Război în Ucraina - ziua 396. Wagner a ocupat o fabrică din Bahmut. Rușii sunt luați prin surprindere la Donețk

Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Grupul militar privat al Rusiei, Wagner a preluat „controlul deplin” asupra fabricii metalurgice AZOM din nordul orașului Bakhmut, potrivit unui videoclip postat de presa de stat rusă și verificat de CNN.

„Wagner deține controlul deplin asupra teritoriului AZOM, uzina de prelucrare a metalelor neferoase Bahmut”, a spus un corespondent al RIA Novosti într-un videoclip, care surprinde luptători Wagner, în întreaga fabrică.

De cealaltă parte, ucrainenii anunță că au preluat ofensiva la Bahmut și au creat breșe adânci de trei kilometri la nord și la sud de Bahmut.

În plus, generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, a declarat pe canalul său Telegram că ”rușii pierd forțe semnificative în Bahmut și rămân fără energie. Foarte curând, vom profita de această oportunitate”, a spus el.

Zi neagră pentru ruși

Ziua de duminică a adus pentru ruși pierderi semnificative, confirmate din surse independente, dar și de Statul Major al Ucrainei.

Astfel, armata rusă a pierdut 660 de soldați, 15 tancuri, 15 transportoare blindate, opt tunuri, două sisteme de artilerie cu țevi, dar și două sisteme radar performante, care au fost vânate de ucraineni, și distruse cu bombe ghidate prin GPS, Excalibur, oferite de armata SUA.

Pe listă regăsim cinci tancuri T80, un tanc T90, vârful de lance al armatei ruse, și mai multe T 72B sau inferioare acestora.

De asemenea, în cursul zilei au fost semnalate lupte în zona satului Spartak, la doi kilometri nord de Donetsk, semn că ucrainenii avansează pe zona respectivă. Localitatea se află între Donetsk și Avdiivka, controlată de ucraineni, unde au avut loc lupte serioase, și unde armata rusă a suferit pierderi majore.

Ceea ce se mai poate remarca este faptul că Ucraina a lovit două sisteme performante de supraveghere radar, amplasate în zone distincte. De aici se poate trage și concluzia zonei pe unde ar urma să aibă loc mult așteptatul contraatac.

Putin dă vina pe vest

Președintele rus Vladimir Putin consideră că țările occidentale sunt ”inițiatorii și instigatorii” conflictului din Ucraina.

”O lovitură de stat armată - de acolo a început totul. Am fost forțați să protejăm populația din Crimeea și, într-un fel sau altul, am ajuns să sprijinim Donbass. Ei pretind că nu au avut nimic de-a face cu asta. Ei sunt inițiatorii acestui conflict și instigatorii. Și astăzi le livrează milioane de obuze și alte echipamente, și așa mai departe”, a declarat președintele, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.

Ungaria îi întoarce spatele lui Putin

Anglia și Franța negociază cu Ungaria pentru construcția unor centrale nucleare, inclusiv cea de la Peck, pentru care Viktor Orban încheiase anul trecut un acord cu Rusia.

Dacă țările sunt de acord, Rusia poate înceta participarea la dezvoltarea unei singure centrale nucleare maghiare.

În prezent, construcția a două blocuri la CNE Peks este contractată de Rusia, acordul fiind semnat în 2014 cu puțin timp înainte de anexarea Crimeei.

Surse oficiale au declarat că ”un război prelungit al Rusiei împotriva Ucrainei, cu atât este mai probabil ca participarea Rusiei la proiectul de extindere a CNE Peks să fie anulată cu totul”.

Lucrările încep în câteva săptamâni la centrala atomică de la Paks, situată la 100 de km sud de Budapesta. Aceasta a fost construită în anii '80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de energie al Ungariei.

Contractul pentru construirea de noi reactoare, acordat fără licitatie unui grup rus de stat, este un exemplu al legăturilor strânse dintre premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.