Război în Ucraina, ziua 257. Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, a vorbit despre o posibilă pace cu Rusia, menționând că acestea nu vor avea loc până ce rușii nu vor părăsi toate teritoriile ocupate din Ucraina. În același timp, forțele armate ruse pretind că se retrag din Herson, însă doar pentru a-i aduce în capcană pe ucraineni, atrage atenția purtătoarea de cuvânt a armatei.
Rușii doar creează iluzia retragerii din Herson pentru a atrage forțele ucrainene în lupte de stradă în orașul cheie din sud. „Trupele ruse încearcă din greu să-i convingă pe toți că se retrag, dar în același timp vedem dovezi obiective că rămân”, a spus purtătoarea de cuvânt a armatei din Ucraina.
Ucraina respinge orice formă de negociere cu Rusia
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care deţine şi funcţia de ministru pentru reintegrarea teritoriilor temporare ocupate, a declarat că Ucraina nu va face nicio concesie în faţa Rusiei şi că nu se va putea vorbi despre începerea negocierilor de pace cu inamicul până ce rușii vor părăsi teritoriile ucrainene ocupate.
„Ucrainenii sunt clari și unanimi în acest sens: poporul nostru şi regiunile noastre, atât Crimeea, cât și Donbasul, nu vor fi subiect de negociere. Putin nu vizează doar pământul, nu ne facem iluzii că este posibil un compromis. Putin intenționează să ne distrugă ca stat. Este o chestiune de viață sau de moarte pentru noi”, a susținut oficialul ucrainean.
În această direcție, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a menționat că Ucraina ar trebui să aibă libertatea de a decide asupra unor posibile negocieri de pace cu partea rusă. Declarația sa a fost făcută în contextul în care o investigație Washington Post a arătat că Statele Unite consideră că Ucraina trebuie să renunțe la refuzul de a purta discuții de pace și să semnaleze disponibilitatea de a se angaja în negocieri cu Rusia.
Zelenski, despre negocierile de pace
Vorbind despre negocierile de pace cu Rusia, președintele Volodimir Zelenski a precizat că acestea ar fi fost posibile dacă Iranul nu ar fi furnizat arme de atac Rusiei. Acesta a adăugat că Iranul ar trebui să fie responsabil pentru consecințele războiului din Ucraina împreună cu inamicul.
„Complicitatea sa la teroarea rusă trebuie pedepsită. Și vom aduce în discuție această problemă nu numai la nivelul partenerilor noștri tradiționali. Întreaga lume va ști că regimul iranian ajută Rusia să continue acest război. Și, prin urmare, să prelungească efectul acestor amenințări la adresa lumii provocat tocmai de război.
Dacă nu ar fi fost furnizarea de arme iraniene către agresor, am fi fost până acum mai aproape de pace, ceea ce înseamnă mai aproape de o soluție a crizei alimentare”, a transmis Volodimir Zelenski.
Ministrul ceh de externe vrea un tribunal special pentru judecarea crimelor de război
Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a cerut crearea unui tribunal special care să judece conducerea de vârf a Rusiei pentru presupuse crime de război comise în Ucraina.
„Orice conducere politică a unei țări trebuie să fie trasă la răspundere atunci când începe un război”, a spus Lipavsky.
El a precizat că în acest context nu putem vorbi despre pace, având în vedere că Rusia înțelege să abordeze situația doar prin putere. El a adăugat că Parlamentul Cehiei cataloghează acțiunile rusești drept acte de teroare.