Rusia a transmis sâmbătă că cel puțin cinci oameni au murit în urma unui bombardament în orașul ocupat Lisichansk, din estul țării, și au pus tot atacul pe seama Ucrainei.
Război în Ucraina, ziua 711. Sâmbătă seara, Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat că numărul persoanelor decedate în urma bombardamentului ucrainean asupra unei brutării din orașul ocupat Lisichansk, din estul țării, a crescut la cinci.
Ministerul a menționat pe canalul său de Telegram că corpurile victimelor au fost recuperate, iar operațiunile de salvare sunt în desfășurare, cu șase persoane scoase în viață de sub dărâmături.
Leonid Pasecinik, un reprezentant al autorităților de ocupație instaurate de Rusia, a comunicat pe Telegram că „s-ar putea să fie zeci de persoane prinse sub dărâmături”. El a acuzat forțele ucrainene că au vizat intenționat brutăria.
Război în Ucraina, ziua 711. Pachetele de sancțiuni impuse Rusiei, funcționează
Sancțiunile aplicate Rusiei au un impact, chiar dacă încă există provocări, a afirmat sâmbătă Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe. Aceasta a participat la Bruxelles la reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor Externe din UE (Gymnich).
În cadrul discuțiilor, au fost tratate subiecte precum implementarea celui de-al treisprezecelea set de sancțiuni împotriva Rusiei și elaborarea unui posibil calendar „cât mai clar” referitor la procesul de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează. Evident că mai sunt dificultăţi date de eludarea sancţiunilor de către anumite state şi unul din punctele de discuţie de astăzi a fost cum putem să lucrăm mai bine, inclusiv cu partenerii americani, dar şi noi ca state membre, să evităm această eludare a sancţiunilor.
Vom continua discuţiile în acest sens, având un reprezentant special dedicat abordării acestui subiect şi, de asemenea, cum să fim mai eficienţi în ceea ce priveşte sancţiunile următoare, care să aibă legătură cu domeniile critice, care finanţează industria de război”, a spus Luminița Odobescu.
Ea a subliniat că situaţia din Ucraina este în continuare o temă prioritară pe agenda europeană.
Peste 20 de milioane de tone de mărfuri prin coridorul temporar al Ucrainei la Marea Neagră
În ultimele șase luni, porturile din Odesa au facilitat exportul a peste 20 de milioane de tone de mărfuri prin coridorul temporar al Ucrainei către Marea Neagră, a anunțat sâmbătă ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
Conform declarațiilor lui Kubrakov, 661 de nave au transportat mărfurile către 32 de țări de pe întreg globul.
Din totalul de 20 de milioane de tone exportate, 14,3 milioane de tone reprezintă produse agricole provenite de la fermierii ucraineni.
Această rută maritimă a fost inaugurată în august 2023, la câteva săptămâni după ce Rusia a anulat unilateral acordul referitor la cerealele transportate prin Marea Neagră.
Război în Ucraina, ziua 711. Estonia a trimis rachete antitanc Javelin
Estonia a furnizat Ucrainei rachete antitanc Javelin, muniție și alte asistențe militare, inclusiv în cadrul celui mai recent pachet de sprijin, conform anunțului făcut sâmbătă de către Ministerul estonian al Apărării.
În luna decembrie, a fost aprobat un pachet de asistență în valoare de 80 de milioane de euro. Acesta cuprinde, printre altele, mitraliere, diverse vehicule și nave, precum și echipamente de scufundare.
„Mă bucur că un alt pachet de ajutor a ajuns în Ucraina și este folosit de apărătorii ucraineni”, a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur.
„Ultimele evoluții din Europa arată că trimiterea de rachete esențiale și alte ajutoare militare către Ucraina continuă pe scară largă, iar prin aceasta, împreună cu aliații noștri, transmitem un mesaj clar Kremlinului că vom continua să sprijinim Ucraina până la finalul victorios”, a adăugat Pevkur.