Război în Ucraina, ziua 501. Rusia fierbe după eliberarea comandanților Azov

Război în Ucraina. Sursa foto: Twitter

Rusia și-a declarat nemulțumirea după ce președintele turc Recep Tayyp Erdogan a decis să-i repatrieze, în Ucraina, pe luptătorii Azov. Cinci comandanţi ai renumitei unități de elită s-au întors la Kiev împreună cu președintele Volodimir Zelenski care făcut o vizită la Ankara. Pe de altă parte, Polonia a anunțat că va desfășura peste 1.000 de militari la granița cu Belarus ca răspuns la prezentaț mercenarilor Wagner în această țară.

Polonia a început să desfășoare peste 1.000 de soldați în estul țării, la granița cu Belarus. Anunțul a fost făcut de ministrul apărării de la Varșovia, pe fondul îngrijorării crescânde legată de prezența mercenarilor Grupului Wagner în Belarus. Oficialii polonezi se tem că odată cu sosirea unității înființată de Evgheni Prigojin, tensiunile de la graniță ar putea spori, după cum relatează Reuters.

Decizia lui Alexandr Lukașenko de a oferi adăpost mercenarilor din grupul Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, a dus la temeri în rândul membrilor NATO din est că prezența lor va provoca o instabilitate în regiune.

„Peste 1.000 de militari și aproape 200 de unități de echipamente din Brigăzile 12 și 17 Mecanizate încep să se deplaseze în estul țării”, a scris ministrul Mariusz Blaszczak pe Twitter.

Ministrul polonez a precizat că desfășurarea trupelor în zona de est a țării reprezintă o demonstrație menită să descurjeze orice încercate de destabilizare a graniței.

„Aceasta este o demonstrație a pregătirii noastre de a răspunde încercărilor de destabilizare în apropierea graniței țării noastre”, a mai spus oficialul polonez.

Săptămâna trecută, Polonia a anunțat că va trimite 500 de polițiști pentru a consolida securitatea la granița cu Belarus.

Rusia deranjată de eliberarea comandanților Azov

Turcia a încălcat acordurile încheiate cu Rusia, prin eliberarea comandanților din cadrul unității Azov, care au apărat fabrica de oțel Azovstal din Mariupol. Cei cinci comandanți ucraineni au fost luați prizonieri de Rusia și au fost transferați în Turcia unde ar fi trebuit să rămână până la finalul războiului. În ciuda acestui lucru, comandanții Azov au fost eliberați de Turcia și au revenit în Ucraina în același avion cu care Volodimir Zelenski a întreprins o vizită la Ankara.

Rusia și-a arătat nemulțumirea față de gestul făcut de Turcia, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters. El a declarat că, în condițiile unui schimb de prizonieri, luptătorii ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului. Peskov a precizat că Rusia nu a fost informată cu privire la eliberarea prizonierilor Azov.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a adus în Ucraina cinci comandanți ai fostei garnizoane care apărat uzina Azovstal din Mariupol. Comandanții, considerați eroi în Ucraina, au condus anul trecut apărarea Mariupolului, cel mai mare oraș capturat de Rusia, rezistând unui asediu de trei luni.

„Soldații ucraineni Denîs Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volînsky, Oleg Khomenko, Denîs Șleha în sfârșit vor fi alături de rudele lor”, a spus Zelenski publicând un clip cu întoarcerea apărătorilor de la Azovstal în Ucraina.

Vladimir Putin și-a programat o vizită în Turcia luna viitoare, dar Kremlinul spune că nu a stabilit încă o dată a vizitei. Erdogan a declarat că Putin va vizita Turcia și că cele două părți sunt în discuții cu privire la o întâlnire.

Ucrainenii nemulumiți de desfășurarea armament NATO în Lituania

Mihailo Podoliak, înalt consilier al președintelui Volodimir Zelenski, s-a arătat nemulțumit de acumularea de armament greu în Lituania în perspectiva summitului NATO de la Vilinius, programat pentru săptămâna viitoare. Într-un mesaj pe Twitter, Podoliak a afirmat că acest echipament și-ar găsi o utilizare mai bună, pe frontul din Ucraina.

„Sunt lucruri care nu pot fi înțelese. În acest moment, în Europa se desfășoară un război sângeros pe scară largă, în care se decide soarta viitorului lumii occidentale. În același timp, pregătirile pentru summitul NATO, unde se va reuni conducerea militară și politică de vârf a țărilor din Alianță, sunt în curs de desfășurare. În același timp, departamentele de apărare ale acestor țări... organizează ciudate parade ale vanității lor, etalând un anumit infantilism.

Serios? Așa se recomandă să te comporți la un obiectiv strategic aflat la câteva zeci de kilometri de granița inamicului, la distanța de un foc de artilerie? Standardele NATO prevăd acumularea de echipamente în valoare de miliarde de dolari americani la distanță de un grup de sabotaj și recunoaștere? Este acesta un fel de semnal: «Oricum nu vom merge niciodată la război, așa că ne putem permite să jucăm la sigur»? Ei bine, permiteți-mi să vă reamintesc atunci: chiar acum, există locuri în care acest echipament și-ar găsi o utilizare mai bună”, a scris consilierul lui Zelenski.

Germania a instalat un sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune Patriot la Vilnius pentru a consolida securitatea summitului NATO. Echipamentul va fi deservit de personal militar german. De asemenea, în Lituania au sosit peste 1.000 de militari din țări NATO.

Luptătorii ruși anti-Putin pregătesc noi raiduri

Comandantul Legiunii Libertatea Rusiei, unitatea care luptă împotriva armatei lui Vladimir Putin, spune că luptătorii săi plănuiesc un alt raid transfrontalier. El a precizat că va încearcă să profite de dezordinea din interiorul Kremlinului după revolta lui Evgheni Prigojin, relatează The Guardian. Liderul grupării spune, din Ucraina, că sunt necesare arme, nu cuvinte, pentru a răsturna regimul de la Moscova.

„Va mai fi o surpriză suplimentară în următoarea lună. Va fi a treia noastră operațiune. După aceea va fi a patra și a cincea. Avem planuri ambițioase. Vrem să ne eliberăm tot teritoriul”, a declarat Caesar, purtătorul de cuvânt al grupului paramilitar anti-Putin.

Legiunea este formată din aproximativ 200 de voluntari militari ruși și a efectuat atacuri în lunile mai și iunie, ocupând mai multe sate de graniță în apropiere de Belgorod. Unitatea disidentă s-a luptat cu armata rusă și a luat prizonieri 10 soldați ruși, în vreme ce doi membri ai miliției anti-Kremlin au fost uciși.