Război în Ucraina, ziua 684. 16 atacuri, respinse de forțele ucrainene într-o singură zi

Război în Ucraina. Sursa foto: Twiter

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei informează că în ziua de duminică au fost respinse 16 atacuri inamice în zona Avdiivka, iar în total s-au înregistrat 29 de ciocniri pe frontul de luptă.

Război în Ucraina, ziua 684. Potrivit informațiilor furnizate, rușii persistă în intenția lor de a elimina unitățile ucrainene din capetele de pod de pe malul stâng al Niprului.

În ciuda unor atacuri repetate în timpul zilei, trupele Moscovei nu au reușit să obțină succes. În același timp, forțele ucrainene își păstrează pozițiile și cauzează pierderi semnificative invadatorilor.

Război în Ucraina, ziua 684. Șase rachete lansate de Rusia

Forțele aeriene ale Apărării Ucrainei au atacat zone în care era concentrat personalul inamic. În replică, rușii au lansat șase rachete și au efectuat 40 de lovituri aeriene asupra trupelor ucrainene.

Armata Ucrainei a reușit să respingă ofensivele ruse din direcțiile Cernihiv, Kupiansk, Harkov, Liman și Zaporojie. Cu toate acestea, zeci de localități au fost afectate de atacurile aeriene ale trupelor inamice.

În direcția Bahmut, situația operațională rămâne neschimbată, cu Forțele de Apărare care au respins un atac inamic în apropiere de Andriivka.

Război în Ucraina. Sursa foto: Instagram

Fost director al CIA avertizează că Republica Moldova ar putea urma după Ucraina

Război în Ucraina, ziua 684. Generalul David Petraeus, fost director al CIA, a afirmat la CNN că în cazul în care președintele rus Vladimir Putin își atinge obiectivele în Ucraina, următoarele țări care ar putea fi vizate de Kremlin sunt Republica Moldova sau una dintre statele baltice.

„Nu ar trebui să avem niciun dubiu că dacă Rusia obține victoria, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele în Ucraina, nu se va opri acolo.

Moldova va fi următoarea luată la țintă, sau poate unul dintre statele baltice, ori altele (alte țări, n.red). Henry Kissinger, înaintă să moară, a spus că apărarea NATO acum începe la granița dintre Ucraina și Rusia și sunt total de acord cu asta”, a declarat David Petraeus.

Război în Ucraina. Sursa foto: Twitter

Război în Ucraina, ziua 684. Dezinformarea rusă, principala provocare în războiul din Ucraina

Volodimir Zelenski identifică în prezent că principalele provocări la nivel global în contracararea agresiunii ruse sunt combaterea dezinformării promovate de Rusia și împiedicarea acesteia să evite sancțiunile impuse.

Astăzi, din păcate, Rusia controlează un mare procent din spațiul informațional. Și nu vorbesc despre Ucraina aici, ci despre social media peste tot în lumea civilizată: Europa, Statele Unite, Marea Britanie, continentul african și America Latină. Rusia investește mulți bani în mass-media din alte țări, precum și în rețelele sociale”, a spus el.

Zelenski a subliniat că mass-media independentă din aceste țări preia narațiunile rusești promovate de propagandiști și le prezintă nu doar ca opiniile cuiva, ci ca și cum ar fi realitatea.

De aceea, el consideră că una dintre cele mai mari provocări în prezent constă în contracararea dezinformării rusești la nivel global.

Volodimir Zelenski pe front. Sursa foto: Administratia Prezidentiala Ucraina

Japonia promite sprijin pentru apărarea Ucrainei

Yoko Kamikawa, ministrul de externe japonez, a asigurat Ucraina, în timpul unei vizite la Kiev duminică, că va acorda sprijin pentru a-și continua apărarea împotriva agresiunii ruse.

Astfel, Japonia intenționează să contribuie cu 37 de milioane de dolari într-un fond NATO, potrivit declarațiilor lui Kamikawa într-o conferință de presă comună cu omologul său Dmitro Kuleba.

Acești bani vor fi alocați pentru sprijinirea capacității de apărare antiaeriană a Ucrainei și vor fi utilizați pentru implementarea sistemelor de detectare a dronelor. Japonia manifestă solidaritate față de Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse și susține sancțiunile impuse Rusiei de către țările occidentale.