Război în Ucraina, ziua 232. Rusia continuă atacurile cu rachete și drone. Armata ucraineană avansează în Herson

Război în Ucraina, ziua 232. Rusia continuă atacurile cu rachete și drone. Armata ucraineană avansează în Herson Sursa: Facebook/ Volodimir Zelenski

Rusia a continuat seria de atacuri cu rachete și drone asupra orașelor din Ucraina. Zeci de civili și-au pierdut viața în ultimele zile, după ce au fost lovite mai multe zone rezidențiale. Armata ucraineană își continuă contraofensiva în zona Herson.

UPDATE 1 Mai multe instalații esențiale de infrastructură au fost lovite joi de atacuri cu drone, declarat joi Kirilo Timoșenko, un oficial din biroul prezidențial al lui Volodimir Zelenski. „Un alt atac al dronelor kamikaze asupra unor instalații de infrastructură critică", a scris Timoșenko pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ucraina a raportat un val de atacuri rusești cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană în ultimele săptămâni. Iranul neagă că ar fi furnizat dronele Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a făcut niciun comentariu, transmite Reuters.

Potrivit ultimei analize a Institutului pentru Studiul Războiului este posibil ca forțele rusești să fi adus personal afiliat Gărzilor Revoluționare Islamice Iraniene în zonele ocupate din Ucraina pentru a antrena trupele rusești în utilizarea dronelor Shahed-136.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia începe să întărească linia frontului din vestul regiunii Zaporojie, iar armata ucraineană își continuă contraofensiva în Herson, dar și spre orașele Svatove și Kreminna.

Stirea Inițială

Franța a anunțat că va livra ucrainenilor mai multe sisteme de apărare antiaeriană, conform declarației de miercuri a preşedintelui Emmanuel Macron.

Franța anunță alte ajutoare militare pentru Ucraina

„Vom livra radare, sisteme şi rachete (n.a. antiaeriene) pentru a proteja (n.a. ucrainenii) de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile cu drone”, a transmsi Macron, care a subliniat că Hexagonul are în plan o livrare suplimentară de tunuri Caesar pentru Ucraina.

Armata ucraineană a transmis că trupele ruse lansează în continuare atacuri. Conform Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, rușii „încearcă să desfășoare acțiuni ofensive pe direcțiile Bakhmut și Avdiivka” din regiunea de est a Donețk. Mai mult, regiuni din Dnipropetrovsk și Zaporojie au fost și ele atacate, mai ales orașul Orihiv.

Șeful adjunct al Orihiv Svitlana Mandrych a transmis că nu mai puțin de 324 de obuze au lovit orașul în cursul zilei de miercuri: „Nouă locuitori răniți. Infrastructura orașului este distrusă. Populația este eliminată. Mai avem o noapte de supraviețuire înainte. Acum auzim din nou explozii”, a spus Svitlana Mandrych.

Crimele de război ale Rusiei rămân nepedepsite

Președintele Statului Major Comun, generalul Mark Milley, a catalogat atacurile comise de Rusia asupra civililor și infrastructurii civile de pe teritoriul Ucrainei drept „crime de război”.

„Rusia a lovit în mod deliberat infrastructura civilă cu scopul de a dăuna civililor. Aceștia au vizat bătrânii, femeile și copiii din Ucraina. Atacurile nediscriminatorii și deliberate asupra țintelor civile sunt o crimă de război în regulile internaționale de război”, a transmis generalul Milley.

Șeful AIEA, întâlnire cu Vladimir Putin

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi s-a întors la Kiev după o întrevedere la Sankt Petersburg cu liderul rus Vladimir Putin, acolo unde au fost analizate chestiuni legate de securitatea nucleară.

„După cum sa convenit cu președintele Ucrainei Zelenski, după întâlnirile mele de la Sankt Petersburg, mă întorc la Kiev”, a fost mesajul postat de Rafael Grossi pe contul de Twitter.

Declarația lui Stoltenberg interpretată de Moscova

Kremlinul a declarat miercuri că afirmațiile făcute de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pot fi o confirmare a faptului că Alianţa Nord-Atlantică luptă de partea Kievului în conflictul dintre Ucraina şi Rusia: „Da, se poate”, a răspuns Peskov când a fost întrebat dacă declarația lui Stoltenberg ar putea fi privită ca o confirmare a participării NATO la conflictul de partea Ucrainei. Întrebat dacă Moscova va lua vreo măsură, Peskov a spus că Rusia „a luat măsuri din 24 februarie”.

Marți, Stoltenberg a spus că victoria Rusiei va fi o „mare înfrângere” atât pentru Ucraina, cât și pentru întreaga alianță, pentru că „ar face din lume un loc mai periculos”, iar țările NATO „mai vulnerabile pentru o agresiune ulterioară a Rusiei”.

El a menționat, de asemenea, că alianța va crește și va menține sprijinul pentru Ucraina, adăugând că NATO a fost alături de Ucraina și „va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”. În același timp, Stoltenberg a susținut că NATO nu este parte a conflictului ucrainean, dar sprijinul alianței pentru Kiev „joacă un rol cheie”, conform Reuters.