Turcia este pregătită să găzduiască un summit între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului, a declarat, vineri, 9martie, președintele Tayyip Erdogan, după vizita lui Volodimir Zelenski la Istanbul.
Războiul din Ucraina ar trebui să fie stopat chiar de liderii de la Kiev, a dat de înțeles Papa, conform Reuters. Mai exact, Suveranul Pontif spune că Ucraina ar trebui să aibă curajul să arate„steagulul alb" şi să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia care a izbucnit după invazia la scară largă a Moscovei, în urmă cu doi ani.
Război în Ucraina, ziua 746. Statele iau măsuri de securitate suplimentare. Se tem de un posibil atac nuclear rusesc
Pe de altă parte, Administraţia Biden a fost îngrijorată că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina la sfârşitul anului 2022, astfel că SUA au început „să se pregătească riguros” pentru un asemenea scenariu, care nu este exclus să reapară ca posibilitate, au declarat pentru postul CNN doi oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei americane, notează sursa aminitită.
SUA nu sunt singurele care iau măsuri suplimentare de siguranță. Statele europene alocă fonduri suplimentare pentru Apărare, iar NATO face strategii, în cazul unui atac nuclear rusesc.
Între timp, Ucraina are nevoie să fie reconstruită din temelii. Marea Britanie a anunțat sprijin financiar și miliatar pentru acest stat.
Efectele războiului. Scarlatină în Odesa. Există riscul și altor boli
Un focar de scarlatină a fost înregistrat în regiunea Odesa, potrivit centrului regional pentru controlul și prevenirea bolilor. În 2024, au fost înregistrate 61 de cazuri de scarlatină în rândul copiilor, inclusiv un deces din cauza complicațiilor. Agenția amintește că în 2023 au fost înregistrate 182 de cazuri de scarlatina, adică de 2,6 ori mai multe decât în 2022. Medicii epidemiologi avertizează că există și riscul altor boli, din cauza mizeriei și a infestării apei. Holera, meningita, bacteriile E-Coli, TBC și chiar HIV ar putea fi principalele amenințări ale celor care au rămas în Ucraina și încearcă să supraviețuiască războiului.
Ucrainenii primesc asistență medicală gratuită în țările „gazdă” pe timpul războiului.
Trupele occidentale nu au ce căuta în Ucraina. Cine se opune vehement
Într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung și publicat sâmbătă, șeful diplomației britanice David Cameron și-a exprimat opoziția față de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, chiar și numai pentru a antrena soldați.
Întrebat dacă este înțelept, în situația actuală, să excludem trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, Cameron a declarat: „Misiunile de instruire se desfășoară cel mai bine în afara țării. În Marea Britanie, am antrenat 60.000 de soldați ucraineni". „Ar trebui să evităm să creăm ținte evidente pentru Putin”, a spus el, conform AFP.