Război în Ucraina, ziua 624. Rușii amenință România cu Al Treilea Război Mondial

Sursa foto: Twitter

Război în Ucraina. Oficialii de la Kiev au acuzat, ieri, Rusia, după ce o rachetă a lovit din plin o navă comercială ce se afla în Marea Neagră.

Update - Rușii amenință România cu Al Treilea Război Mondial

Postul de televiziune Russia Today, controlat de Kremlin, a reacționat, printr-un amplu material, la anunțul privitor la avioanele olandeze care ajung în România. Analiștii invitați de RT amenință cu posibile accidente aviatice și chiar cu izbucnirea celui de Al Treilea război Mondial.

Expertul militar Ivan Konovalov a declarat că „Olanda se comportă atât de activ cu aprovizionarea F-16, pentru că vrea să scape de propriile gunoaie. Acestea sunt F-16 vechi, Amsterdam trebuia să scape de ele oricum”.

„Și astfel aleg să nu cheltuiască bani pentru eliminare, ci să transfere avioanele învechite la nevoile regimului de la Kiev. Și nu doar Olanda aderă la această schemă, ci și echipamentele vechi care sunt predate în toată Europa”, a mai spus Konovalov.

Iar Serghei Ermakov, analist la Institutul Rus de Studii Strategice din Moscova, spune că România a fost aleasă ca punct pentru formarea unui centru de instruire pentru Forțele Armate ale Ucrainei deoarece „această țară este aproape de Ucraina și de ostilități”.

De ce a fost aleasă România

El spune că va fi mai ușor logistic ca, după instruirea piloților, țările NATO să transfere rapid aeronavele pe teritoriul Ucrainei. Statele Unite și alte țări NATO vor astfel să-și minimizeze costurile, deoarece instruirea piloților și transportul acestora sunt costisitoare.

La rândul său, Konovalov a explicat alegerea României spunând că țara noastră a acordat întotdeauna o atenție deosebită forțelor aeriene. „O rețea serioasă de aerodromuri și infrastructură aviatică a fost într-adevăr desfășurată acolo. Iar americanii le-au modificat puternic. România are într-adevăr capacități tehnice destul de serioase pentru a instrui piloții", a spus acesta.

„Dacă presupunem că aceste avioane vor decola în continuare din teritoriile vecine, de exemplu, din România sau Polonia, acest lucru va însemna că aceste țări vor fi atrase într-un conflict direct cu Rusia, ceea ce ar putea duce la un Al Treilea Război Mondial. Este puțin probabil ca statele NATO să fie gata să facă astfel de sacrificii de dragul regimului de la Kiev”, a amenințat Konovalov la RT.

Război în Ucraina. Autoritățile de la Kiev au acuzat miercuri Rusia că a lovit cu o rachetă o navă comercială civilă. Care intra într-un port ucrainean în regiunea Odesa, ucigând pilotul portului şi rănind trei membri ai echipajului navei şi un angajat portuar.

O rachetă rusească, "lansată de un avion, a atins suprastructura unei nave civile sub pavilion liberian, la momentul intrării sale în port", a afirmat pe Telegram comandamentul Sud al armatei ucrainene.

"Trei membri ai echipajului, cetăţeni filipinezi, au fost răniţi; unul dintre ei a fost spitalizat. Pilotul a fost ucis şi un alt angajat al portului a fost rănit", mai menţionează acelaşi mesaj.

Război în Ucraina. Incident de amploare în Marea Neagră

Este primul incident de acest gen după ce Rusia s-a retras în iulie din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur. De atunci, Ucraina foloseşte un "coridor umanitar" pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră. Navele care utilizează acest coridor către şi dinspre porturile ucrainene trecând prin apele teritoriale ale ţărilor din partea de vest a Mării Negre, conform Agerpres.

Propunerea făcută de oficialii de la Kiev

În altă ordine de idei, Ucraina a propus Ungariei o "foaie de parcurs detaliată" pentru soluţionarea divergenţelor dintre cele două ţări asupra legislaţiei ucrainene care afectează drepturile minorităţii maghiare în Ucraina, legislaţie din cauza căreia guvernul ungar ameninţă că va bloca prin veto deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Trupe Ucrainene pe front Sursă foto: Arhivă Evz

Anunţul a fost făcut miercuri de ministrul ucrainean pentru integrare europeană, Olga Stefanişina, într-o intervenţie la televiziune în care a vorbit despre problema minorităţilor, unul dintre punctele asupra căruia Comisia Europeană a cerut Ucrainei să facă progrese, deşi a recomandat mai devreme lansarea negocierilor de aderare cu Kievul.

"Le-am dat o foaie de parcurs detaliată cu privire la cum vedem soluţia în faţa obiecţiilor guvernului ungar", a spus Stefanişina, adăugând că Kievul se află în contact permanent cu Budapesta pentru a rezolva disputa.

Dispute pe axa Kiev - Budapesta

Comisia Europeană a evaluat miercuri pozitiv reformele efectuate de Ucraina în materie de stat de drept şi combatere a corupţiei, dar a cerut Kievului îmbunătăţiri rapide ale legii privind folosirea limbilor minorităţilor naţionale în sistemul de învăţământ şi în spaţiul public, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban, Balazs Orban, a reafirmat miercuri că nouă versiune a legii care reglementează drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale, adoptată în septembrie, "le face viaţa mai grea maghiarilor" în Ucraina, "mai ales în educaţia copiilor". Ungaria "nu poate sprijini integrarea europeană a Ucrainei dacă această lege este în vigoare", a avertizat oficialul ungar.