Război în Ucraina, ziua 584. Putin începe recrutarea de toamnă

Război în Ucraina, ziua 584. Putin începe recrutarea de toamnă Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Ucraina, ziua 584. Rusia a anunțat o nouă campanie de recrutare a viitorilor soldați pe care îi va trimite să lupte în Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina a anunțat că urmează să pregătească producția de armament și echipamente de război. Norvegia închide granița cu Rusia, așa cum au făcut și celelalte state din Uniunea Europeană.

Război în Ucraina, ziua 584. Rusia pregătește campania de recrutare pentru această toamnă. În jur de 130.000 de noi recruți sunt vor fi convocați pentru a face serviciul militar obligatoriu, conform legii. Vladimir Putin, a semnat un decret care stabilește campania de înrolare de toamnă. Documentul a fost postat pe site-ul guvernului, relatează Reuters.

Toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani trebuie să facă un serviciu militar de un an. În cazul celor care urmează cursurile unei facultăți, se face o pregătire echivalentă.

Noul decret de recrutare semnat de Vladimir Putin este de natură să completeze forțele militare de pe frontul ucrainean. Războiul a ajuns în cea de-a 20-a lună, iar Rusia dă semne că rămâne fără rezerve militare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna martie, Vladimir Putin a semnat un alt ordin prin care a încorporat 147.000 de oameni pentru campania de primăvară. Dictatorul de la Kremlin a anunțat, în această lună, că se pregătește pentru un război lung în Ucraina.

În iulie, camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat pentru a crește vârsta maximă la care bărbații pot fi înrolați de la 27 la 30 de ani. Noua legislație intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Război în Ucraina, ziua 584. Spectacol festiv la Moscova

Mii de locuitori din Moscova au fost convocați în Piaţă Roşie pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene, relatează AFP.  Ziua de 30 septembrie a fost decretată de Vladimir Putin ca „Ziua reunificării”. Evenimentul marchează anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (în est), Zaporojie şi Herson (în sud). Concertul de la Moscova nu este difuzat de nicio televiziune rusă şi nici pe internet. De asemenea, nu a fost anunțat ncii un discurs al lui Vladimir Putin, conform publicaţiei independente Meduza.io.

Informația a fost confirmată de purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov

„Nu, nu este în planurile preşedintelui” să participe la eveniment, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de EFE.

Concertul este organizat de grupuri apropiate Kremlinului, notează EFE. Numeroase drapele ruseşti au fost distribuite participanţilor.

Scena pe care urma să aibă loc spectacolul este înconjurată de ecrane cu sloganul concertului, „O singură naţiune, o singură familie, o singură Rusie”. Acesta aminteste - în opinia unor jurnaliști independenți ruși - de sloganul partidului nazist „Un popor, un imperiu, un conducător”.

La sfârşitul lunii septembrie 2022, Vladimir Putin a semnat documentele care proclamau anexarea celor patru regiuni ucrainene. La scurt timp, el s-a exprimat în cadrul unui concert festiv în Piaţa Roşie, adresându-se locuitorilor acestor teritorii: „Bun venit acasă!”.

Aceste anexări au declanşat condamnări ferme din partea Kievului şi a susţinătorilor săi occidentali, care le-au calificat drept ilegale.

Război în Ucraina, ziua 584

Ucraina se pregătește pentru producția de echipamente militare, inclusiv de apărare antiaeriană. Mai mulți specialiști vor ajunge în țară, în perioada următoare pentru a elabora planurile de producție. Anunțul a fost făcut de șeful biroului președintelui Ucrainei Andrii Yermak. El a vorbit despre acest subiect reporterilor, după cum relatează Reuters.

„Cred că foarte curând vor ajunge aici specialiști care vor face un plan pentru propria noastră producție a tot ceea ce avem nevoie. În primul rând, acest lucru se referă la apărarea antiaeriană”, a spus Andrii Yermak.

Oficialul de la Kiev a făcut o serie de comentarii cu privire la vizita președintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite. Liderul ucrainean a vizitat America săptămâna trecută. Până acum, însă, nu era clar dacă specialiștii la care se referea vor fi americani.

Andrii Yermak a mai spus că Ucraina încearcă să organizeze o întâlnire internațională a consilierilor de securitate națională. Scopul reuniunii, programată pentru a doua jumătate a lunii octombrie, este prezentarea și discutarea formulei de pace propusă de Kiev.

În acest context, rebuie spus că șapte țări UE au comandat muniție în cadrul unui program de achiziții de referință a Uniunii Europene. Pe lista munițiilor comandate se află obuzele de artilerie necesare pentru a completa stocurile epuizate din Vest, relatează Reuters. Aceasta după ce statele europene au oferit stocuri de muniții Ucrainei.

Norvegia își închide granița cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 584. Norvegia își va închide granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia. Este o măsură care are drept scop creșterea securității la frontieră. Măsura a fost luată în contextul războiului din Ucraina, potrivit AFP. Norvegia și Rusia au în comun o graniță terestră de 198 de kilometri, în nordul extrem. Între cele două țări este punctul de trecere a frontierei Storskog-Boris Gleb care, în cadrul Spațiului Economic European (UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein), este ultimul punct de trecere încă deschis rușilor cu vize turistice.

„Norvegia este alături de aliații săi în răspunsul la războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina (…) Este important ca sancțiunile să fie eficiente, astfel încât să împiedicăm cât mai mult posibil veniturile de care statul rus are nevoie pentru a finanța războiul”, a declarat șefa diplomației norvegiene, Anniken Huitfeldt, într-un comunicat.

Țara scandinavă nu este membră a Uniunii Europene, dar a adoptat aproape toate sancțiunile impuse de Bruxelles împotriva Rusiei. Prin închiderea frontierei sale pentru vehiculele rusești începând de la miezul nopții (22:00 GMT) în noaptea de 2 spre 3 octombrie, Norvegia imită o măsură deja luată de alte țări UE. Este vorba despre state care se învecinează cu Rusia, precum Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

Interdicția se aplică vehiculelor cu mai puțin de nouă locuri, cu câteva excepții. Este vorba despre urgențe umanitare și vehiculele diplomatice sau cele aparținând cetățenilor europeni rezidenți în Rusia.

Război în Ucraina, ziua 854

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Putin a omagiat deținuții care au murit în Ucraina

Vladimir Putin susține că miile de deținuți de drept comun care au murit pe front în Ucraina şi-au „răscumpărat” datoria faţă de societate, relatează AFP.

„Ei au murit. Suntem toţi fiinţe omeneşti. Fiecare poate face greşeli, iar ei au făcut. Şi-au dat viaţa pentru patria lor şi s-au răscumpărat la maximum. Vom face tot ceea ce putem pentru a le ajuta rudele, a declarat Vladimir Putin.

Dictatorul de la Kremlin a făcut aceste declarații la o întrevedere cu militari ruşi care s-au distins, potrivit Moscovei, în Ucraina. Vladimir Putin a ţinut „să onoreze printr-un moment de reculegere memoria” unor foşti deţinuţi care au murit în luptă în apropiere de Urojaine. Funeraliile acestora au avut loc vineri. El a precizat că militarii ruşi din acest sector au respins un atac ucrainean. Drept care, a spus Putin, sunt „un exemplu emblematic de curaj şi eroism”.

Zeci de mii de deţinuţi au fost recrutaţi din închisori ruseşti ca să lupte pe front. În schimb li s-a propus eliberarea. Deținuții au fost recrutați atât de gruparea paramilitară rusă Wagner, cât şi de către armata rusă. Deţinuţi au luptat la Bahmut, în iarnă, în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie din acest război.