Contraofensiva ucraineană din Herson continuă, cu lovituri grele pentru trupele rusești. Volodimir Zelenski îi avertizează pe luptătorii ruși să părăsească zona cât mai repede și să fugă din calea trupelor Kievului. Pe de altă parte, Rusia susține că a oprit avansul inamicilor și că i-a provocat pierderi grele. În acest context, inspectorii AIEA, așteată permisiunea să inspecteze centrala nucleară de la Zaporojie.
Războiul din Ucraina a intrat în ziua 189. Contraofensiva forțelor militare ucrainene continuă pe frontul de est, Kievul anunțând că a spart apărarea rusească de la Herson. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat trupele rusești să fugă din calea trupelor sale din apropierea orașului Herson din sudul țării. El a spus că militarii ucraineni își recuperează teritoriul.
Pe de altă parte, Moscova susține că a respins atacul și că a provocat mai multe victime trupelor ucrainene. Armata rusă a transmis că a respins contraofensiva ucraineană în sectorul Krivoi Rog - Nikolaev și că a provocat pierderi în rândul ucrainenilor de peste 1.200 militari. Infomația a fost transmisă de agenția rusă de stat TASS.
„În utlimele 24 de ore, forțele ruse au eliminat 49 de tancuri, 46 de vehicule de luptă ale infanteriei, 37 de alte blindate, 8 mașini pick-up dotate cu mitraliere grele și peste 1.200 de militari ucraineni”, a declarat generalul-locotenent Igor Konașenkov.
Oficialul rus a mai spus că „cinci militari ucraineni” din cadrul unei brigăzi de vânători de munte s-au predat trupelor ruse.
Rușii păcăliți cu machete din lemn care imită HIMARS
Armata ucraineană a creat o serie de machete din lemn care imită sistemele americane de rachete HIMARS pentru a induce în eroare forțele rusești. Astfel, potrivit unui material publicat de Washington Post, forțele militare rusești, induse în eroare de aceste machete au lansat rachete de diferite calibre pentru a le distruge.
Cel puțin 10 rachete de croazieră rusești ar fi fost lansate de flota navală a Moscovei din Marea Neagră asupra țintelor fictive, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt pentru ziarul american.
UE va acorda asistență militară Ucrainei
Miniştrii apărării din Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell.
Oficialii europeni nu au dat prea multe detalii despre ce presupune asistența militară. Aceasta cu atât mai mult cu cât unele țări UE au exprimat rezerve în privința inițiativei.
„Nu e vorba doar de război, ci şi de modul în care este el purtat, de instruirea militarilor”, a declarat Josep Borrell.
El a făcut o serie de comentarii după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai apărării care a avut loc la Praga.
„Există multe iniţiative de instruire, însă nevoile sunt enorme şi trebuie să asigurăm coerenţa acestor eforturi (…) Pot spune că toate statele membre sunt de acord în mod clar asupra acestui lucru şi asupra începerii demersurilor necesare pentru a defini parametrii pentru o misiune de asistenţă militară a UE pentru Ucraina.
Rusia a importat drone militare defecte din Iran
Dronele militare pe care Rusia le primește din Iran sunt în mare parte defecte. Achiziționate pentru a fi trimise în războiul din Ucraina, multe din aceste echipamente s-au dovedit ineficiente. după cum a declarat Departamentul american al Apărării, citat de AFP.
„Avioanele de transport rusești au încărcat echipamentul pentru drone pe un aerodrom din Iran și apoi au zburat din Iran spre Rusia timp de mai multe zile în august”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.
El a precizat că această operaiune „face probabil parte din planurile Rusiei de a importa sute de drone iraniene de diferite tipuri”.
„Informațiile noastre indică faptul că dronele asociate cu acest transfer au suferit deja numeroase defecțiuni”, a spus purtătorul de cuvânt de la Pentagon.
Rusia acordă doar o zi pentru inspecția centralei de la Zaporojie
Rusia cere ca inspecția echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie să dureze doar o zi, a anunțat șeful administrației locale instalate de ruși, potrivit agenției Interfax. Evgheni Balițki a precizat că inspectorii „trebuie să încheie vizita la centrală într-o zi”.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit marţi, 30 august, la Kiev o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Este vorba despre echipa care a sosit în Ucraina pentru a inspecta centrala nucleară din Zaporojie (sud), ocupată de trupele ruse, a indicat preşedinţia ucraineană, citată de AFP.
„Vrem ca misiunea AIEA, condusă de directorul (general Rafael) Grossi, să găsească o cale de trecere prin... coridoarele de securitate pentru a ajunge la centrală şi a face maximum cu scopul de a evita pericolele la scară mondială”, a declarat Zelenski în timpul întâlnirii.