Fronturile conflictului rămân stabile, în timp ce Kievul cheamă la prudență cu privire la contraofensiva sa. Invazia rusă din Ucraina se mișcă într-un ritm lent de ambele părți, iar fronturile nu s-au schimbat de luni de zile.
Rusia încearcă să umple câmpul cu capcane în timp ce se străduieşte să pună capăt bătăliei de la Bahmut, începută de luni de zile. Și vrea să o facă chiar înainte ca Ucraina să-și termine reînarmarea: NATO asigură că aproape toate tancurile promise de Occident au ajuns deja la Kiev, așa că Moscova lucrează contra cronometru pentru ca dinamica conflictului să nu se schimbe.
Astfel, frontul Bahmut este cel mai intens, trupele lui Putin controlând aproape întreg orașul. Totodată, Donbasul a devenit eterna confruntare - de ani de zile - și se pare că situaţia se va rezolva în scurt timp.
Război în Ucraina
Între timp, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a îndemnat, vineri, să nu considere aşteptata contraofensivă ucraineană drept o "bătălie decisivă", întrucât această posibilitate "distorsionează" acţiunile Forţelor Armate pe teren. "Dacă este nevoie de o contraofensivă, va exista. Dacă este necesar, vor fi două sau mai multe. Acesta nu este un conflict care poate fi înghețat", a spus Kuleba, adăugând că "o bătălie decisivă este una care ar duce la eliberarea totală a teritoriile ucrainene".
Dar Kuleba a reamintit, într-o conferință de presă cu liderii Afacerilor Externe baltici și nord-europeni de la Odesa, că Kievul va lupta "până la victorie". "Totul este clar", a adăugat el, potrivit agenției de presă Ukrinform. În acest sens, Kuleba a subliniat necesitatea ca partenerii occidentali ai Kievului să sprijine în continuare transportul de echipamente militare către Ucraina, inclusiv avioanele de luptă americane F-16 mult așteptate. Cu privire la aceste aeronave, Kuleba a indicat că are încredere că Statele Unite vor lua o decizie cât mai curând posibil "pentru că logica negocierilor dintre partenerii din acest război o cere". (Rador)