Război în Ucraina, ziua 756. Republica Cehă va furniza Ucrainei mii de obuze de artilerie, în timp ce Germania a anunțat marți un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, care include și 10.000 de obuze.
Ucraina intenționează să facă în iulie un „pas mare și solid” către aderarea la NATO
La summitul de la Washington din luna iulie, Ucraina se străduiește să facă un "pas mare și solid" către aderarea la NATO, a declarat marți ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, conform Reuters. Întrebat despre obiectivele Ucrainei la summit, Kuleba a menționat că nu va detalia discuțiile, dar a subliniat că există un "angajament foarte activ" cu conducerea NATO și statele aliate.
„Credem că Ucraina îndeplineşte principalul criteriu de aderare, care este capacitatea de a apăra frontierele NATO. Asta este ceea ce facem noi prin apărarea Ucrainei”, a declarat demnitarul ucrainean pentru jurnalişti.
„Aş vrea să spun că lucrăm asiduu pentru a face la summitul de la Washington un pas mare şi solid către aderarea Ucrainei la NATO”, a ţinut să adauge Dmitro Kuleba.
După summitul de la Vilnius din vara anului trecut, Kuleba și-a exprimat mulțumirea pentru rezultatele reuniunii și a subliniat că din punct de vedere psihologic, țara sa simte că face deja parte din Alianța Nord-Atlantică.
„Am depăşit bariera psihologică şi văd că Ucraina este considerată membră a NATO în termeni reali”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene într-un interviu acordat postului public de televiziune din ţara sa.
El a afirmat că în spatele scenei, toată lumea i-a oferit asigurări noi că Ucraina va adera la Alianță, singura întrebare rămânând când se va întâmpla acest lucru.
Război în Ucraina, ziua 756. Rusia a luat cu asalt regiunea ucraineană Sumî
Forțele ruse au atacat regiunea Sumî din Ucraina. Potrivit autorităților de la Kiev, armata ucraineană a reușit să doboare 17 din cele 22 de drone și șapte rachete lansate în zonă de trupele ruse.
Atacurile aeriene rusești în această regiune, parțial ocupată încă de la începutul invaziei, au devenit mai intense în ultimele săptămâni. În același timp, armata rusă exercită presiuni asupra trupelor ucrainene în estul țării, unde a capturat mai multe localități, inclusiv orașul-fortăreață Avdiivka, începând din mijlocul lunii februarie.
„În ultimele zile, numărul alertelor aeriene a crescut în mod considerabil în regiunea Sumî şi a ajuns la 40 de alerte pe zi, poate mai multe”, declarat sâmbătă la televiziune guvernatorul acestui teritoriu, Volodimir Artiuh.
„Două persoane au fost ucise într-un atac direct asupra unei case, un tânăr în vârstă de 17 ani şi un bărbat. Ei au murit din cauza rănilor înainte să sosească salvatori”, a anunţat pe Telegram guvernatorul Viaceslav Gladkov.
Război în Ucraina, ziua 756. Bombardamentul a avut loc în satul Nikolskoie și a rezultat în patru persoane rănite, conform declarațiilor. În noaptea de duminică spre luni, Rusia a lansat cinci rachete de tip S-300/S-400 în regiunea Harkov (est), două rachete de croazieră de tip Kh-59 în regiunea Sumî (nord-est), și 22 de drone explozive de tip Shahed, conform informațiilor publicate pe canalul Telegram al Forțelor Aeriene Ucrainene.
Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că forțele sale au ocupat satul Orlivka din regiunea Donețk, situat la 9,5 kilometri de orașul Avdiivka, controlat de Rusia. Statul Major General ucrainean a afirmat anterior, marți dimineața, că forțele lor au respins nouă atacuri ale armatei ruse în apropierea Orlivka.
Europa trebuie să-și pună economia pe picior de război
Europa trebuie să-și întărească capacitățile de apărare și să mobilizeze economia într-o abordare de război, ca reacție la amenințarea reprezentată de Rusia
Îndemnul vine de la președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de presa internațională. Acesta va prezida, joi, o reuniune a liderilor UE pe tema sprijinului destinat Ucrainei. Într-un articol de opinie publicat pe site-ul Euractiv și preluat de publicațiile internaționale, Michel a insistat că Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria securitate și să nu se bazeze prea mult pe sprijinul unor țări precum SUA.
„Dacă nu vom avea un răspuns corect din partea UE și nu vom acorda suficient sprijin Ucrainei pentru a opri Rusia, noi vom urma la rând.Deci, trebuie să fim pregătiți pentru apărare și să trecem la o abordare de tipul 'economie de război'. Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război”, a continuat președinte Consiliului European.
Deși Europa a înregistrat progrese începând din februarie 2022, de la invazia rusă în Ucraina, inclusiv prin creșterea capacității de producție militară cu 50%, președintele Consiliului European, Charles Michel, a estimat că este necesară o consolidare suplimentară.
Război în Ucraina, ziua 756. Republica Cehă va livra Ucrainei mii de obuze de artilerie
Ucraina are speranța că începând din aprilie va primi suficiente muniții pentru a putea contracara înaintarea trupelor ruse. Aceasta se va întâmpla odată ce obuzele achiziționate din țări terțe, prin intermediul unei inițiative gestionate de Cehia, vor începe să sosească. În același timp, Germania a anunțat marți un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, care include 10.000 de obuze.
„Sperăm că această iniţiativă cehă, căreia i s-a alăturat Luxemburgul, ne va ajuta, şi începând din aprilie vom avea suficiente muniţii pentru a ţine linia frontului”, a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal la o conferinţă de presă în timpul unei vizite oficiale în Luxemburg.
Republica Cehă a inițiat o acțiune pentru a gestiona o achiziție masivă de obuze destinate armatei ucrainene, care se confruntă cu o criză de muniție. Acest lucru vine în contextul în care UE a livrat doar aproximativ 30% din un milionul de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este încă blocat în Congresul SUA.
Au fost identificate surse în state din afara UE pentru achiziționarea a aproximativ 500.000 de obuze de calibrul 155 mm și aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, însă aceste state nu au fost specificate. Potrivit guvernului de la Praga, contribuțiile financiare ale mai multor state asigură fonduri pentru achiziționarea a aproximativ 300.000 de obuze. Livrarea acestora către Ucraina ar urma să înceapă cel târziu în iunie, conform guvernului ceh, un termen mai puțin optimist decât cel avansat de premierul ucrainean, spun surse citate de The Guardian.