Război în Ucraina. Ziua 113. Moscova: China știe ce vrea, în schimb Occidentul „s-a împușcat singur în cap”

Sursă: Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 113. Moscova a emis ultimele sale critici la adresa liderilor occidentali, de data aceasta lovind planurile lor de a limita importurile rusești de petrol și gaze. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a lăudat China - care a crescut livrările de energie. Oficialul de la Kremlin a mai spus că Uniunea Europeană pregătește un curs „sinucigaș” prin încercarea de a se îndepărta de energia rusă.

Război în Ucraina. Ziua 113. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a lăudat China - care a crescut livrările de energie, şi spune: „Livrările de energie sunt în creștere constantă. China știe ce vrea și nu se împușcă în picior. În timp ce la vest de Moscova, se împușc singuri în cap”, a spus ea.

Ea a spus că Uniunea Europeană plănuiește un curs „sinucigaș”, încercând să se îndepărteze de energia rusă. Rusia este unul dintre principalii exportatori de petrol din lume după Arabia Saudită și cel mai mare exportator de gaze naturale.

Ucraina mai târziu, când secretarul american al Apărării a declarat că războiul se află acum într-un „moment crucial”, în timp ce cele două părți luptă pentru regiunea estică a Donbasului, Rusia susține că a distrus un depozit de muniții pentru armele donate de țările NATO.

Rusia cere capitularea orașului Severodonețk

Ministerul rus al Apărării face apel la luptătorii ucraineni care rezistă într-o fabrică chimică din orașul Severodonețk, devastat de război, să oprească „rezistența fără sens” și să se predea.

De asemenea, armata rusă anunță planuri de a organiza evacuări pentru sute de civili, inclusiv zeci de copii, despre care se crede că se adăpostesc în interiorul uzinei Azot. Se spune că evacuații vor fi duși într-o parte a regiunii Lugansk deținută de separatiștii pro-Moscova.

Ucraina nu a răspuns încă public la anunț, care vine după ce forțele ruse au distrus ultimul pod care leagă orașul de orașul vecin Lysychansk, în încercarea de a-l încercui.

Nicio cerere din Regatul Unit privind luptătorii condamnați la moarte, spune Moscova

Kremlinul spune că Londra nu a cerut Rusiei să intervină și să ajute la salvarea a doi britanici condamnați la moarte de autoritățile separatiste pro-Moscova din estul Ucrainei.

„Nu au cerut”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că orice cerere ar trebui depusă autorităților separatiste din regiunea separatistă Donețk, care i-a judecat pe Aiden Aslin și Shaun Pinner pentru lupte alături de trupele ucrainene. Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat „îngrozit” de condamnările la moarte. Londra a insistat asupra cazului lor cu Kiev.

Pe de altă parte, Ucraina confirmă că Rusia a returnat cadavrele a 64 de soldați care au murit apărând orașul Mariupol, într-un schimb în care Ucraina a returnat rămășițele trupelor ruse. Cei 64 de luptători au murit în oțelăria Azovstal, unde trupele ucrainene au rezistat sub asediu timp de săptămâni înainte de a se preda în cele din urmă forțelor ruse luna trecută.

Rusia pune pe lista neagră jurnaliştii de top din Marea Britanie

Rusia spune că pune pe lista neagră 49 de cetățeni din Regatul Unit, inclusiv mai mulți reporteri de top pe care îi acuză de „diseminarea deliberată a informațiilor false și unilaterale despre Rusia și evenimentele din Ucraina și Donbas”.

Printre jurnaliștii cărora li sa interzis intrarea în ţară se numără Shaun Walker de la The Guardian şi Gideon Rachman de la Financial Times.

Un transport de cereale ucrainean a sosit în Spania după ce a ocolit cu succes blocada Rusiei asupra porturilor din Marea Neagră, a declarat o asociație alimentară spaniolă.

Gazprom reduce livrările prin conducta Nord Stream către Germania

Gigantul energetic al Rusiei Gazprom spune că va reduce livrările zilnice de gaz prin conducta Nord Stream către Germania, datorită „reparației” unităților de compresoare de către compania germană Siemens.

Livrările de la stația de compresie Portovaya din apropierea orașului Vyborg, din nord-vestul orașului, vor fi reduse cu aproximativ o treime. Alături de multe companii occidentale, conglomeratul german Siemens și-a anunțat ieșirea de pe piața rusă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Joe Biden a anunțat un nou pachet de arme și muniții pentru Ucraina

El a anunțat acest lucru după ce a reafirmat sprijinul Washingtonului pentru Kiev împotriva invaziei Rusiei într-un apel cu președintele Zelenski. Pachetul de arme în valoare de un miliard de dolari include mai multă artilerie, sisteme de apărare anti-navă de coastă și muniție pentru artilerie și sisteme avansate de rachete pe care Ucraina le folosește deja, a spus Biden.

În apelul telefonic, Biden a spus că „mi-am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce își apără democrația și își vor sprijini suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii ruse neprovocate”, potrivit unui comunicat.

Biden a anunțat, de asemenea, asistență umanitară în valoare de 225 de milioane de dolari pentru Ucraina. Banii vor fi direcționați pentru furnizarea de alimente, apă potabilă, materiale medicale și alte bunuri esențiale. „Curajul, rezistența și determinarea poporului ucrainean continuă să inspire lumea”, a spus Biden, citat de kyivpost.com.

Probabil că Putin încă vrea să captureze mult, dacă nu toată Ucraina

Se bănuiește că Putin ar vrea să captureze mai mult, dar a fost nevoit să-și restrângă obiectivele tactice în timpul războiului, a declarat subsecretarul american al Apărării.

„Cred că are planuri pentru o parte semnificativă a Ucrainei, dacă nu pe întreaga țară. Acestea fiind spuse, nu cred că poate atinge aceste obiective”, a spus Colin Kahl în timp ce vorbea la un eveniment găzduit de Centrul pentru Noua Securitate Americană. În schimb președintele Zelenski spune că rezultatul bătăliei pentru Donbas va determina cursul războiului.

Aproximativ 500 de civili despre care se crede că sunt prinși alături de soldați în Azot, se pregătesc să fugă din oraș printr-un posibil coridor umanitar în această dimineață. Serhiy Haidai , guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că aproximativ 500 de civili, dintre care 40 copii, se adăpostesc de atacurile rusești asupra centralei. Serviciile secrete britanice par să fi confirmat afirmațiile conform cărora civili se ascund acolo. Forțele ruse controlează acum majoritatea orașului ucrainean, a declarat Ministerul Apărării britanic în ultimul său raport, potrivit theguardian.