Război în Ucraina ziua 808. SUA trimite un ajutor de 400 milioane de dolari Kievului. Rusia a declanșat ofensiva în Harkov

Război în Ucraina ziua 808. SUA trimite un ajutor de 400 milioane de dolari Kievului. Rusia a declanșat ofensiva în Harkov Război în Ucraina / Sursa foto. X (Twitter)

Război în Ucraina ziua 808. Volodimir Zelenski confirmă că Rusia a declanşat o ofensivă în regiunea ucraineană Harkov. Potrivit președintelui de la Kiev, trupele Moscovei avansează terestru cu blindate în încercarea de a crea o zonă-tampon. Kievul trimite întăriri şi evacuează civilii.

 

În bombardamentele ruseşti asupra oraşului Vovceansk, în zona Harkov, a murit un civil, iar alți cinci au fost răniți. Un alt civil a fost ucis într-un sat din apropiere, potrivit lui Oleh Sînehubov, citat de SkyNews. Vovceansk avea o populaţie de 17.000 de locuitori înainte de război. Acum, numărul locuitorilor s-a redus la câteva mii.

Război în Ucraina, ziua 808

Forţele rusești şi-au intensificat activitatea în regiunea Harkov, unde au loc lupte grele. Asaltul deschide un nou front, după ce o contraofensivă ucraineană a respins şi a alungat, în primul an forţele ruseşti din nordul ţării.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că a trimis întăriri militare pentru a ajuta la respingerea atacurilor ruseşti în regiunea Harkov. Trupele ruseşti au încercat să pătrundă cu vehicule blindate, dar eforturile Moscovei au fost respinse. Luptele din regiunea Harkov au continuat.

Un atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Harkov a rănit două persoane şi a incendiat trei case în primele ore ale zilei de vineri. Două persoane, inclusiv un copil de 11 ani, au fost lovite de obuze, a scris guvernatorul Oleh Sînehubov pe Telegram.

O sursă militară ucraineană de rang înalt a declarat pentru Reuters că forţele ruseşti urmăresc să împingă apărarea ucraineană până la 10 kilometri de graniţa cu Rusia. În schimbă apărarea Kievului încearcă să le reţină.

Faza critică a războiului va urma

Faza critică în războiul împotriva Ucrainei va veni în următoarele două luni, este de părere Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ucrainene. El a făcut aceste declarații într-un interviu acordat publicației The Economist. Declarația lui Pavliuk vine pe aceeași linie cu cele ale președintelui Volodimir Zelenski.

Șeful statului a declarat că Ucraina se confruntă cu o „nouă etapă” în război. El a subliniat că Rusia se pregătește să își extindă ofensiva. Forțele ruse au demarat o nouă operațiune ofensivă care vizează regiunea Harkov, a declarat Zelenski.

Rusia încearcă probabil să cucerească cât mai mult teritoriu posibil înainte ca ajutorul pentru Ucraina să se facă simțit pe câmpul de luptă, notează The Kyiv Independent.

Rușii „știu că, dacă primim suficiente arme într-o lună sau două, situația s-ar putea întoarce împotriva lor”, a spus Pavliuk.

Război în Ucraina ziua 808. Un nou ajutor pentru Kiev

 Joe Biden a aprobat un nou pachet de ajutor militar de 400 milioane de dolari pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut de Casa Albă, la scurt timp după ce Washingtonul anunţase, pe surse, că SUA pregătesc un pachet de ajutor militar. Adminstrația americană revine la ritmul regulat de furnizare a armamentului către Kiev.

Pachetul de ajutor cuprinde artilerie, muniţie pentru sistemul de apărare antirachetă sol-aer NASAMS. De asemenea, vor fi livrate muniţie antitanc, vehicule blindate şi arme de calibru mic care pot fi utilizate imediat pe câmpul de luptă. Ajutorul se va prevala de mecanismul Presidential Drawdown Authority (PDA), autorizează pe preşedintele american să transfere articole din stocurile SUA fără aprobarea Congresului în situaţii de urgenţă.

În cadrul pachetului de ajutor extern de 95 miliarde de dolari, Congresul a aprobat o asistenţă de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina sub diverse forme. Mecanismul PDA are o valoare de 8 miliarde de dolari.

Anunţul vine la scurt timp după ce forţele ruse au lansat dinspre frontieră un asalt terestru cu sprijinul blindatelor în apropiere de Harkov. Armata rusă deschide un nou front în Ucraina, într-un război care a fost purtat mai mult în est şi sudul ţării.

Joe Biden

Joe Biden. Sursa foto: Facebook

Canada contribuie cu 76 milioane de dolari canadieni

Canada va contribui cu 76 milioane de dolari canadieni (55,7 milioane de dolari) la o iniţiativă condusă de Germania. Aceasta vizează să furnizeze rapid sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministrul apărării canadian, Bill Blair, citat de Reuters. El a făcut declarațiile în timpul unei vizite a omologului său german Boris Pistorius.

Berlinul a lansat iniţiativa invocând intensificarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurilor civile din Ucraina.

„Aceste sisteme vor ajuta la apărarea împotriva atacurilor aeriene ruseşti care au ucis mii de ucraineni şi au distrus spitale, centrale electrice şi blocuri de apartamente”, a spus Blair.

Ajutorul oferit de SUA şi Canada intervine în timp ce Ministerul german de Externe a lansat un apel ca Ucrainei să i se „asigure sprijin” în faţa ofensivei asupra Harkovului, în nord-estul ţării, relatează AFP.

„Locuitorii din Harkov continuă să reziste cu curaj bombardamentelor constante ale Rusiei. Curajul vostru cere solidaritatea noastră. Împreună cu partenerii noştri, suntem alături de Ucraina şi trebuie să asigurăm sprijinul necesar apărării sale”, transmite MAE german pe X (ex-Twitter).

Ungaria rupe NATO în favoarea Rusiei

Ungaria a anunțat că nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina. De asemenea, guvernul de la Budapesta nu se va implica în instruirea soldaţilor ucraineni şi nici nu va contribui la pachetul de ajutor în valoare de 100 de miliarde de euro. Acest pachet a fost propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ungaria nu va participa la aceasta”, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto.

El a declarat că din cauza acestui refuz „va fi o luptă în viitorul apropiat. NATO nu va dori să creeze un precedent permiţând vreunui aliat să rămână în afara uneia dintre operaţiunile sale”, potrivit agențiilor MTI. Ministrul ungar a declarat că NATO au primit propunerea menită să confere alianței un rol sporit în instruirea soldaţilor ucraineni şi în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina.

Ungaria condusă de Guvernul Viktor Orban este o susținătoare a Rusiei în războiul imperialist contra Ucrainei. Sub diferite pretexte regimul iliberal de la Budapesta s-a opus tuturor inițiativelor NATO sau UE de susținere a Kievului. Peter Szijjarto a declarat că țara sa va rămâne în afară, în pofida presiunilor exercitate asupra sa.