Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 108-a zi, iar veștile de pe front, despre situația apărătorilor ucraineni nu sunt cele mai bune. Zilnic, Ucraina înregistrează între 600 și 1.000 de victime, atât soldați morți în acțiune, cât și răniți. Sunt pierderi foarte mari de vieți umane, iar acest lucru reduce capacitatea de luptă, în special pentru apărarea Severodonețkului. În acest context, serviciile ucrainene de informații ale armatei, susțin că Rusia are resurse suficiente pentru a continua războiul încă un an. Pe de altă parte. Franța își nuanțează poziția în legătură cu conflictul. Dacă în trecut Emmanuel Macron susținea că Rusia nu trebuie umilită, acum și-a exprimat speranța că Ucraina va învinge.
Ucraina se confruntă cu o situație din ce în ce mai dificilă pe fronturile pe care le apără în fața trupelor rusești. Informațiile nu sunt dintre cele mai optimiste. În fiecare zi trupele Kievului înregistrează între 600 și 1.000 de victime, atât morți în acțiune, cât și răniți în război.
Pierderile mari, lipsa munițiilor și luptele din ce în ce mai grele, în fața unui inamic care dispune de resurse mult mai mari își pun amprenta asupra moralului luptătorilor ucraineni.
Conform unei analize a publicației The Guardian, rata ridicată a victimelor în rândul soldaților Ucrainei ar putea duce războiul într-un punct critic. Chiar dacă forțele militare ale Ucrainei sunt departe de a fi într-un punct de colaps, în câteva luni situația s-ar putea schimba. Pierderile mari vor eroda în mod semnificativ puterea de luptă a apărătorilor care se confruntă cu numeroase lipsuri.
Dacă până în prezent se spune că moralul este o problemă pentru ruși, se pare că există rapoarte despre despre dezertări și din partea ucraineană.
Rusia ar putea continua războiul încă un an
Serviciile de informaţii militare ucrainene apreciază că Rusia ar putea continua războiul încă un an. Astfel, artileria a devenit componenta principală, iar trupele ruse le depăşesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene. Kievul are nevoie de mai multe arme grele occidentale pentru a face faţă Rusiei în acest moment critic al conflictului, informează agenţia Reuters şi postul de televiziune CNN.
„Leadershipul de la Kremlin va încerca probabil să îngheţe războiul pentru un timp astfel încât să convingă Occidentul să ridice sancţiunile, dar apoi să continue agresiunea (...) Resursele economice ale Rusiei îi vor permite ţării ocupante să continue războiul în ritmul actual încă un an”, notează într-o evaluare Directoratul principal de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării.
Londra face demersuri pentru eliberarea luptătorilor britanici
Ministrul de Externe de la Londra, Liz Truss, a discutat vineri, 10 iunie, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, despre condamnarea la moarte a doi luptători britanici și a unui marocan. Aceștia au luptat în armata ucraineană în războiul contra Rusiei, potrivit BBC. Cei trei soldați au fost capturați de trupele ruse în timp ce luptau pentru Ucraina.
Britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Brahim Saaudun au fost în așa-numita Republică Populară Donețk, prorusă.
Într-un mesaj postat pe Twitter, Truss a transmis că hotărârea împotriva lor reprezintă o „încălcare flagrantă a Convenției de la Geneva”. Oficialul britanic a precizat că a discutat cu Kuleba despre eforturile de a le asigura eliberarea celor trei.
Macron a revenit cu declarațiile despre Ucraina
Franţa doreşte „victoria” Ucrainei în războiul cu Rusia şi este gata să participe la o „operaţiune” care să permită ridicarea blocadei asupra portului Odesa. O astfel de operațiune ar putea permite exportul cerealelor ucrainene. Anunțul a fost făcut chiar de preşedinţia franceză, după cum relatează AFP.
„După cum preşedintele a avut ocazia să spună, noi vrem victoria Ucrainei. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilită”, a precizat Palatul Elysée.
Oficialii Președinției au răspuns întrebărilor provocate de apelul preşedintelui Emmanuel Macron „de a nu umili Rusia”.
„Vrem ca acest conflict, ca acest război al Rusiei împotriva Ucrainei să înceteze cât mai curând posibil şi să se angajeze o negociere care va permite nu numai restabilirea integrităţii şi suveranităţii Ucrainei ci şi luarea în considerare a unui anumit număr de alte elemente foarte importante precum justiţia tranziţională (în privinţa crimelor de război comise de ruşi - n.r.), precum plata de daune de război, etc.”, a menţionat sursa citată.
Declaraţiile lui Emmanuel Macron au ridicat semne de întrebare cu privire la poziția Franţei. Mai multe state din Europa de Est o suspectează că dorește să obţină o încetare a focului cu riscul de a accepta anumite cuceriri teritoriale ruseşti.
Rusia s-a retras din Organizaţia Mondială a Turismului
Rusia s-a retras din Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), de la care a fost suspendată în aprilie, transmite Le Figaro. Guvernul „acceptă propunerea Ministerului rus al Afacerilor Externe (...) privind retragerea Federaţiei Ruse din Organizaţia Mondială a Turismului”, se arată într-un decret semnat de premierul Mihail Mişustin.