Vladimir Putin a afirmat vineri că avionul militar rus de transport Iliuşin Il-76, care s-a prăbușit miercuri în regiunea rusă de graniţă Belgorod, a fost doborât de sistemul antiaerian ucrainean. De asemenea, președintele rus a susținut că autoritățile de la Kiev erau conștiente că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni.
Război în Ucraina, ziua 703. Vladimir Putin s-a aflat vineri la o întâlnire la Sankt Petersburg cu studenţii ruşi care participă la campania militară rusă contra Ucrainei.
„Nu ştiu dacă au făcut-o deliberat sau dintr-o eroare pentru că nu au gândit bine lucrurile. Dar este evident că au făcut-o”, a spus liderul rus.
Război în Ucraina, ziua 703. Putin spune că Ucraina a doborât o aeronavă cu prizonieri ucraineni
„Direcţia principală de informaţii a armatei ucrainene ştia că (avionul) transporta militari, 65 din cei 190 stabiliţi” pentru un schimb de prizonieri, a continuat Putin.
Liderul rus a precizat că înaintea incidentului, armata rusă a identificat lansarea a două rachete din teritoriul controlat de regimul de la Kiev.
Anchetele ulterioare vor fi efectuate de către investigatorii ruși pentru a determina tipul de rachetă antiaeriană cu care avionul a fost doborât.
Vladimir Putin a exclus ipoteza ca avionul să fi fost doborât accidental de către sistemul antiaerian rus.
„Sistemele noastre de apărare antiaeriană prin definiţie nu pot doborî un avion de-al nostru. Sunt prevăzute cu un sistem „amic-inamic” şi indiferent de câte ori operatorul apasă butonul, sistemele noastre de rachete antiaeriene nu funcţionează”, a explicat preşedintele rus.
Ucraina îl cheamă pe președintele Xi Jinping să participe la summitul pentru pace din Elveția
Ucraina a extins o invitație către președintele chinez Xi Jinping pentru a se alătura unui summit pentru pace alături de alte personalități mondiale, potrivit consilierului principal al lui Volodimir Zelenski.
Discuțiile vor avea loc în Elveția, însă locul și data exactă nu au fost încă stabilite.
„Invităm cu siguranță China să participe la summit, la cel mai înalt nivel, la nivelul președintelui Republicii Populare Chineze”, a declarat consilierul, Igor Zhovkva.
„Participarea Chinei va fi foarte importantă pentru noi”, a continuat acesta.
„Îi implicăm pe partenerii noștri din lume pentru ca aceștia să transmită părții chineze cât de importantă este participarea la un astfel de summit”.
Potrivit experților, participarea Chinei la negocierile pentru pace ar putea juca un rol crucial în punerea capăt conflictului.
Război în Ucraina, ziua 703. Maria Zaharova avertizează că execițiul NATO poate avea „consecințe tragice pentru Europa”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat vineri că exercițiul militar „Steadfast Defender”, cea mai amplă simulare de război organizată de NATO de la sfârșitul Războiului Rece, ar putea avea „consecințe tragice pentru Europa”.
„Timp de mai multe luni, 90.000 de efective din 31 de ţări membre ale NATO, plus Suedia, vor opera activ în apropierea frontierelor ruse pe un teritoriu care se extinde din Norvegia până în România”, a declarat Zaharova într-o conferinţă de presă.
Zaharova a afirmat totuși că Rusia „nu are intenția să atace țările NATO”.
Joi, președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Kaliningrad, exclava rusă de la Marea Baltică situată între Polonia și Lituania, puțin timp după lansarea programului de exerciții militare „Steadfast Defender 2024” de către NATO. Aceste exerciții urmează să aibă loc până în luna mai, concentrându-se în principal în țările de pe flancul estic al Alianței.