Israelul se află sub teroare de sâmbătă, când un atac devastator a avut loc. Operațiunile luptătorilor Hamas au fost pregătite cu mult timp înainte. Aceștia au vrut să le arate autorităților din Israel că nu își doresc o confruntare militară însă, în ultimii doi ani, ei s-au antrenat pentru război chiar în Gaza.
Gruparea Hamas a primit diverse stimulente economice de la autoritățile din Israel pentru a menține pacea. În timp ce lucrătorii din Gaza erau stimulați, luptătorii grupării se antrenau, uneori chiar la vedere, spune o sursă apropiată Hamas pentru Reuters.
Hamas a lăsat autoritățile din Israel să creadă că nu sunt pregătiți pentru o luptă. Ei, însă, pregăteau unul dintre cele mai mari atacuri, care a și avut loc în acest weekend. Este cel mai surprinzător atac din ultimii 50 de ani, de la Războiul de Yom Kippur. Atunci, Israelul a fost luat prin surprindere de Egipt și Siria, și obligat să lupte pentru supraviețuire.
„Hamas a folosit o tactică de informaţii fără precedent pentru a induce în eroare Israelul în ultimele luni, dând impresia, în mod public, că nu este dispus să intre într-o luptă sau confruntare cu Israelul, în timp ce se pregătea pentru această operaţiune masivă”, a mai spus sursa citată.
Atacurile Hamas, au prins autoritățile din Israel nepregătite
Israelul recunoște că a fost prins cu garda jos, mai ales că atacurile au coincis cu două mari sărbători: una religioasă și Sabatul Evreiesc. Luptătorii Hamas au luat cu asalt orașe, ucigând 700 de israelieni și răpind alte zeci de persoane.
Chiar dacă autoritățile din Israel spun că au fost luate prin surprindere, au reacționat prin represalii asupra Gaza, ucigând peste 400 de palestinieni, potrivit informațiilor oferite de maiorul Nir Dinar, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare israeliene.
„Acesta este 9/11 al nostru. Ne-au prins. Ne-au surprins şi au venit rapid din mai multe direcţii - atât din aer, cât şi de la sol şi de pe mare”, a spus maiorul.
Osama Hamdan, reprezentantul Hamas în Liban, a vorbit despre atacul grupării. Acesta spune că acțiunile lor arată că palestinienii au voință în a-și atinge obiectivele, „indiferent de puterea şi capacităţile militare ale Israelului”, potrivit Reuters.
Luptătorii Hamas s-au antrenat sub ochii israelienilor
Gruparea teroristă a început să își pregătească atacul cu aproximativ doi ani în urmă. Ei au construit o așezare falsă în Gaza, unde s-au antrenat pentru a lua cu asalt mai multe orașe din Israel, povestește sursa apropiată Hamas.
„Israelul le-a văzut cu siguranţă, dar a fost convins că Hamas nu doreşte să intre într-o confruntare”, a spus sursa.
În timp ce luptătorii se antrenau pentru atac, gruparea a încercat să convingă forțele israeliene că nu sunt pregătiți de un conflict militar, ci își doresc doar drepturi pentru muncitorii din Gaza. Această zonă este o fâșie îngustă de pământ, unde locuiesc peste două milioane de locuitori. Ei au acces la locurile de muncă de peste graniță.
„Hamas a reuşit să construiască o întreagă imagine că nu este pregătit pentru o aventură militară împotriva Israelului”, a insistat sursa.
Din 2021, de la războiul cu Hamas, autoritățile din Israel au încercat să mențină pacea și să le ofere locuitorilor din Gaza diverse stimulente. Aceștia au primit permise pentru a lucra în Israel sau în Cisiordania, unde salariile în construcţii, agricultură sau servicii pot fi de 10 ori mai mari decât în Gaza.
„Am crezut că faptul că ei vin să muncească şi aduc bani în Gaza va crea un anumit nivel de calm. Ne-am înşelat”, a recunoscut un purtător de cuvânt al armatei israeliene.
O altă sursă israeliană spune că serviciile de securitate ale Israelului au fost păcălite de Hamas. Credeau că aceștia își doresc bani. Aceasta a mai precizat că luptătorii erau mereu implicați în exerciții militare.
Se repetă scenariul din Ucraina
Hamas a reușit să ducă de nas Israelul mult timp. Ei s-au abținut de la operațiunile miliare obișnuite. Nu s-au implicat nici atunci când o altă grupare islamică cu sediul în Gaza au lansat un atac asupra Israelului. Mulți susținătorii a grupării au lansat critici pentru că aceștia s-au liniștit. Ei spuneau că gruparea vrea doar beneficii financiare și nu se mai gândește la un alt război.
Multe persoane din Cisiordania au ironizat gruparea Hamas pentru tăcerea sa. Într-o declaraţie a Fatah publicată în iunie 2022, grupul i-a acuzat pe liderii Hamas că au fugit în capitalele arabe. Ei spuneau că aceștia au ales să trăiască în „hoteluri şi vile luxoase”, lăsându-şi poporul în sărăcie în Gaza.
Toate acțiunile grupării Hamas a convins autoritățile din Israel că aceștia nu își mai doresc conflicte armate. Planul a fost făcut în cel mai secret mod cu putință, pentru a se evita scurgerea de informații. Mulți lideri nu erau la curent cu planuri. La fel ca și în cazul soldaților ruși care au atacat Ucraina, luptătorii Hamas care au desfășurat asaltul nu aveau ideea despre scopul exercițiului pe care îl făceau.
Atacul Hamas și eșecul spionajului israelian
Sursa Reuters spune că atacul a fost unul masiv. Luptătorii au lansat un val de 3.000 de rachete din Gaze. Lansarea lor a coincis cu incursiunile luptătorilor care au zburat cu deltaplanul deasupra graniței.
Când aceștia din urmă au ajuns la sol, au asigurat terenul. O unitate de comando de elită a luat cu asalt zidul fortificat, întărit cu ciment și senzori electronici, care despărțea Gaza de Israel. Luptătorii au spart zidul cu explozibil și apoi, au traversat cu motocicletele. Martorii spun că ulterior au venit buldorezele, care au permis luptătorilor Hamas să intre cu mașinile.
O unitate de comando a atacat cartierul general al armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza. Ei au bruiat comunicațiile și s-au asigurat că personalul nu poate comunica cu comandanții. Luptătorii au luat mai multe persoane ostatice, tineri care participau la o petrecere rave.
Generalul în retragere Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate naţională al premierului Benjamin Netanyahu, a spus că atacul Hamas este un eșec a „sistemului de informaţii şi al aparatului militar din sud”. Generalul a recunoscut să Israelul a făcut o greșeală, însă dă asigurări că gruparea Hamas va fi „distrusă încet, dar sigur”.