Războiul din Ucraina continuă cu lupte grele în orașul Bahmut. Luptătorii ucraineni, până de curând în defensivă, într-o situație dificilă, au lansat mai multe operațiuni ofensive și au reluat controlul în mai multe zone din oraș, Acest lucru l-a făcut pe șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, să spună că a fost lansată contraofensiva de primăvară. Statele Unite acuză Africa de Sud că ar fi livrat armament și echipamente militare Rusiei, Pe de altă parte, Suedia se alătură statelor europene care cer înscrierea grupului Wagner pe lista organizațiilor teroriste din UE.
Luptele grele continuă în orașul Bahmut, iar luptătorii ucraineni au preluat inițiativa și îi împing pe ruși înapoi, după ce multe săptămâni au rezistat atacurilor succesive ale acestora. Operațiunile trupelor Kievului l-au făcut pe șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin să spună că a început mult așteptata contraofensivă. Șeful mercenarilor Wagner a declarat că unităţile ucrainene au început contraatacul şi se apropie de pe flancuri. Aceasta în vreme ce Ministerul rus al Apărării susţine că paraşutiştii săi sprijină un avans în vestul oraşului.
Jurnaliștii Reuters, care au relatat știrea au precizat că nu au putut verifica în mod independent niciuna dintre aceste afirmaţii. Se știe că există o dispută aprinsă între şeful Wagner, Evgheni Prigojin, şi Ministerul rus al Apărării.
Într-un mesaj audio pe canalul Telegram, Prigojin a afirmat că operaţiunile ucrainene se dovedesc a fi „din păcate, parţial încununate de succes”. El a spus că, în realitate, contraofensiva continuă cu toată viteza în jurul Bahmutului. Prigojin a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vrut să inducă în eroare atunci când a afirmat că aşteptata contraofensivă pregătită din Ucraina mai întârzie.
În informarea sa zilnică, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale continuă să avanseze.
„Grupurile de asalt îşi continuă ofensiva în partea de vest a oraşului Artemovsk (Bahmut – n. red.). Paraşutiştii le-au oferit sprijin şi au blocat unităţile armatei ucrainene pe flancuri”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Zelenski se întâlnește cu Papa Francisc
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să se întâlnească cu Papa Francisc duminică, la Vatican. Informația a fost prezentată de surse diplomatice citate de agenția de presă Reuters.
Papa Francisc a vorbit miercuri cu un membru de rang înalt al Bisericii Ortodoxe Ruse. S-a întâmplat la câteva zile după ce suveranul pontif a făcut un comentariu derutant. El a vorbit despre implicarea Vaticanului într-o misiune ce ar încerca să pună capăt războiului din Ucraina.
Statele Unite acuză Africa de Sud că livrează armament Rusiei
Statele Unite au acuzat Africa de Sud că a oferit sprijin militar regimului condus de Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina. Acuzațiile au fost formulate de ambasadorul american care a afirmat că ajutorul Africii de Sud pentru Rusia a fost acordat în pofida neutralităţii declarate de guvernul de la Pretoria, conform France Presse. Potrivit ambasadorului Reuben Brigety, Statele Unite sunt convinse că „arme şi muniţii au fost încărcate” la bordul unui cargou ancorat la începutul lunii decembrie într-un port din apropiere de Cape Town şi care apoi a pornit către Rusia.
„Înarmarea ruşilor este extrem de gravă şi noi nu credem că această chestiune a fost soluţionată. Am dori ca Africa de Sud să înceapă să practice politica sa de nealiniere”, a indicat ambasadorul american. Declaraţiile sale au fost comunicate agenţiei France Presse de către o sursă prezentă la acea întâlnire cu presa. Ambasada SUA la Pretoria a refuzat să confirme sau să infirme declaraţiile ambasadorului.
Acesta din urmă, întrebat de presa locală şi despre fiabilitatea informaţiilor obţinute de serviciile secrete americane despre încărcarea acelei nave cu arme şi muniţii destinate Rusiei, a răspuns că aceste informaţii sunt de încredere.
Acostarea respectivei nave în cea mai mare bază navală a Africii de Sud, la Simon's Town, a stârnit controverse în această ţară înainte de Crăciun. Principalul partid de opoziţie, Alianţa Democratică (DA), a cerut atunci guvernului să explice de ce un cargou rusesc vizat de sancţiunile occidentale a primit permisiunea de a acosta acolo, în special de ce i s-a permis să acosteze într-un port militar în locul unui port civil, şi „de ce există atât de multă secretomanie” în jurul acestui vapor.
Africa de Sud a adoptat o poziţie neutră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, refuzând să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova. În februarie, Africa de Sud a efectuat exerciţii navale comune cu Rusia şi China în apropierea coastei sud-africane a Oceanului Indian, stârnind reacţii critice la Washington.
Suedia vrea să declare grupul Wagner organizație teroristă în UE
Suedia este pregătită să înscrie grupului paramilitar rus Wagner, acuzat de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina şi Africa, pe lista Uniunii Europene (UE) a organizaţiilor teroriste, notează AFP.
„Suedia este pregătită să acţioneze pentru a crea un consens în rândul UE cu scopul de a înscrie grupul Wagner pe lista UE a organizaţiilor teroriste de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile legale”, a declarat şeful diplomaţiei de la Stockholm, Tobias Billström.
Marţi, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat în unanimitate o rezoluţie invitând guvernul de la Paris „să se mobilizeze diplomatic” pentru ca grupul paramilitar să fie inclus pe această listă cu scopul de a sancţiona mai eficient membrii lui Wagner şi sprijinitorii acestuia, în special pe plan financiar.
„Grupul Wagner a comis abuzuri atroce în special în Sudan, Mali, Siria şi Ucraina. Pentru ca grupul să fie supus sancţiunilor UE împotriva organizaţiilor teroriste, o autoritate judiciară sau o autoritate naţională competentă echivalentă, cum ar fi un tribunal sau un procuror, trebuie să decidă să deschidă o anchetă împotriva grupului ori să-l inculpe pentru o infracţiune teroristă. Depinde de justiţie să ia o astfel de decizie”, a afirmat ministrul suedez de externe.
În martie, Parlamentul lituanian a adoptat o rezoluţie considerând Wagner drept „organizaţie teroristă”, atrăgându-şi mulţumirile Kievului.
Moscova neagă doborârea rachetei Kinjal
Ministerul Apărării din Rusia susține că Ucraina nu ar fi reușit să doboare o rachetă hipersonică Kinjal, așa cum s-a anunțat la începutul lunii mai. Oficialii de la Moscova spun că sistemele antirachetă occidentale nu sunt capabile să oprească acest tip de proiectil, transmit EFE. Un oficial de rang înalt din Ministerul Apărării a declarat că ştirea doborârii unei Kinjal a fost o „minciună” şi o „încercare de a prezenta dorinţele drept o realitate”.
„Problema este că viteza unei rachete Kinjal depăşeşte limitele sistemelor antirachetă furnizate de Occident regimului de la Kiev, inclusiv Patriot”, a afirmat acesta.
Potrivit reprezentantului militar, „racheta Kinjal efectuează o manevră antirachetă pe ultima parte a zborului său care include o apropiere practic verticală de ţintă, ceea ce exclude interceptarea de către sistemele de rachete antiaeriene”.
„Nu este prima dată când pretind că ne-au interceptat rachetele. Numărul de interceptări este de două sau trei ori mai mare decât lansările noastre”, a spus el.
Reprezentantul Ministerului rus al Apărării a mai susținut și că e vorba despre necesitatea părţii ucrainene de „a justifica folosirea excesivă a rachetelor sistemelor occidentale de apărare antiaeriană” şi de a obţine o cantitate mai mare din acestea.
Anterior, comandantul forţelor aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a afirmat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă Kinjal, pe 4 mai, cu sistemul Patriot. Ulterior, informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick S. Ryder.