu noi sancțiuni economice. Atacul din Slaviansk a fost orchestrat de Moscova, a reacționat și șeful diplomației suedeze, Carl Bildt. Forțele separatiste din estul Ucrainei erau bine echipate și antrenate din punct de vedere militar pentru niște grupuri care lasă impresia că acționează de capul lor, explică oficialii occidentali. La rândul său, UE a cerut Moscovei să își retragă trupele de la granița cu Ucraina și să înceteze acțiunile provocatoare, acuzații pe care Moscova le respinge vehement.

Ieri, un nou oraș, Mariupol, a căzut în mâinile secesioniștilor. La Harkov, al doilea oraș ca mărime, tabăra pro-rusă s-a încăierat cu cea pro-ucraineană, mai multe persoane fiind rănite. Guvernul de la Kiev îi acuză pe militanții pro-ruși că folosesc civilii drept scuturi umane. 5 orașe din estul Ucrainei – Mariupol, Ienakiev, Kramatorsk, Drijkovka și Slaviansk – sunt controlate integral de forțele pro-ruse