Ucrainenii au găsit zece laboratoare chimice ale Rusiei lângă centrala nucleară Zaporojie, create cu scopul de a-i proteja pe ruși de posibile radiații

Sursa: Planet Labs

Război în Ucraina. Ziua 184. Agenţia nucleară de stat ucraineană Energoatom a atras atenția asupra faptului că Rusia ar fi creat zece laboratoare chimice în Melitopol, lângă cea mai mare centrală nucleară din Europa. Scopul e acela de salvare a ofițerilor și generalilor ruși în cazul unor emisii de radiaţii de la centrala Zaporojie. Acțiunea e considerată încă o dovadă că Rusia se pregătește de un atac nuclear.

Update 5- Rusia ar fi creat zece laboratoare chimice în Melitopol, regiune de lângă Zaporojie, cu scopul de a-și salva ofiţerii şi generalii în cazul unor emisii de radiaţii de la centrala din Zaporojie.

Agenţia nucleară de stat ucraineană Energoatom a atras în acest context atenția că acțiunea Rusiei este o dovadă că aceasta se pregătește să comită un act de terorism nuclear, provocând un accident cu emisii de radiaţii la centrala nucleară Zaporojie.

Energoatom a cerut ONU şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să depună eforturi pentru a grăbi retragerea trupelor ruse de la centrala nucleară.

Update 4 - Ministerul Apărării de la Kiev a dat un răspuns tăios felicitărilor cinice transmise Ucrainei cu ocazia Zilei Independenței de președintele „autoproclamat” din Belarus, Alexandr Lukașenko.

De Ziua Independenței noastre, dictatorul Lukașenko a felicitat Ucraina și i-a transmis urările sale pentru un cer pașnic. Iar ca un dar pentru această zi, o serie de rachete au fost trase din teritoriul bielorus asupra Ucrainei”, a scris, pe Twitter, Ministerul Apărării de la Kiev.

Update 3 - Armata ucraineană a reușit să lichideze circa 200 de parașutiști ai Federației Ruse, la Kadiivka, în regiunea Lugansk, în urma unei lovituri asupra hotelului „Donbas” din localitate, a anunțat Serghei Gaidai, șeful administrației militare a regiunii, pe Telegram.

Informația a fost confirmată și de partea rusă, care a anunțat că 1o rachete HIMARS au lovit baza militară din Kadiivka.

Update 2 -Un general va fi numit de Pentagon coordonator al ajutoarelor militare acordate Ucrainei și al eforturilor de instruire a militarilor ucraineni, relatează The Wall Street Journal. Pachetul de asistență al SUA pentru Kiev include sisteme avansate de apărare sol-aer, sisteme radar de contra-artilerie, circa 250.000 de cartușe de artilerie, drone și piese de schimb. De asemenea, Ucraina va primi și fonduri pentru instruirea forțelor sale.

Operațiunea va primi și un nume, ca recunoaștere oficială a efortului SUA, asemănător modului în care Pentagonul a tratat misiunile din Irak și Afganistan - Operațiunea Iraqi Freedom, Operațiunea Enduring Freedom și Operațiunea Freedom's Sentinel. Acordarea unei denumiri pentru operațiune indică, din punct de vedere birocratic, o finanțare pe termen lung și posibilitatea de a primi salarii, panglici și premii speciale pentru militarii care participă la efort.

Generalul care va coordona operațiunea va fi unul cu două sau trei stele, ceea ce reflectă crearea unui comandament responsabil de  instruirea și asistența ucrainenilor timp de ani de zile.

Angajamentul anunțat vineri de SUA are o valoare de 2,98 miliarde de dolari și va finanța achiziționarea de arme și muniții de la contractori din domeniul apărării.

Update - „Lumea a evitat la limită un dezastru nuclear”, a declarat Volodimir Zelenski după ce ultima linie de înaltă tensiune care furnizează energie electrică centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, a fost restabilită. Președintele ucrainean a explicat că alimentarea fusese tăiată vreme de câteva ore din cauza incendiilor provocate de de bombardamente.

„Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecţia de urgenţă a unităţilor electrice a funcţionat – după ce ultima linie funcţională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele ruseşti. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv”, a mai spus Zelenski.

„Pe lângă tot răul pe care ocupanţii l-au adus acolo, electricitatea, alimentarea cu apă şi canalizarea au fost sistate. Rusia a adus o degradare ţării noastre cum nu a mai fost văzută vreodată. Toate acestea erau pur şi simplu imposibile înainte de ocupaţie. Dar esenţa şi mândria statului rus modern este aceasta: este capabil de un singur lucru – să facă tot ce se poate mai rău”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Război în Ucraina. Șase luni și o zi de la invazia Rusiei în Ucraina.

După ce cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost deconectată de la energie timp de mai multe ore, sursa de alimentare de la centrală a fost restabilită, dar rămâne deconectată de la rețea.

În acest context, departamentul de stat al SUA a transmis că orice încercare de a deconecta centrala Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană este „inacceptabilă”.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat că este clar că bombardarea și confiscarea de către Rusia a centralelor electrice și a infrastructurii Ucrainei fac parte din strategia sa de a crea crize energetice în Europa.

Imaginile din satelit arată incendii și fum în jurul centralei nucleare

O serie de imagini din satelit arată un incendiu și fum în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.

Sursa: Planet labs

O analiză arată că o iarnă sumbră vine peste Europa, date fiind îngrijorările crescute pe fondul lipsei de gaze și energie. Astfel, oficiali din întreaga Europă își arată îngrijorările pentru iarna ce va veni, având în vedere lipsa gazelor, a creșterii prețurilor la alimente și energie.

ONU a făcut un apel pentru „cruțarea civililor” în contextul bombardamentelor tot mai frecvente ale Rusiei în Ucraina. Ambele părți au fost rugate să „respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional umanitar și să aibă grijă constantă de a cruța civilii și infrastructura civilă”, în urma bombardamentelor recente asupra mai multor orașe din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Numărul victimelor a crescut după ce o rachetă rusească a lovit un tren în sudul Ucrainei. Autorităţile ucrainene au raportat joi că 25 de persoane, dintre care doi copii, au fost ucise.

„În urma unei lovituri directe cu o rachetă Iskander asupra unui tren militar la gara Ceaplîne din regiunea Dnipropetrovsk, peste 200 de militari din rezerva Forțelor Armate ale Ucrainei și 10 unități de echipament militar au fost eliminate”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. Trenul era în drum  spre zonele de luptă din estul Ucrainei, unde au loc confruntări între trupele Kievului şi cele ale Moscovei.

Biden, sprijin continuu pentru Ucraina

Joi, președintele american Joe Biden a repetat că sprijină în continuare Ucraina, într-o conversație cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a felicitat țara după ce și-a celebrat miercuri Ziua Independenței, potrivit secretarului de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

În plus, Biden și-a împărtășit admirația pentru oamenii din Ucraina și pentru forțele sale armate, în timp ce acestea continuă să inspire lumea cu dăruirea și libertatea pentru care luptă de șase luni.

Printre subiectele abordate de cei doi președinți s-a aflat și situația centralei Zaporojie. În acest sens, un înalt oficial al administrației a precizat că administrația „monitorizează îndeaproape” situația și că centrala și puterea ei aparțin Ucrainei, condamnând orice tentative de redirecționare a energiei din centrală.