Război în Ucraina. Ziua 133. După ce a cucerit Severodoneţk şi Lisiceansk, armata rusă se concentrează acum pe orașul Sloviansk care a fost bombardat fără încetare. Armata ucraineană încearcă că oprească înaintarea trupelor ruse și pregătește o linie defensivă în zonă. Între timp reprezentanții ONU spun că Rusia a ucis cu bună știință civili.
Oraşul Sloviansk a devenit ţinta armatei ruse în estul Ucrainei. Localitatea a fost bombardată masiv, a anunțat primarul orașului, relatează AFP. „Sloviansk! Bombardament masiv al oraşului. Centrul, nordul. Toată lumea să rămână la adăpost“, a scris pe Facebook Vadim Liah,
Autorităţile ucrainene au făcut apel în mai multe rânduri la civilii care au rămas în Sloviansk să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului se află acum la câţiva kilometri după cucerirea oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk de către armata rusă.
Trupele ucrainene încearcă acum să oprească înaintarea rușilor către vest şi către două oraşe din provincia învecinată Doneţk, Sloviansk şi Kramatorsk.
Mai multe bombardamente au fost raportate marți și în Donețk, unde armata ucraineană a lovit mai multe depozite de armament ale rușilor. . În zona oraşului Siversk, între Lisiceansk şi Sloviansk, armata ucraineană pare să încerce stabilirea unei linii defensive între această localitate şi oraşul Bahmut, situat mai la sud.
Trupele rusești continuă să terorizeze zonele de frontieră din regiunea Sumy, Harkov şi regiunea Donbas, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Potrivit unei analize AFP, obiectivul imediat al armatei ruse este ocuparea totală a Donbasului.
Zona de sud este crucială
General-maior australian Mick Ryan afirmă într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că Donbasul a primit multă atenție în ultimul timp, dar războiul din sudul țării și eliberarea porturilor ucrainene sunt de o importanță strategică mult mai mare.
Acesta a observat că forțele armate ucrainene au început să slăbească treptat apărarea rusă din sudul Ucrainei, în special în regiunea Herson unde autoritățile de ocupație instalate de Moscova au anunțat recent că vor organiza un referendum pentru „alipirea de Rusia”. „Ucraina a fost ajutată în această regiune de apariția unei mișcări de rezistență ucraineană care operează în mai multe zone din sud. Rușii, care și-au concentrat majoritatea capabilității ofensive în est, sunt de asemenea mai vulnerabili în sud“, a explicat generalul Mick Ryan, potrivit hotnews.ro.
Ororile armatei ruse
Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat marţi că ambele părţi din conflictul din Ucraina au încălcat normele internaţionale aplicabile în timp de război, deşi forţele ruse au făcut acest lucru la o scară mult mai gravă, potrivit EFE.
„Cu toate că ar trebui să avem încă acces la teritoriile ocupate de forţele ruse, am documentat că ambele părţi au comis încălcări ale normelor internaţionale în domeniul drepturilor omului şi ale legislaţiei internaţionale umanitare.
Chiar dacă la o scară mult mai mică, pare de asemenea probabil ca forţele ucrainene să nu fi respectat pe deplin aceste norme în teritoriile din estul ţării, pe care Rusia vrea să le plaseze sub controlul său total şi unde şi-a concentrat în prezent capacitatea militară“, a afirmat Michelle Bachelet.
Au ucis mii de civili
Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a documentat 4.889 de decese de civili, inclusiv 335 de copii, dar subliniază că cifrele reale ar putea fi considerabil mai mari.
Cele mai multe decese au survenit în urma atacurilor cu artileria grea asupra zonelor populate, se menţionează în raport. „În pofida faptului că numărul victimelor civile cauzate de utilizarea acestor arme este incontestabil, forţele armate ruse au continuat să opereze în acelaşi mod, cu consecinţe previzibile asupra populaţiei civile şi a infrastructurii acesteia“, şi-a exprimat regretul Bachelet.
Biroul său a verificat și 28 de cazuri de violenţe sexuale legate de conflict, inclusiv cazuri de viol, viol în grup, tortură şi nuditate publică forţată. Majoritatea cazurilor au fost comise în zone controlate de forţele armate ruse.
Rusia să plătească reconstrucția
La conferința de redresare a Ucrainei din Lugano, Elveția, premierul Denîs Șmîhal a declarat că reconstrucția țării sale ar trebui să se facă cu ajutorul bunurilor confiscate Rusiei.
El a explicat cum poate fi redresată Ucraina: „Considerăm că sursa cheie de reconstrucție ar trebui să fie bunurile confiscate Rusiei și oligarhilor ruși. Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros, au provocat această distrugere masivă și ar trebui să fie trași la răspundere pentru asta”, informează The Guardian.
De la începutul războiului, Federației Ruse i-au fost blocate sume de bani cuprinse între 300 și 500 de milioane de dolari. Pentru reconstrucția Ucrainei, Șmîhal a precizat că este nevoie de aproximativ 750 de milioane de dolari.