Război în Ucraina ziua 792. Era păcii în Europa s-a încheiat. Occidentul trebuie să crească producția de armament

Război în Ucraina. Sursa foto: X (Twitter)

Război în Ucraina ziua 792. Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele. Joe Biden a promulgat legea prin care Ucraina va primi ajutor militar.

 

Oficiali ai Pentagonului au indicat că unele muniţii sunt deja stocate în Europa, iar artileria şi apărarea aeriană vor fi printre priorităţi.

Război în Ucraina ziua 792. Europa trebuie să se înarmeze

Europa trebuie să se pregătească de război și să-și sporească producția de armament, așa cum a făcut Ucraina. Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a făcut acest avertisment arătând că țara sa este depășită de Rusia. Potrivit spuselor sale, Moscova surclasează Ucraina în raport de 10 la 1 în privința armamentului.

„Când văd ce a realizat Rusia în construirea bazei sale industriale de apărare, în doi ani de război, şi ce a realizat Occidentul, cred că ceva nu este în regulă din partea Occidentului (...) Occidentul trebuie să realizeze că era păcii în Europa s-a încheiat”, a atras atenţia Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe a salutat pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari, adoptat de Congres după îndelungi tergiversări. El a avertizat, pentru The Guardian, că noile livrări militare nu vor schimba situaţia pe câmpul de luptă, imediat.

Kievul anticipează că războiul va dura şi anul viitor şi se aşteaptă ca Rusia să organizeze o ofensivă de vară. Moscova mobilizează încă 100.000 de trupe pentru război.

Sisteme Patriot pentru Kiev

Dmitro Kuleba a spus că Ucraina a identificat şapte sisteme de apărare aeriană Patriot în Europa. Acesta ar putea folosi pentru a proteja civilii din marile oraşe, în afară de Kiev. Unul a fost obţinut din Germania, alte patru au fost localizate şi se poartă negocieri. Alte două sisteme sunt avute în vedere, după cum a dezvăluit şeful diplomaţiei ucrainene.

Grecia şi Spania se gândesc dacă să furnizeze sistemele Patriot pe care le au în dotare, în timp ce Polonia şi România deţin, de asemenea, asemenea baterii, notează The Guardian. Kuleba a adăugat că un al optulea sistem ar putea veni din SUA. Ministrul a menţionat că Volodimir Zelenski, a discutat cu Joe Biden despre ajutorul militar.

Negocierile pentru obţinerea sistemelor Patriot au fost complicate, deoarece „țările care le operează negociază pentru suplinire şi compensaţii”, a dezvăluit Kuleba

„Nu am nicio îndoială, având în vedere progresele pe care le facem, că sistemele Patriot vor ajunge, iar Germania trebuie lăudată pentru că a făcut primul pas”, a declarat oficialul ucrainean.

Marea Britanie trimite bombe Paveway în Ucraina

Următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie va include bombe Paveway. La 23 aprilie, Regatul Unit a alocat cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de lire sterline (617 milioane de dolari). Acesta include rachete Storm Shadow și alte tipuri de rachete, vehicule blindate, ambarcațiuni, precum și muniție.

Bomba Paveway are două sisteme de ghidare: GPS și laser. Cea mai recentă versiune îl are pe acesta din urmă. Cu toate acestea, poate lovi ținte folosind două metode de ghidare în același timp, oferind piloților mai multă flexibilitate. Avioanele Harrier GR9, Panavia Tornado, Eurofighter Typhoon și F-35 Lightning II sunt potrivite pentru lansarea unor astfel de bombe.

Bomba ghidată cu laser Paveway a revoluționat războiul tactic aer-sol, transformând bombele „proaste” în muniții ghidate cu precizie. Acestea au reprezentat mai mult de jumătate din armele aer-sol, ghidate de precizie, în Operațiunea Libertatea Irakului și Operațiunea Libertatea Durabilă.

Versiunile mai noi sunt echipate cu capabilități globale de poziționare și navigație inerțială. Rezultatul este o scădere a numărului de ieșiri și a inventarului de arme și o rată de succes crescută a misiunii.

Ucraina nu crede în intențiile de pace ale lui Putin

Kuleba nu este de acord cu cei care susţin că, după mai bine de doi ani de război total, a venit timpul ca Ucraina să negocieze. El spune că au existat „200 de runde de discuţii” cu Kremlinul între 2014 şi invazia din 2022.

Unii observatori au susţinut pacea din naivitate, crede el. Alţii „jucau pentru Putin”. iar o a treia categorie „nu înţelege Rusia” sau pe Vladimir Putin. Aceştia sunt convinşi în mod eronat că este necesar să se negocieze cu diavolul, a explicat Kuleba.

Ministrul de externe este de părere că Putin se va angaja în discuţii serioase doar când poziţia sa militară va fi „aproape de colaps”. Pentru a ajunge aici, Ucraina trebuia să urmeze o strategie dublă: „succesul pe câmpul de luptă” şi o coaliţie de ţări care să susţină formula de pace a lui Zelenski, constând în retragerea totală a Rusiei, despăgubiri şi un tribunal pentru crime de război.

Rachetele ATACMS au ajuns în Ucraina

Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS „luna aceasta”. Departamentul de Stat a confirmat că echipamentele au fost trimise chiar înainte de adoptarea ajutorului din Congresul american.

Transportul a fost făcut „la cererea directă a preşedintelui” Joe Biden în februarie, a declarat Vedant Patel. Acesta a precizat că rachetele făceau parte din ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina trimis la 12 martie. Ele au sosit în Ucraina luna aceasta.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele, a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă.

„În orele următoare, efectiv în câteva ore, vom începe să trimitem Ucrainei muniţii pentru apărare antiaeriană, muniţie pentru sistemele de rachete şi vehicule blindate”, a promis preşedintele.

Rusia iritată de exercițiile NATO din Finlanda

Exerciţiile NATO programate să înceapă pe 26 aprilie în Finlanda, în imediata apropiere a graniţei ruso-finlandeze, au caracter provocator. Rusia a reacționat prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

„Exerciţiile militare ale NATO de lângă graniţele ruse au caracter provocator. Misiunea lor este de a exercita presiune militară asupra Federaţiei Ruse printr-o demonstraţie de forţă (...) Aceste exerciţii (...) cresc riscurile unor posibile incidente militare”, a spus Zaharova.

Forţele NATO urmează să înceapă vineri exerciţii în Finlanda, în apropiere de graniţa ruso-finlandeză. Purtătoarea de cuvânt a MAE  a adăugat că Rusia este pregătită să ia  măsurile politice şi militar-tehnice necesare pentru a combate orice ameninţare la adresa capacităţilor sale naţionale de apărare.

„Alianţa continuă dezvoltarea militară practică a unui stat care mai demult era neutru, participant cu autoritate la discuţii privind întărirea stabilităţii şi securităţii”, a mai apreciat Zaharova.

Război în Ucraina ziua 792. România rămâne solidară cu Kievul

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a avut o convorbire cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Discuțiile au vizat situaţia de securitate generată de războiul de agresiune al Rusiei şi sprijinul pentru Ucraina, potrivit unui comunicat.

„Alături de Statele Unite şi de aliaţi, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina. Vom continua să oferim sprijin multidimensional pentru susţinerea efortului defensiv ucrainean împotriva agresiunii ruse. Este important să continuăm să răspundem împreună nevoilor de sprijin”, a transmis ministrul român al Apărării.

Potrivit sursei citate, părțile română și americană au reconfirmat angajamentul comun pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO.

„Discuţiile dintre cei doi oficiali au oferit, de asemenea, oportunitatea dezbaterii unor elemente de interes în pregătirea reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina, care va avea loc vineri, precum şi stabilirea obiectivelor comune în perspectiva Summitului NATO de la Washington din această vară”, se mai arată în comunicat.

 

Rusia vrea să saboteze negocierile de pace din Elveția

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că are informaţii potrivit cărora Rusia plănuieşte să saboteze summitul de pace din Elveţia. Evenimentul este preconizat să aibă loc pe 15-16 iunie. Putin face manevre pentru a împiedica orice efort de realizare a acestuia într-o perspectivă mai îndepărtată, relatează EFE.

„Dispunem de date concrete ale serviciilor de informaţii care ne permit să concluzionăm că Rusia nu numai că vrea să saboteze summitul de pace din Elveţia, dar are un plan concret pentru a face aceasta. (...) O parte a acestui plan este de a încerca să reducă numărul de ţări participante şi de a căuta modalităţi de a evita eforturile de pace pe termen lung”, a scris Zelenski pe reţeaua de socializare X.

Volodimir Zelenski a făcut apel la contracararea acestor planuri ale Moscovei prin unirea aliaţilor pentru o pace durabilă. Summitul pentru pace din Elveţia „oferă o posibilitate reală pentru o pace justă şi de a restabili respectarea deplină a dreptului internaţional”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Sursa foto: Captura ecran

Război în Ucraina ziua 792. Elveția speră la deblocarea discuțiilor de pace

Ministrul elveţian de externe, Ignazio Cassis, a declarat că Rusia „trebuie să se alăture” pentru a face posibil un proces de pace în Ucraina. El a spus că aceasta este speranța guvernului elvețian.

„Nu poate exista un proces de pace în Ucraina fără Rusia”, a declarat ministrul elveţian, citat de EFE.

Conferinţa de pace privind Ucraina a fost convocată de guvernul elveţian ca răspuns la cererea guvernului de la Kiev de a accelera convocarea acesteia, în pofida participării puţin probabile a Rusiei.  În absenţa Rusiei, conferinţa „nu are nicio garanţie de succes”, a spus Cassis, dar s-a preferat „să se facă un pas înainte şi să fie iniţiat un dialog”.

Ţările şi entităţile care pot influenţa părţile implicate în conflict vor fi invitate la reuniune. Obiectivul este de a pune bazele unui plan comun şi concret care să permită aducerea Rusiei în procesul de pace. În acest sens, Cassis a spus că dialogul cu India şi China şi cu ţările din Sudul Global „este foarte important” pentru a angaja Rusia.